A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Beköltözik otthonunkba a népművészet – ilyen az etno stílus.

Utazni jó és izgalmas. Bejárni a Föld egzotikus tájait, megismerkedni más kultúrákkal, szokásokkal, ízekkel, színekkel és illatokkal sokak álma. Akadnak olyanok, akiknek ez a lehetőség megadatik, mások inkább csak álmodoznak róla, vagy filmeken csodálkoznak rá a Kelet gazdag árnyalataira, Afrika nyers erejére, és szívük mélyén szeretnének olyan környezetben lenni, amelyet ezek a világok nyújthatnak.

Talán ez az életérzés hozta divatba a lakáskultúrában az úgynevezett etno stílust, amelyet sokan sokféleképpen próbálnak leírni. Az etnót, vagyis az etnikai stílust jellemezheti az afrikai törzsek, az amerikai őslakosok, az ázsiai, vagy akár a magyar kultúra népművészeti elemei. A fő szempont tehát a népművészeti elemek használata.  A stílusnak ezért sok válfaja van, s csak mostanában olvadt össze egységes maghatározásba.

Lássuk, milyen elemei vannak a stílusnak, s hogyan teremthetünk komplex hatást az egyes elemek harmonikus összeválogatásával! Az összességében is elmondható, hogy minden földrajzi területen a legtermészetesebben előforduló alapanyagokat és színeket használták fel a díszítésre és a legtöbb esetben az állat- és növényvilág adott ihletet a kialakításában.

A színek általában élénkek, és az adott területre jellemzőek. India színvilágát az erős, és akár élesen elütő színek pezsgése idézi, míg fekete Afrika vörös-barna-fekete föld színei keverednek az élénk árnyalatokkal. Iránymutatás lehet az egyes ország zászlajának, címerének illetve népviseletének színe ahhoz, hogy a megfelelő árnyalatokat „kikeverjük” lakásunkban.

A bútorokra a természetes anyagok jellemzőek: mindent a fa ural, de itt is érdemes utána nézni, hogy az egyes kultúrák milyen fával és hogyan dolgoznak. Afrikai ihletésű bútorok esetén olyan egzotikus példányokkal ismerkedhetünk meg, mint a Makoré, az Okumé, vagy az Avidoré, de ismerősökből is készülhetnek nyers festésű, vagy csak pácolt szekrényeink, asztalaink, mint például a Mahagóni vagy a Balzafa. 

A bútorokat körbevevő anyagok is az őszinte és tiszta természetet idézik: kő, homok, fű, bőr és rengeteg textília. Afrika döngölt földpadlóját a fekete padlózat, vagy a nyers kőburkolat idézheti meg, de bőr és szőnyeg akár a falakra is kerülhet dekoráció gyanánt. Néha a legmeghökkentőbb kombináció is emelheti a hangulatot: a nyers bútorok között elhelyezett erős színekkel kevert függönyök, szőnyegek varázslatos elegyét lehet értő szemekkel összeállítani.

Jellemző kiegészítők lehetnek tehát a szőttesek, textíliák, de még az adott kultúrára utaló maszkok és szobrok is. Vigyázzunk arra, hogy ezek a darabok ne valami kínai giccskészítő műhelyből érkezzenek! Keressünk autentikus darabokat, s erre ma már az internet kényelmes lehetőséget ad.

A rattan, a szalma, a bőr, a nyersfa uraljon mindent, viszont a műanyagot, az üveget és az acélt, különösen annak csillogó anyaggal bevont példányait száműznünk kell ebből az enteriőrből. A sárgaréz és annak vörös testvére az egyes használati tárgyakon megjelenhet, sőt ellenpontozásként kiemelhet egy-egy területet az adott helyiségben, például a konyhában. 

Ahhoz, hogy a teljes etno közeget meg tudjuk teremteni, házunk, lakásunk falának színét is alaposan kell megválasztani: halványabb színek mentén az erősebb árnyalatú enteriőr is jobban kiemelhető. Sokat lendíthet az összhatáson, ha a falfestés technikájára is ügyelünk: jól illik ehhez a stílushoz a spongyás, más néven szivacsos falfestés. A technikához használjunk szivacsot vagy rongyot. Az alap megszáradása után kísérletezhetünk más színekkel is.        

A kézműves tárgyak és kiegészítők úgy lesznek teljesek, ha az adott területre hajazó növényekkel is felékszerezzük lakásunkat. Akinek több szobája is van, arra a merész döntésre is eljuthat, hogy az egyes helyiségeket egy-egy földrajzi kultúra jegyeivel ékesíti fel. Így kialakítható Afrika-, Ázsia- vagy Ézsak-Amerika-szoba is. Ezek a helyiségek az etno világában inkább kihangsúlyozzák egymást, mintsem kioltanák azt, ráadásul elindulhatunk egy világkörüli útra úgy, hogy ki sem kell mozdulnunk otthonról. 

nyito-lefele-nyil-bibor