A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Érvek és ellenérvek – kinek javallott a konyhasziget építése?

Huszonöt éve is van annak, amikor egy barátom házában először láttam konyhaszigetet. A házuk felújítása nem volt kis munka, tulajdonképpen elfordították a szobákat, amelyek addig az utcára néztek, mert a forgalom miatt egyre hangosabb lett az éjszakájuk. Így a konyha és vele a sziget átköltözött az egykori hálószobába. Nekem nagyon imponált ez a megoldás, s a konyhaszigetnek azóta nagy divatja lett.

Ez a konyhai megoldás megfelelő teret kíván, mert egy klasszikus konyhaszigethez legalább 15 négyzetméterre van szükség, s még legalább 1 méternyi közlekedő folyosóra körös-körül. Ahol a hely a megadott paramétereknél kisebb, úgy esetleg egy félszigetben lehet gondolkodni, vagy maradnak a klasszikus ebédlőasztalos megoldások a falhoz helyezett konyhabútorokkal.

A konyhaszigetnek számos előnye van. Mint korábban cikkünkben már kifejtettük, a főzés és étkezés meghatározó közösségi élménye a családnak. A konyhasziget általában egy étkezőasztalra néz, amit a vacsora vagy ebéd előkészítése közben körbeülhet a család. Ha pedig a konyha egy térben található a nappalival, akkor az sem szakad ki a család életéből, aki éppen főz. Ez már csak azért sem lényegtelen, mert naponta hosszú órákat töltünk a konyhában. 

Amennyiben a konyha és a nappali egy térben helyezkedik el, úgy a konyhasziget remek térelválasztóként is funkcionál, és kiválóan lehet játszani a színekkel valamint az anyagokkal. Ez a tömb akár színében és padozatában is kiemelhető a konyhai bútorok színvilágából. Például a krémszínű bútorzat esetén egy hangsúlyos barna borítású konyhasziget a szemnek is örömet tud nyújtani. A konyhasziget kiemelését járólappal vagy más színű laminált padlóval is megoldhatjuk.

Egy konyhaszigettel még több pultfelületet nyerhetünk, márpedig abból sosem lehet elég sok egy konyhában, hiszen az előkészítés, valamint a forró edények lepakolása rengeteg helyet igényel. A pult alatt a tároló hely is megnő, amiből szintén végtelen mennyiséget meg lehet tölteni edényekkel, konyhai gépekkel, hozzávalókkal. 

Mire kell még a tervezésnél figyelnünk? Amennyiben a konyhasziget magába foglalja a főzőlapot, és a mosogatót is, úgy a kábelezések és csőbekötéseket is ehhez kell kialakítanunk, ami nem egy olcsó mulatság. Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a pára és légelszívónak is helyet kell adnunk. Ezt ugyan a konyhasziget fölé is helyezhetjük, ám akkor rendkívül dizájnos, a szigethez szervesen passzoló, egyedi – így költséges gépet kell felszereltetnünk. Ráadásul figyelnünk kell a mennyezet megtartó erejére, mert a szűrő legalább 30 kg-s súlyt jelent.

A konyhasziget nem két dimenzióban funkcionál, a fölötte lévő tér is beletartozik. Amennyiben a szagelszívó fent helyezkedik el, ki kell találnunk, hogy hol legyenek a teret megvilágító fényforrások. Ezért optimálisabb megoldás a konyhaszigetbe süllyesztett szagelszívó. Így a felettünk lévő térben akár nagyon dizájnos és egyben praktikus edénytárolót is felszerelhetünk. Ebben az esetben sokkal kényelmesebben tudjuk az erős fényt adó spot lámpákat, lámpasorokat kialakítani.

A konyhasziget a megfelelő térben, alapos tervezést követően nagyon praktikus megoldás, mivel az eszközöket az okos fiókokban és rafinált rekeszekben tárolhatjuk, s azokat onnan kényelmesen tudjuk elővenni. A főzést végző családtag nem szakad ki a közösségből, s egy verandára nyíló konyhából még a hancúrozó gyerekeket is figyelemmel lehet kísérni.

Ugyanakkor vannak e megoldásnak hátrányai is, amelyeket nem árt tudnunk. A több pult és szekrény többe kerül, emellett az is pluszköltséget jelenthet, ha ide szeretnénk vezetni a vizet vagy a gázt. Ezért érdemes jól meggondolni, hogy a konyhasziget megéri-e a ráköltött pluszpénzt, és nincs-e arra az összegre nagyobb szükségünk máshol.  A konyhasziget akkor sem praktikus, ha elhelyezkedése akadályt jelent a hűtő, mosogató stb. elérésében – a teret tehát nagyon komolyan kell venni. A konyhasziget hátránya még, hogy ha nem tudunk rendet tartani a konyhapulton, akkor a konyhaszigetet elborító rendetlenség folyton a szemünk elé tárul. Ezt kivédhetjük azzal, ha a szoba felőli végét megmagasítjuk, vagy erre a részre bárpultot építünk.

Jó tervezés után a konyhasziget nagyon praktikus, kényelmes és esztétikus eleme lehet minden tágas, nagy konyhának, ahol a család életének nagy része zajlik. Amennyiben okosan és esztétikusan sikerül kiviteleznünk, egészen biztosan nem leszünk magányos Robinsonok ezen a szigeten!

nyito-lefele-nyil-bibor