A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Tobzódó barna, bordó és narancs – őszbe öltöztetett lakások. Hogyan öltöztessük az őszhöz illően lakásunkat?

A hőmérő higanyszála még jócskán túl van a harminc fokon, egyfolytában működik a légkondicionáló, de az éjszakák már hűvösebbek, és kora reggel várni kell a nap sugaraira. A naptár is azt ígéri, hogy az ősz hamarosan beszökik nemcsak Ady Párizsába, hanem minden család otthonába. Az évszakváltás ragyogó lehetőség arra, hogy lakásunkat is az ősz színeibe és hangulatába öltöztessük.

Ehhez az átöltözéshez ráadásul nem kell vagyonokkal rendelkeznünk, elegendő hozzá némi kreativitás. A legegyszerűbben úgy foghatunk hozzá a dologhoz, ha meghatározzuk az ősz színeit, s ezek közül kiválasztjuk azokat, amelyek dominálni fognak a lakásunkban. Érdemes a természet színeiben gondolkodnunk. Ahogy csípni kezd az idő, a fák levelei elhalványulnak, egyik sápadt sárgán, a másik narancs-vörösben, és zömük a barna valamennyi árnyalatában hullik az avar közé.

Ezek azok a színek, amelyek kiegészítőkkel együtt a plédek, pokrócok, takarók, szőnyegek, párnák meghatározóivá válnak, s ide vehetjük még a bordót és a mély lilát is. A mély színeket geometriai, vagy levélmintákkal tehetjük mozgalmassá. A mintázatokban lehetünk merészek: látszólag két különböző forma is remekül kiegészítheti egymást és egyedi hangulatot kölcsönöz lakóterünknek. A színek kiválasztásában természetesen ügyeljünk arra, hogy az alapszínek, amelyeket a lakás fala és padlózata alapoz meg harmóniába kerüljön ezzel az őszi „ruhatárral”.

Eljött a finom, puha anyagok használatának ideje! A hidegebb napokon jól esik úgy ébredni a hálószobában, hogy lábunkat egy meleg műszőrme szőnyeg simogatja. Ezek a szőnyegek érzékenyek, és könnyen összeszedhetik a port, de az ágy mellett, vagy egy kis kuckóban pompásan kényeztethetnek.

Az ősz egyre fogyó fényei miatt a nyári sötétítőktől szabaduljunk meg, s keressünk vékony, fényt áteresztő függönyöket. A fényre már csak azért is szükségünk lesz, mert az eddig teraszon, erkélyen álló növényeinket is be kell hozni a melegre. A zöld növények üdesége kicsit visszalophatja lakásunkba a nyarat. Az élénk színű virágcsokrok helyett az évszakot idéző, sötétebb árnyalatú csokrok lehetnek a díszítőelemek. A dekor csokrot készíthetjük őszi bogyós termések, sárga virágok és apró gallyak kombinációjából.

Ősszel a család, az esti vacsorák, és a meghitt beszélgetések kerülnek a középpontba, így az étkezőasztal lesz a társadalmi események színtere.  Tegyünk az enteriőr középpontjába bézs, esetleg halványbarna szőnyeget. Ugyanezt a metodikát követhetjük az asztalterítővel is. A lenyugvó napot szimbolizálva párosíthatunk egy kisebb és egy nagyobb terítőt. A nagyobb szövet egy terra színű terítő lehet, a kisebb pedig egy narancssárga.   

Az egyes szobákba kiegészítő gyanánt kézműves termékekből válogassunk. Amennyiben van kandallónk, az se maradjon ki az őszi fazonigazításból. A kandalló párkánya kitűnő hely a dekorációk elhelyezésére. Ha rendelkezünk elég hellyel, húzzuk a tűzhely elé a foteleket és az asztalt, alakítsunk ki egy kis társalgót, ahol összegyűlhet a család és a barátok.

Nem feledkezhetünk el a világításról sem! Aggassunk fel néhány lámpafüzért, vagy egy izgalmasabb lámpást. Válasszunk olyat, ami meleg fényt áraszt magából. Kerülhet akár az ajtók fölé, vagy akár keresztül is vonulhat bármelyik helyiségen.

Váltsunk lakásunk illatában is, hogy ne csak a szemünk, hanem az orrunk is élvezhesse az ősz jelenlétét. A fürdőszobában helyezzünk el illatgyertyákat, és válasszunk sötétebb árnyalatú törülközőket. Árasszuk el őszi illatokkal a lakást. A fahéj, vanília, sütőtök illatú gyertyák alkalmasak talán a leginkább erre.

Ha mindezzel készen vagyunk, már csak egy kis olvasósarokra van szükségünk. Ősszel szívesen kuckózzuk be magunkat, s erre mi sem alkalmasabb, mint egy meghitt, puha és kényelmes sarok kedvenc fotelünkkel és állólámpánkkal. 

nyito-lefele-nyil-bibor