A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Oxigén, szépség, harmónia, természet – ezek szobanövényeink kincsestárának elemei! 

Gyermekkoromban a lakásunk egyetlen szobájának teljes sarkát a szüleim által beszerzett könnyező pálma foglalta el. Hatalmas leveleivel folyton birkóznom kellett, amikor elhaladtam mellette. Szobanövényünk olyan volt, mint egy hétfejű sárkány, amely ellen állandó harcot vívtunk. Apám egy-egy szárát, levelét levágta ugyan, de hamarosan újabb leveleket hozott. Végül csak egy kis, gyökereztetett szárat raktunk üvegedénybe, s ott sanyargattuk a „szörnyetegünket”.

Rossz választás volt ez a növény egy 33 négyzetméteres lakásba. Szüleim nagyon szerették a természetet, így a virágokat is, de egyszerűen nem voltak tisztában azzal, hogy a szobanövények egyes fajtái hová valóak. Ráadásul a szobánkat állandóan tűzte a nap, s a rendszeres locsolástól a pálma derekasan növekedett, kitúrva minket a lakásból.

Ma már sokkal nagyobb kultúrája és irodalma van a szobanövényeknek, mert sokan felismerték, hogy a tartásukhoz egyszerre több ismertre van szükség. Nem elegendő, hogy a kertészeti tippeket megfogadjuk, azaz, hogy mely növény milyen bánásmódot igényel, de oda kell figyelnünk arra is, hogy lakásunk stílusához, méretéhez mely virágot érdemes díszítő elemként elhelyezni. Az sem mellékes tényező, hogy mennyi időnk lesz majd a növényeink gondozására, mennyit leszünk távol rendszeresen az otthonunktól. Világos, hogy a sok vizet kívánó növények simán szomjan pusztulnának, ha a gazdájuk hosszú hetekre magára hagyná őket.

A fentiekből jól érzékelhető, hogy alaposan meg kell terveznünk szobanövényeink fajtáját, elhelyezését. A környezetünkben megtalálható szobanövényeknek, számos jótékony hatása van. Oxigént állítanak elő, egyes fajok a levegő szennyezőanyag tartalmát is csökkentik, jelenlétükkel hangulatunkat is javítják, érdemes tehát lakó környezetünkben is társunkká fogadni.

Ha lakásdíszítési céllal, sok növénnyel szeretnénk körülvenni magunkat, arra ügyeljünk, hogy e növények nem nagyon fognak a mi igényeinkhez alkalmazkodni. Nekünk kell a megfelelő növényt kiválasztanunk ahhoz a helyhez, ahol majd jól érzi magát. Virágos növényeket sötét helyen nem tarthatunk, mert fényigényük miatt szinte azonnal elpusztulnak, míg a kaktuszfélék a meleg, párás környezetben mennek tönkre.

Vessünk egy pillantást a növények térbeli elhelyezésére. Egyes szoliterként használt pálmafaj mérete a nagyobb bútorokéval vetekszik, gondtalan fejlődéséhez, valamint formája érvényesüléséhez tehát, biztosítani kell megfelelő teret, ezért kis lakásokban nem célszerű tartani. Tartsunk kisebb növényeket (pl. korallvirág, ibolya, orchidea stb.), de azokat ne egyesével helyezzük el, mert elvesznek a térben, kis szigetcsoportokba rendezve nagyon mutatósak tudnak lenni ezek a virágok. Amennyiben ilyen, színes „csokrokat” tervezünk a lakásunkba, fontos, hogy a szoba fala egyszínű legyen, mert a mintás környezetben elvesznek a virágszigeteink.

A színek harmóniájára is gondot kell fordítanunk. Amennyiben alapvetően zöld tónusú növényeink vannak, azok kaspóinak vagy cserepeinek, esetleg ládáinak a színeivel adhatunk hangsúlyt annak a térnek, amelyet betöltenek.

A szobanövény és lakáskultúra témaköre olyan gazdag, hogy most csupán egyetlen szegmensére térek ki, ez pedig a lakás stílusa és annak növényi környezete.

Klasszikus berendezésű, stílbútorral berendezett lakásba – amennyibe kapunk elegendő fényt – jól illik a begónia, az afrikai ibolya, a pálma vagy a kamélia. Mediterrán bútorzatú környezethez mediterrán szobanövény dukál. Ilyen például a citrom és narancsfácska, jukka, mirtusz, kutyatej, elefántláb, aloé, agávé vagy a párnafű. Rusztikus, népies környezetben rögtön adja magát a muskátli, de pompásan egészíti ki a hangulatot a korallvirág, ciklámen, törpe nebáncsvirág, mikulásvirág, karácsonyi kaktusz. A modern, Art Déco világához inkább az elegáns, határozott kontúrú növényeket ajánlom, mint például a flamingóvirág, vitorlavirág, az amarillisz, a monsztera, a golgotavirág.

Az egzotikus (rattan) berendezésű helyiségekben trópusi és szubtrópusi növények, fikuszok, bromélia és kontyvirágfélék, pálmák, orchideák mutatnak jól. A keleti stílusú térben szigorúbb formájú növények, szobai bonsai, bambusz, kálmos emelik ki még jobban a környezetet. A modern, acél vagy üveges bútorokhoz szobor vagy grafikaszerű növények, kaktuszok, fikuszok, páfrányok, dracénák, kukoricalevél, jukka, sugárarália illik.

Amennyiben ezeket a tanácsokat megfogadjuk, igazán otthonos és szép lakótársaink lesznek a hálás szobanövények.

       

nyito-lefele-nyil-bibor