A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Varázsoljuk át a lakásunkat – melyek a falak színének jövő évi trendjei?

A nyár a színek évszaka, ezért nem véletlen, hogy többet foglalkozom ezzel a témával. Nyáron ráadásul nagyon sokan vágnak bele a lakásuk kifestésébe, így adná magát a téma: milyen trendek vannak ezen a területen. A Bíbormester azonban, a jövőbe látó varázsgömbjével már azt is látja, hogy melyek lesznek 2020 irányadó színei a lakásokban.

A lakberendezésben és a divatban a nemzetközi szakemberek prognózisai megegyeznek, a következő időszakban ismét virágkorukat élik majd az erősebb és karakteresebb árnyalatok.  Abban is egyetértenek, hogy a jövő év egyik slágerszíne a zöld lesz, annak is inkább a természetes, pasztell változata, amely a természet színeit közvetíti a falak között élők felé. Ez a szín, és különösen annak olívás változata remekül passzol az olyan enteriőrbe, ahol a természetes fa bútorok dominálnak.

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/jinkazamah/2439866544

A divat világ trendjében előre tör a Neo Mint, azaz az új menta árnyalat, amely a ruházati területről átlép a lakás stílusok világába is. A lakberendezők számára ez izgalmas szín lesz, amely domináns árnyalatként alkalmazva tud teljesen érvényesülni. Más színekkel, mind erős, mind pasztell árnyalatokkal együtt használva fontos eleme a színpalettának, s nemcsak a falakra kerülhet fel.

Erőteljes teltségével a sárga lesz a másik uralkodó szín. 2020-ban az élénkebb, vidámabb árnyalatok viszik majd a prímet. Mivel a sárga alapszín, remekül házasítható szinte bármelyik színnel. Érdemes a beltéri ajtóink, ablakaink keretének színét is hozzá igazítani, mert a fehér az egyetlen, amelyben hatása nem érvényesül. Egy bézs, vagy terrakotta tónus már tökéletesen illeszkedik a falak sárgájához.

A harmadik biztos befutó a kék lesz jövőre. Ez a szín az elmúlt években egyáltalán nem volt a divat fősodrában. Árnyalatában talán az égszínkék lesz a legnépszerűbb, ráadásul ez a szín saját kombinációjával játszhat össze. Az irányzat szerint a kék különböző árnyalatai egy helyiségben vagy akár egy falfelületen fognak megjelenni. A kék színtől sokan tartanak, mivel hideg érzetet kelthet, de a megfelelően kiválasztott meleg tónusok esetén ez elkerülhető.

A zöld, a sárga és a kék tehát közmegegyezés tárgya lett, ami a jövő esztendő trendjét illeti, azonban az alternatív színek esetében már nagyobb az eltérés. Sokan vélik úgy, hogy a korall, vagy a lazacos színvilág, közelítve a korábban is divatos barackos árnyalat felé még mindig nagy kedvenc lehet, annál is inkább, mert nagyon kellemes, lágy hangulatot teremt egy megfelelő enteriőr számára.

A merészebb színek kedvelői – a szakértők szerint – választhatják a vörös erős, paprikás variációját is. Természetesen a teljes falborításon még a paprikapiros is sok, ezért inkább kiegészítő színként érdemes tervezni vele, s feltétlenül olyan térben, ahol a bútorok, a padlózat vagy a nyílászárók keretei megfelelő összhangja elérhető. Sokat segíthetnek a gondosan kiválasztott kiegészítők, párnák, takarók, vázák és képek formájában.

Azoknak, akiknek a fenti trendnek megfelelő színek túl dominánsak, harsányak lennének, alternatív megoldás lehet egy bézs árnyalat, a krémes gombaszín, amely letisztult és a maga csendes hatásával nagyon szépen tud a falakon mutatni, ráadásul szinte bármilyen lakberendezési stílusú lakásban is remekül „érzi magát”.

Úgy tűnik tehát, hogy aki a jövő évben trendi színű falak között szeretne élni, el kell merülnie a végtelen kék óceánjában, az erdők hívogató zöldjében, vagy a sárga szívet és szemet melengető aranyában. Bárhogy is válasszunk azonban e színek közül, annak harmóniában kell állnia lakásunk teljes enteriőrjével, és a mi belső világunkkal is.

nyito-lefele-nyil-bibor