A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Műanyag, fa, alumínium, acél – miből legyen a bejárati ajtónk?

Eljött a nyaralás ideje, a család már összepakolta minden holmiját. A családfő még egyszer leellenőriz mindent, majd bezárja a bejárati ajtót, és irány a vakáció. Az utolsó mozdulat, mielőtt a kocsiba szállt volna, a zárás egy pillanatig sem marad meg emlékeiben, holott, amikor a házat építette, nem volt lényegtelen kérdés, hogy milyen bejárati ajtaja legyen a háznak.

Arról már korábbi cikkemben is írtam, hogy a bejárati ajtónak dizájnban is illeszkednie kell a házhoz. Világos, hogy műanyag keretű ablakok esetében a bejárati ajtó sem igen lehet más anyagból, és ugyanez igaz akkor is, ha a keretek minőségi fából készültek.    

A bejárati ajtó multifunkcionális. Egyszerre kell kizárnia a hideget (meleget), a zajt, a port, ugyanakkor a betörők elleni védelem frontvonalában áll – tehát biztonságosnak kell lennie. Vizsgáljuk meg, hogy a különböző anyagból készült ajtók hogyan felelnek meg a felsorolt feltételeknek. Az sem lényegtelen, hogy milyen élettartamra számíthatunk az egyes típusoknál, illetve milyen és mekkora a karbantartási igényük.

A műanyag bejárati ajtók küszöbrésze csökkentett magasságú, könnyebb az átközlekedés azon, még kerekesszékkel is, míg a fa bejárati ajtók esetében az alsó összekötő küszöb elem magasabb, és ez keményfából készül. A záródási rendszerben viszont nincs különbség. A műanyag ajtóknál alapkivitel a kettős, rugalmas, peremzáró tömítés, míg a fenyő szerkezetek ugyan többlépcsős csatlakozási kialakítással, de jellemzően egy tömítő profillal készülnek.

Élettartamukat tekintve meghatározó az, hogy a tulajdonos mennyire tartja karban. Kétségtelen, hogy a fából készült bejárati ajtókra több figyelmet kell szánni. A műanyag ajtók esetében elegendő a szokásos évenkénti szerelvényápolás valamint a felület mosószeres, nem súrolószeres mosása. Más a helyzet a fa szerkezetekkel. Ezek igénylik a rendszeres ápolást, karbantartást, nem csak a szerelvények, hanem az egész faszerkezet esetében. Szükséges elvégezni a felület kezelését. Évente át kell vizsgálni, és – ha kell – javítani. Ez a javítás gyári kezelés esetén gondos portalanítás utáni, kisebb, finomcsiszolással és helyi átfestéssel megoldható.

Mindkét típusra igaz, hogy a vasalatokat időnként meg kell olajozni – erre a legmegfelelőbb anyag száraz grafit vagy a könnyűolaj. Ne felejtkezzünk el a műanyag szerkezetek vasalatainak záró elem átállításáról, amikor átállunk a nyári évszakból a télire. Ez a művelet a görgős vagy gombafejes záró csapok 180 fokos elfordítását jelenti. Mindez azért szükséges, hogy a hő változás dacára ajtónk megőrizze szigetelő tulajdonságát.

A bejárati ajtók másik nagy csoportját fémből készítik. Ez lehet alumíniumból vagy acélból. Természetesen ezeknél a típusoknál is – akárcsak a műanyag és fa ajtók esetében – a legkülönbözőbb színekben és méretekben rendelhetünk. Az alumínium bejárati ajtók élettartalmukat tekintve jó megoldást jelenthetnek. Az anyag tulajdonságát tekintve különösebb felületi kezelés és karbantartás nélkül is hosszú időn keresztül megtartja eredeti állapotát.  Ez a típus, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek (hőszigetelés, biztonság) sokkal drágábban érhető el a piacon, ráadásul az erőteljes mechanikai hatásoknak sem tudd kellő eréllyel ellenállni, ezért az alumínium ajtók nem sorolhatóak a biztonságos kategóriába. 

Ezzel szemben az acél bejárati ajtók anyaga és szerkezeti kialakítása révén a legmasszívabb szerkezetek. A fizikai, kémiai és mechanikai ráhatásokkal szemben rendkívül magas ellenálló képességgel bírnak, ami révén ezeket a bejárati ajtókat tartja a szakma a legbiztonságosabbnak. Kitűnő tűzgátló tulajdonsággal bírnak, és nem deformálódnak. Karbantartásuk gyakorlatilag az olajozásra és az esetleges újrafestésre korlátozódik.

Anyagának egyetlen hátránya, hogy nagyobb gondot kell fordítani a hő híd védelemre, amit különböző anyagok kombinálásával oldanak meg a gyártók. Ezek már olyan felsőkategóriás ajtók, ahol a maximális védelmet különleges esztétikai elemekkel is párosítják. Az ilyen ajtók üvegbetétekkel is díszíthetőek, kaphatnak egészen különleges, a ház éjszakai arculatát is meghatározó LED-világítást.

A fentiek fényében sem könnyű eldönteni, hogy házunkra milyen bejárati ajtó kerüljön, de akkor döntünk optimálisan, ha az igényeink ismeretében és a lehetőségeinkhez mérten a legjobb ár-érték arányú terméket választjuk. Ha így teszünk, nyugodtan rábízhatjuk házunk őrzését, s visszatértünkkor örömmel lépjük át annak küszöbét.

nyito-lefele-nyil-bibor