A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Megvéd a naptól, az esőtől és a széltől – a modern napellenzők a teraszok védőpajzsai.

Június végén, amikor ezt a cikket írom, rekkenő a hőség, s nagyon úgy néz ki, hogy hosszú, forró nyarunk lesz. A nap heve és sugarainak ártó hatása ellen ki-ki a maga módján védekezik. Akinek szűk a pénztárcája, az lakásában lehúzza a redőnyöket, esetleg bekapcsolja a ventilátorát. A tehetősebbeknél teljes üzemben jár a légkondicionáló. A házak tulajdonosainak azonban, akiknek lehetőségük van a teraszon tartózkodni a nyári napokban más megoldásokkal kell védekezniük a sugarak ellen. Ezúttal tehát a szabadtéri árnyékolás témakörében teszünk egy könnyű, izzadásmentes sétát, egészen pontosan: leárnyékoljuk a teraszunkat.

A kültéri árnyékolás kapcsán a legtöbb ember először a kertbe is kihelyezhető napernyőre gondol. Nem csoda, hogy népszerű: a szerkezetet könnyű mozgatni, jár alatta a levegő, nem engedi át az egészségre ártalmas UV-sugarakat és egyszerűen kezelhető. A legtöbb típusnál a ponyvát húzórúddal és hajtókarral egyaránt lehet mozgatni, talpuk – az ernyő méretétől függően – egy acéllapból és nagyobb betonkockákból épül fel. Az oszlopot természetesen egy földbe süllyesztett talpban is rögzíthetjük, de ennek nagy hátránya, hogy a napernyő helye egy pontban rögzül, és a későbbiekben nem tudjuk elmozdítani. Ha a napernyő mellett döntünk, lehetőleg dönthető darabot válasszunk, ugyanis az állítható dőlésszög tovább fokozza a hatékonyságot.

A komolyabb szerkezetű árnyékolókat a ház homlokzatára szerelik fel a tulajdonosok. Tájolás szempontjából ügyeljünk, hogy a déli oldalra kerüljön, hiszen azt éri a legtöbb napsütés. A választásnál gondolnunk kell az a szélállóságra is! A modern napellenzők 40 km-ig bírják a szelet, de ez függ a rögzítési felülettől és a megfelelő, szakszerű szereléstől.  

Szerkezetükben is többféle napellenzőből válogathatunk. A nyitott könyökkaros megoldások a múlt évezred termékei. Olcsóbbak ugyan, mint korszerűbb társai, de azt csak a szezonban lehet használni, a nyár végén le kell szerelni, és zárt helyen tárolni.

A legmodernebb és legkomolyabb kivitel a tokozott szerkezet, melynél egy tokba csukódik a napellenző. Így a könyökkarok és a textil is védett, az egész szerkezet esztétikus megjelenésű. Innovatív és impozáns megoldásnak számítanak a homlokzatba integrálható tokok, melyek a homlokzat burkolatával takarhatók.

A napellenző textilek óriási választékkal állnak a rendelkezésünkre, azonban ne csak azt vizsgáljuk meg, hogy színben és mintában melyik mutatna jól házunk teraszán. Figyeljünk a minőségre is! A minőségi textilek sokáig megőrzik eredeti szépségüket, színüket nem szívja ki a nap. A speciális, impregnált textilek vízlepergető hatása pedig könnyen tisztán tartja, öntisztítja a textilt.  Itt jegyezném, meg, hogy bár a napellenző textilek vízállóak is, de eső után nyissuk ki újra az ernyőnket, és szárítsuk ki a textíliát, hogy a penészesedést elkerüljük.

Az UV-állóságot tekintve a 80-as értékűt ajánlott használni, kisebb szűrésű textília esetében a napellenző alatt ülve is csúnyán leéghetünk. Fontos szempont a napellenző felszerelésénél, hogy a ponyva és a ház fala között legalább 20 cm rést nyissunk a levegőnek. Ellenkező esetben a meleg levegő megreked, és – bár árnyékban vagyunk -, de a hőségtől mégsem véd meg minket semmi. 

A technológiai fejlődés következtében ma már vannak olyan motorizált szerkezetű napellenzők, amelyek alig drágábbak a manuálisan mozgatható szerkezetűeknél. A motorral hajtott napellenző kapcsolóval, távirányítóval, okostelefonnal is mozgatható, vagy akár az épület automatikájába integrálható. Kiegészíthetjük a rendszert szél-, napfény-, esőérzékelővel is.   

 A napellenzők karbantartása tulajdonképpen nagyon egyszerű. A mozgó alkatrészeket 5 évente érdemes megolajozni. A ponyva enyhén szappanos vízzel tisztítható, mivel a szálak nem szennyeződnek, csak a felület. Elegendő ez a gyengéd mosás, mivel óvni kell a szennytaszító réteget. Ha az károsodik, tönkremegy a textil.

Kellemes dolog a teraszunkon hűsölve kortyolgatni a hűtött italokat, s hogy ez tökéletes élmény legyen, abban a jól megtervezett és minőségi napellenző-rendszer lehet a segítségünkre.

nyito-lefele-nyil-bibor