A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Hideg, hideg, meleg, meleg! – milyen burkolatok közül választhatunk?

Új házunk építésénél, lakásunk felújításánál eljön az a pillanat, amikor az egyes helyiségek járószintjének burkolását kell megterveznünk és kiviteleznünk. Mindenki kapásból rá tudja vágni, hogy a vizes helyiségekhez járólapot és csempét, a szobákhoz pedig parkettát vagy laminált padlót kell lefektetni. Akik azonban jobban elmerülnek a témában, azt fogják tapasztalni, hogy számos alternatíva közül választhatnak. Vegyük sorra most, hogy az egyes burkoló fajtáknak melyek a jellegzetességei, s milyen innovációk jelentek meg a piacon.

A parketta valószínűleg sosem megy ki teljesen a divatból, mert az élő anyagot sokan most is nagyon szeretik. Alapvetően a keménysége biztosítja az időt állóságát, de nem igazán univerzális, mert a vizes helyiségekben csak az erre a célra impregnált típusát lehet lefektetni. Ugyanakkor otthonossá és meleggé teszi a helyiséget. Időnként igényli a csiszolást és az újralakkozást, tehát távlatilag karbantartást igényel.

A laminált padló nagyon komoly versenytársa lett a parkettának, mivel hasonló pozitív tulajdonságokkal rendelkezik.  Olcsóbb nagy elődjénél és elképesztően gyorsan fel lehet építeni, ráadásul a klikkes rendszerű kialakítása miatt nem kell szuper szakértelem sem hozzá. Megfelelő ápolás és használat mellett a laminált padló nagyon sokáig megőrzi szépségét, és karbantartása sem szükséges. Míg a fapadlók, parketták lakkrétegét időnként fel kell újítani, addig a laminált padlónál ez nem jelent gondot. Ezt a padlót azonban vizes környezetben nem lehet használni.  

A konyhában és a fürdőszobában alapvetően a kerámia, azaz a hidegburkolás szokott a meghatározó lenni. A járólapoknak és csempéknek megdöbbentően széles kínálatából válogathatunk. A hidegburkolatoknak rengeteg jó tulajdonságuk van: ütés-, karc- és vegyszerállók, illetve jó megoldást jelenthetnek padlófűtés esetén is, amikor a hőtágulás miatt a tömörfa parketta nem lenne szerencsés választás.  Ugyanakkor semmilyen rugalmassága nincs, s így a konyhában sokat tevékenykedő háziasszony számára megerőltető lehet a hosszas ácsorgás a kemény járólapon.

Kellemetlen élményt jelent, ha valamilyen vízszerelési munkálat miatt a burkolatot egy helyütt fel kell szedni, mert a gyártók a mindenkori divat okán egy idő után már nem forgalmazzák a korábbi típusokat. Ebben az esetben vagy megalkuszunk azzal, hogy a bontott részen valamilyen más színvilágú és összetételű lap vagy csempe kerül bedolgozásra, vagy az egészet felszedjük, és egy új termékcsaláddal futunk neki a burkolásnak. Ez nem egy olcsó mulatság, ráadásul a korábbi burkolat felszedése nagy energiával, zajjal, porral és sittel jár.

Ennek okán a burkolatok gyártói folyamatosan keresik a helyettesítő megoldásokat. A linóleum burkolatot egy időben sokan kipróbálták, de nem lett igazán népszerű, noha vannak előnyös tulajdonságai. Rengeteg színben és mintában kapható, könnyű tisztán tartani, padlófűtéses helyiségekben is használható, higiénikus, rugalmas és strapabíró. Az olcsóbb meleg burkolatok közül ez a legtartósabb, környezetbarát megoldás. Amennyiben a lefektetése nem alapos, vagy gyenge a ragasztó minősége, a sarkai elválnak a talajtól, így a lábunk óhatatlanul beleakad, tovább tépve a felületet. Az igényesebbek ezért ezt a megoldást már alapból elvetik.

Napjainkban új anyagok jelentek meg a piacon, remek alternatívát nyújtva a burkoláshoz. Az új generációs burkolók egyik sztárja a vinyl. Az új vinyl generáció műanyag helyett ásványi anyag alapú és nem tartalmaz klórt, ami padlófűtés esetén a levegőbe kerülhet, és egészségre ártalmas. Ez a termék is klikk rendszerű, ragasztást nem igényel. Meleg hatású, a kőnél kényelmesebb, puhább járófelületet biztosít. Modern konyhába, gyerekszobába is ajánlott. Nagyon változatos megjelenésű, kő- és fahatású, illetve mintás megoldások is fellelhetőek.

A természetes anyagoknál jó ideje megtalálható a parafa és a bambusz.

A parafa szép és tartós választás, de a tartósság mellett ugyanakkor lágy, rugalmas, jó hang- és hőszigetelő, kopás esetén pedig a parafa padló újra csiszolható és lakkozható. A rugalmas anyagszerkezet jóvoltából a járóélmény nagyon kellemes, ami egyrészt az ízületeink kímélése miatt fontos, másrészt a rugalmasság biztosítja a csendes járóhangot, és emiatt nem hagynak maradandó nyomot a bútorlábak. A parafa rostjaiban lévő légzárványoknak köszönhető, hogy remek hő- és hangszigetelő tulajdonsággal bír. Elmondható még előnyként, hogy a parafa nem penészedik, nem gombásodik, a házi rágcsálók sem szeretik, sőt égési adottságai is igen kedvezőek. Nehezen ég, és tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat. A parafa burkolat teljes egészében újrahasznosítható, a gyártás és a megsemmisítés nem terheli a környezetet.

 A természetes padlóburkolatok között a bambusz parketta egyre népszerűbb választás. Tartós és felújítható, kedvező áron elérhető. A bambusz parketta bírja a párát, és tűri a nedvességet, mivel trópusi fűféle.  Ennek okán a nagyobb hőingadozásokra sem reagál. A fonott bambusz padlók elég kemények ahhoz, hogy egy konyhai forgalommal is megbirkózzanak.

Végezetül ejtsünk néhány szót a szőnyegpadlóról. Amennyiben egy olyan lakásba költözünk, ahol jó állapotú szőnyegpadló borítja a hálószobát vagy a nappalit, akkor egy alapos takarítás és szárítás után érdemes lesz laminált padlót fektetni fölé. A szőnyegpadló porfogó problémája helyett a hangszigetelő előnyét tudjuk így kiaknázni, s a padlónk nem csak szép, de rugalmasabb is lesz.

nyito-lefele-nyil-bibor