A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Érezd magad otthon az irodádban! – hogyan alakítsd ki a dolgozószobádat?

Köztudott, hogy a magyarok nagyon sok időt töltenek el munkával, jóval többet, mint az európai átlag. Ez azt jelenti, hogy nagy a túlmunka száma, de ezeket az órákat már nem feltétlenül a munkahelyen töltik el sokan. Ahogy mondani szokás, haza viszik a munkát. Emellett egyre több olyan munkalehetőség teremtődik, amelyet otthonról is lehet menedzselni. Az internet és mobil telefon korában nagyon sokan otthonról végzik a munkájukat.

Ez a trend természetesen az életmódban is változást hoz. Aki sokat dolgozik otthon, annak bizony szüksége van egy dolgozószobára, legyen bármekkora is a lakása. A szerencséseknek jut egy külön szoba, ahová elvonulhatnak.  Vegyük most szemügyre, hogy milyen szempontok alapján érdemes egy dolgozó szobát kialakítani.

Amennyiben saját dolgozószobánk lesz, elegendő arra ügyelniük, hogy a szoba legyen világos, vagy jól megvilágított, szellős és kényelmes. A legfontosabb berendezési tárgyak is tipikusan az irodai munkahely tükörképei: íróasztal, polcok, szekrények és egy kényelmes irodai szék, valamint asztali és egyéb spot lámpák a sötétebb polcokhoz már elegendőek.

Mivel a saját otthonunkban rendezkedünk be, nem szükséges a hivatali puritánságot követnünk, s ebben a tekintetben már eltérhetünk az irodai hangulattól. Abban a stílusban rendezhetjük be dolgozószobánkat, amilyet igazán kedvelünk, és játékos elemekkel, díszítőelemekkel is kiegészíthetjük ezt a munkakörnyezetet, de csak annyira, hogy a figyelmünket a feladatunkról ne terelje el. Célszerű az otthonosság, mert felszabadítja a kreatív energiákat, inspirál, és jobban beleragaszt a munkánkba, mint egy testidegen környezet.

Természetesen egy ilyen tágas és otthonos térben is érdemes néhány aranyszabályt betartani. Az asztal elhelyezkedésénél ügyeljünk arra, hogy ne az ablaknál legyen, s lehetőleg oldalról érkezzen a természetes fény a munkaterületünkre. Az ablaknak háttal semmiképpen ne üljünk, mivel a számítógép monitorát alig látnánk, s csak a szemünket erőltetnénk. Asztalunkon ne legyenek törékeny tárgyak, vagy olyan holmik, amelyekből egy óvatlan mozdulat után víz kerülhet a billentyűzetünkre.

A magánirodánk ne legyen zsúfolt! Ha szakmánk velejárója, hogy rengeteg papír alapú dokumentumot halmozunk fel, akkor rendszereznünk kell az iratokat és biztonságos helyen tárolni őket. Ez lehet egy külön szekrény, ahol a könyvek is kényelmesen elférnek, vagy az íróasztal fiókja, a lényeg, hogy egy helyen legyenek, ne szerteszéjjel körülöttünk az asztalon.    

A munkaszékünk legyen kényelmes, mert akár órákat is eltölthetünk benne. Erre a bútordarabra érdemes pénzt áldozni, mert nagyon hamar megfájdulhat a hátunk, a derekunk. A széket úgy állítsuk be, hogy egyenesen tudjunk a monitorra nézni, ellenkező esetben hamar beállhat a nyakunk és jön a törvényszerű fejfájás is. Az irodai szék íves háttámlája megtámasztja a gerincet. Állítható magasságú széket válasszunk: ülés közben a combunk és a lábfejünk vízszintesen pihenjen. Érdemes a lábunk alá zsámolyt helyezni, hogy a vérkeringésünk is jobb legyen.

A világítás jó megtervezése a dolgozószobában alapvető. Nem igaz az, hogy ennek a szobának vakító fényben kell úsznia. Teremtsünk kellemes légkört; kerüljük a központi megvilágítást. Papírokkal teletűzdelt, tarka hirdetőtáblánk, kiállított tárgyaink kapjanak külön lámpát, ha fel akarjuk rájuk hívni a figyelmet. A munkalapot íróasztali lámpával tudjuk a legjobban megvilágítani, de használhatunk lefelé irányított lámpát vagy mennyezeti spotlámpát is.

A dolgozószoba az a hely, ahol semmi sem vonhatja el figyelmünket a munkától. Ha elfér, betehetünk a szobába egy karosszéket vagy egy díványt, ami az elmélkedést vagy egyszerűen a jóleső magányt szolgálja.

Amennyiben hivatalos vendégeket is fogadunk, ügyelnünk kell arra, hogy milyen útvonalon jutunk el a dolgozószobánkig. Nem szerencsés száradó pelenkák, és gőzölgő fazekak között vezetni a tárgyalópartnereinket. Ha tárgyalásokat is szoktunk folytatni, akkor szükségünk lesz annyi helyre még, hogy egy kis asztal és kényelmes ülőkék is elférjenek. Figyelnünk kell arra, hogy ezen a területen is megfelelő legyen a megvilágítás, valamint elérhető áramforrás álljon a rendelkezésünkre a laptophoz vagy egyéb prezentációs eszközökhöz.

nyito-lefele-nyil-bibor