A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A Napba öltözött lakás – hogyan érvényesül a sárga az enteriőrben.

Színeket bemutató sorozatunkban ezúttal egy elsődleges színnel, a sárgával foglalkozunk behatóbban.

Az elsődleges színek attól elsődlegesek, hogy nem keverhetők ki más színekből. Ellenkezőleg: ezek kellenek ahhoz, hogy más színeket is ki lehessen keverni. Felhasználásukkal letisztult, de drámai enteriőr alakítható ki. A sárga nemcsak elsődleges, hanem meleg szín is, a Nap ragyogását idézi fel, és ennek érzetét tudja kelteni.

A sárga vidám, napfényes, optimista hangulattal árasztja el az enteriőrt. Tompább árnyalata retro hatással bír. Használatában legyünk mégis megfontoltak, mert egyeseknek túlzottan éles szín lehet. Ilyenkor elég, ha másik jó tulajdonságához fordulunk: a sárga remekül hangsúlyozza a formákat. Éppen ezért egy monokróm vagy hideg árnyalatban tündöklő szobának igazi éke lehet egy napsárga fotel vagy pár citromsárga dekorációs elem. Mivel a frissesség megtestesítője is, ezért gyakran csempészik be konyhákba, gyerekszobákba.

A sárga optikailag tágítja a teret, tehát remekül érvényesül kis helyiségek esetében. Telített, élénk árnyalatai (citromsárga, kankalinsárga, kanárisárga, banánsárga, okkersárga) figyelemfelkeltő, élénkítő hatásúak. Alkalmazása falfelületen olyan helységekben előnyös, ahol rövid ideig tartózkodunk.  Telítetlen és világos árnyalatai (fakósárga, szürkéssárga, pasztellsárga, tojáshéjsárga, napsárga, mustársárga, vajsárga, beige) a hálószoba, az ebédlő és a gyerekszoba falára optimálisak. Ezek az árnyalatok kevésbé agresszívak, mint az élénksárgák.  

Mivel ennek a színnek egyik alapvető tulajdonsága a frissítő, élénkítő hatás, ezért a dolgozószobákból sem maradhat ki. Olyan tereknél is előnyösek, ahol kevés a napfény. Barátságossá, meleg hangulatúvá válik a szoba általuk. Alkalmazása a padlón azonban nem ajánlott, mert világossága miatt nem érezzük biztonságosnak rajta a járást. Sötét árnyalatai viszont előnyösek lehetnek a padlón.

A sárga esetében tehát ökölszabálynak mondható, hogy az élénk árnyalatait kisebb, sötétebb tereknél, míg a pasztelesebb árnyalatait nagyobb terekben célszerű használni.  A sárga a nappalikban, hallokban megjelenő tömény, fa bútorok szigorú hatását nagyszerűen oldja és a közeget melegséggel ruházza fel. Az intenzív vörössel, kékkel és zölddel összekapcsolva merész összeállítást kapunk, míg a türkizzel egyedi kombinációt képezhetünk. Ha ezt fárasztónak ítéljük, akkor társításánál maradhatunk a szürke, a fehér és a barna színek mellett, amelyekkel, jóval szelídebb hatást érhetünk el.

A sárga derűjével és teltségével a házak homlokzatára is felhízelegte magát. A 90-es években alig volt olyan tehetősebb, gazdagságot bemutatni hivatott ház, ahol a vakolat ne sárgával lett volna színezve. Érdekesség, hogy a 10. századi Franciaországban az árulók és a bűnözők házait festették sárgára, éppen a feltűnő tulajdonsága miatt. Sárga háznak mondták az elmebetegek gyógyintézetét is, igaz a 20. század első kórházait szinte kivétel nélkül sárgába öltöztették.

Bátran használhatjuk a sárga színt arra, hogy elűzzük vele a fáradtságot, élénkítsük magunkat. Stimulálja az agy működését is és javítja a gondolkodást, az emlékezetet.  Figyelemfelkeltő hatása miatt a taxik megszokott színévé vált, és a fekete semlegességével olyan ellentételezést adhatunk neki, amely egészen extra, de látványos enteriőröket eredményez.

A sárga pszichológiailag a terhektől, problémáktól, korlátoktól, gondoktól való megszabadulást jelenti, önuralomhoz segít, ezért azok számára különösen javasolt, akiknek épp önbizalom-erősítő és döntésképességet növelő injekcióra van szükségük.  A kreatív ember vonzódik a sárgához, mert ez az a szín, amelyik ösztönzi a kommunikációt és arany árnyalatával a jövő ígéretét hordozza.

nyito-lefele-nyil-bibor