A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Szabadíts fel a lakásodat! Teret nyersz, ha tolóajtót használsz.

Egy költözés után kellett szomorúan megállapítanom, hogy igaz a mondás: nincs az a nagy lakás, amelyet előbb vagy utóbb ne tehetnénk zsúfolttá. Mivel gyermek és ifjú koromat egy aprócska lakásban éltem le, sokáig nem értettem egyet a fenti mondással, mert minden négyzetcentiméternyi helyet ki kellett a családnak használni – különösen akkor, amikor nagyapámat is magunkhoz vettük. Nekem még így is jutott egy szoba féle, amelyet az ebédlőből alakítottunk ki, és a konyhától egy saját gyártású tolóajtó választott el. Ez a kényszermegoldás igazán praktikusnak bizonyult. Napjainkban a helytakarékos megoldások, így a tolóajtó vagy a tapétaajtó újra divatba jöttek.

A falsíkba záródó, tapétázható felületű rejtett ajtók tokborítás és profilzárók nélkül készülnek, és az egyéni ízlésnek megfelelően a fallal egyszínűre festhetők vagy tapétázhatók. A falsíkhoz képest nyílhatnak akár befelé, akár kifelé, csukott állapotban pedig maximálisan belesimulnak a környezetükbe. A falba építendő tokszerkezet alumíniumból, maga az ajtó pedig festett fafurnér vagy CPL-lapokból készül. Ezzel a megoldással optikailag is tágíthatjuk a teret. Nagy előnye, hogy ez a nyílászáró teljesen belesimul a környezetébe, amennyiben a falat takaró tapétával vonjuk be.

 

A tapétaajtók egyetlen, ám nem elhanyagolható hátránya, hogy nincs sem hang-, sem tűzgátló funkciójuk. Amennyiben ezek a követelmények is szükségesek az adott helyiség esetében, ragaszkodnunk kell a hagyományos beltéri ajtókhoz.

A tolóajtós megoldások valósággal berobbantak a piacra, ami nem véletlen, mert számos hasznos funkciója mellett több technikai megoldás mellé tehetjük le a garast. Először is el kell döntenünk, hogy műszakilag melyik típust szeretnénk alkalmazni: a falban futó vagy a fal előtt futó tolóajtót.

A falban futó tolóajtó gyakorlatilag egy „nyomtalanul eltűnő” ajtó, mivel a vasalatot és az ajtólapot egy erre a célra kiképzett, vasalattal és kiegészítőkkel ellátott ajtónyílás fogadja, amelyet gipszkarton vagy egyéb épített fal takar. Esztétikai értéke vitathatatlan, ráadásul nem kell a görgőket vezető sínnek helyet biztosítani, azaz bármilyen bútorzatot tervezhetünk az ajtó mellé. Az igényesség természetesen azt is jelenti, hogy a falban futó tolóajtóra sokkal több pénzt kell szánnunk.    

A fal előtti tolóajtó olcsóbban valósítható meg, de a fent említettek miatt a sínnek szabad helyet kell hagyni, így némileg kevesebb hely spórolható meg. Az ajtó nyitott és csukott állapotában is látszik. Felül egy sín tartja, amit természetesen el lehet takarni, de egy modern lakásba jól illeszkedik például egy szép kivitelű alusín. Ennek megfelelően nem kell teljesen lemondanunk az esztétikáról sem.

A tolóajtók a beltéri ajtók speciális változatai, tehát ezekre is igaz, hogy anyagában, kivitelezésében, színében számtalan, a lakásunkhoz illeszkedő variációból válogathatunk. A nyílás mérete alapján egy- vagy kétszárnyas közül választhatunk. Nagyon fontos, hogy az ajtó súlyának megfelelően terhelhető vasalatot kell választani.

A tolóajtók egymástól igencsak eltérő környezetekhez is idomulnak és helytakarékos funkcióiknak köszönhetően nagyon népszerűek, ideális megoldást nyújtanak a helyiségek, gardróbszekrények és kiszolgálóhelyiségek diszkrét elválasztásához.

A falban futó tolóajtók segítségével sajátos és hatékony megoldások válnak elérhetővé. Ilyenek például az íves ajtók vagy teleszkópos ajtók, melyekkel igen széles nyílás is elérhető. Lehetőségünk van harmonikaajtóra vagy hibrid megoldásokra is, ahol az ajtólap egyik fele szárnyas ajtó módjára nyitható, míg a másik fele a falban fut.

A tolóajtóra is igaz az, ami a tapétaajtóra, hogy kevésbé szag -és hangszigetelő, mint hagyományos társai.

Végezetül egy érdekes számítással szeretném bizonyítani, hogy amit elvesztünk a réven, azt bőségesen visszanyerhetjük a vámon. Példánkban vegyünk alapul egy 70 négyzetméteres lakást, ahol két normál és egy kétszárnyú ajtót tolóajtóval helyettesítünk. A többletkiadás 150-200 ezer forint, ami a vasalatok és a beépítés felára. Viszont megtakarítottunk 4 négyzetmétert, ami 300 ezer forintos négyzetméterárral számolva is 1 200 000 ezer forint. A különbözet tehát több mint 1 millió forint. Arról nem beszélve, hogy a végeredmény egyedi és elegáns.

nyito-lefele-nyil-bibor