A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A pont, ahol a tér megtörik – milyen térelválasztót telepítsünk otthonunkba?

Az otthonunk a legintimebb életterünk, az a tér, ahová hazatérhetünk, amelyet saját magunkkal ültetünk be – hiszen minden bútor, tárgy, a színek és zugok minket jellemeznek valahol. Ez az a tér, ahol a magánéletünk játszódik, amelyet szeretünk a családunknak és barátainknak szélesre tárni, máskor pedig elrejtőzni benne. A tér olykor túlzottan nagy és nyitott, máskor annyira kicsi, hogy szinte minden egy helyre zsúfolódik. Ilyenkor kerül főszerepbe a térelválasztó, amelyről mai blogunk szólni fog.

Különös módon a térelválasztóknak a nagyon kicsi lakásokban, valamint a nagyméretű terekkel rendelkező ingatlanokban van kiemelkedő szerepük. A garzonokban a lakás egyes funkcióit tudjuk kihangsúlyozni velük. Itt a térelválasztónak kettős funkciót célszerű ellátnia: egyfelől megosztja pl. a nappali és háló területet, valamint tárolóként elnyelhet sok fontos és hasznos holmit, ad abszurdum ruhatartóként, vagy könyvespolcként is szerephez juthat.

A cél, hely és költségkeret háromszögében választhatjuk ki térelválasztónk anyagát: a legegyszerűbb megoldás egy könnyű függöny, vagy a térközben elhelyezett szőnyeg – ezek azonban a tárolási funkciót nyilvánvalóan nem tudják betölteni.

A legjobban megtervezett, kis terekből álló otthonokban érdemes a függőleges falfelületeket kihasználni. Az így kialakított térelválasztók alkalmasak raktározásra, díszítésre vagy akár mindkettőre. A függőleges tér használata egy apró lakásban, vagy otthonban mindenképp praktikus megoldás. Érdemes a padlótól a mennyezetig kihasználni a teret.

A természetes fából készült térelválasztók robosztus hatást kelthetnek, ezért kiemelt figyelmet érdemel annak dizájnja. Ennek megfelelően ügyelnünk kell, hogy a teljes enteriőrbe illeszkedjen, illetve azt markánsabbá tegye. A fa térelválasztók kiválóan alkalmasak a tárolási funkciók ellátására is: szépen kidolgozott polcok, rafinált fiókok bújhatnak meg bennük.

Készíthetünk úgynevezett loft stílusú térelválasztót is, amelynek szerkezete fémből és vasból áll. Ez a megoldás nem nyomja agyon, és légiessé teszi a teret. Az áttörő fények játékával egészen különleges atmoszférát kölcsönözhetünk.

Az utóbbi időben vált divatossá az üvegfal használata, amely rendkívül különleges térelválasztó, mivel úgy lehet vele tagolni a teret, hogy közben a fény mindenütt átszökik rajta. Használata nemcsak irodaépületeknél vált általánossá, de egyre gyakrabban kísérleteznek vele a magánházaknál, lakásoknál is.

Az üvegből készült térelválasztó nem olcsó megoldás, de minőségi anyagból készítve, és nagy szakmai ismerettel beépítve nagyon hangsúlyos hatást lehet vele elérni. Újabban az amerikai konyhák nagy kihívójává vált az üvegből készített térelválasztó a konyha és a tálaló között. Az amerikai konyha hazánkban a rendszerváltást követően lett divatos, aki csak tehette, megnyitotta a teret a konyha felé.

A megoldás nagyon tetszetős, hangulatos is, azonban van egy hátulütője: a szagokat még a legjobb szellőzővel sem lehet száműzni a lakás többi, rányíló részéből. Akadnak olyanok is, akiket a konyhai zaj zavar, vagy éppen fordítva, nem tud elmerülni a főzés világában a helyiség más részeiből jövő zsivaj miatt. Erre lehet jó megoldás az üveg térelválasztó, amely kizárja a zajt és a szagokat, ugyanakkor áttetszősége miatt nem szűkíti le a teret, ráadásul a fény is szabadon haladhat a térelválasztó két oldala között.

Az egyszerű üvegfelülettől a színes üvegtéglákig kombinálhatjuk az ilyen típusú térelválasztást. Ez egyben lehetőséget ad a fények különleges fényjátékára is. A színes és bohém üvegtéglás térelválasztóval jelentős hangsúlyt adhatunk, akár meg is bolondíthatjuk az enteriőrt. Lehet ez egy bohém, eklektikus stílus, vagy akár egy letisztult monokróm lakásbelső is, melyet feldobhatunk vele.

Az üveg térelválasztók biztonságosak, modernek és könnyen tisztíthatóak, ráadásul számtalan dekorációs lehetőségre adnak alkalmat. Elmondható, hogy a térelválasztók világának az üvegből készült példányai manapság trendik és modernek.

nyito-lefele-nyil-bibor