A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Egy varázslatos szín, amiből olykor csak egy csipetnyi szükséges – a narancssárga!

Színeket bemutató sorozatunkban a szivárvány logikája szerint lépünk tovább. Egy izgalmas, de nem veszélytelen típus, a narancssárga következik.

A narancssárga másodlagos szín, sárgából és vörösből keverhetjük ki. Életteli, vitalitást, energiát kiváltó szín, amelyet a természet is örömmel használ: gondoljunk csak a sárgabarackra, a körömvirágra, a tökre, és természetesen a déli gyümölcsre, amelytől az elnevezését kapta. A narancs életvidámságot sugall, jókedve derít, serkenti az étvágyat és a nemi vágyat, boldogság érzetet kelt. Étvágytalanoknak erősen ajánlható a konyhába vagy az étkezőbe ez a szín, míg a hízásra hajlamosak kerüljék – a narancs ugyanis étvágyat gerjeszt.

A lakberendezésben a narancssárga olyan szín, amellyel óvatosan kell bánnunk. Élénk árnyalatának túlzott használatától óvakodjunk, mert nemcsak a rendetlenség érzetét tudja kelteni, de össze is tudja nyomni, fullasztóvá tenni a teret. A narancs meleg szín, ezért a sötét helyiségekben érdemes használni, mivel kivilágosítja azt. Szívesen látjuk viszont gyermekeink szobáiban vidámságának köszönhetően, amit tovább fokozhatunk, ha a sárga árnyalataival kapcsoljuk össze.

A narancs erejét egy semleges szín, a fehér szépen enyhíti, így érdekes, és kellemes kombináció lehet olyan enteriőrökben, ahol barna a bútorzat és/vagy a padlózat, esetleg a nyílászárók színei. A narancs komplementer színe a kék, azaz a színkörben vele szemben álló szín, ezért hasonló árnyalatban ideális házasságban élnek a térben. Nagyon szép és különleges hangulatot ad a halványkék és a narancs kombinációja.

A narancs erős szín, ezért érdemes módjával használni. A legtöbb felületet a dolgozószobában kaphatja, hiszen erősen vitalizáló hatására itt lehet leginkább szükség. Északi tájolású, sötétebb szobákban is remekelhet, de a hálószobában már csínján bánjunk vele.

A narancsnak számtalan árnyalata van, ezért érdemes a legfontosabbakról szót ejteni. A pasztell barackszín közelít a pinkhez, ezért nagyon finom és diszkrét árnyalat. Egy időben nagy divatja volt a belső terek ilyen árnyalatú kifestésének. Előszeretettel használják polgári vagy klasszikus lakásokban, illetve romantikus lányszobákban is. Szépen lehet a zöld vagy a kék, esetleg a barna színnel kombinálni, értő „kezekben” remek lehet a végeredmény. Jól illenek hozzájuk a vidékies stílusú tárgyak, de a modernebb darabok is. Társíthatók természetes anyagokkal, kővel, fával vagy bontott téglával.

A világos narancsszín már nagyon közel áll a sárgához. Minimál stílusú lakásokban lehet egy kis életet és vidámságot adó szín. Gyermekszobák és kevésbé bevilágított helyiségek kedvelt árnyalata lehet. Ezzel ellentétben áll a vadnarancs színe. Erős, és nyugtalanító árnyalat, ezért csak jelzésértékű jelenlétét javasoljuk, inkább csak apró kiegészítők formájában. Retró lakásokban tökéletes stílusteremtő lehet. Hasonló intenzitású más színekkel ne kombináljuk, mert részegítő hatást érünk el vele.

A ciklámen és a sárga szép elegyéből lehet kikeverni a mangó színére emlékeztető narancsot. Ritka színárnyalat, amelynek használatához némi merészség is szükségeltetik. Falakon csak akkor alkalmazzuk, ha megfelelő kiegészítőket tudunk használni hozzá.

A narancssárgával érdekes stílusokat tudunk teremteni a lakásunkban. A mediterránról már említést tettem. Ez a szín támogatja a keleties hangulatú enteriőrök kialakítását is, mivel annak alapszíne. Nagyon szép és gazdag megoldásokat alakíthatunk ki a narancssárgával, ha egy indiai vagy ornamentális stílusú hálószobát akarunk kialakítani.  Klasszikus megoldás ilyen esetben az, hogy a narancsszín különböző árnyalatait a barna bútorok színvilágával házasítjuk össze.

A narancsszínnek kultúránként eltérő jelentése van: Indiában szent szín, nem véletlenül öltöznek narancsba a buddhista szerzetesek. Japánban a bátorság és a szerelem szimbóluma, míg Egyiptomban a gyász színe.

A narancsszínt kedvelő emberről úgy tartják, hogy barátságos, társaságkedvelő és életszerető. A narancs lelkű ember toleráns, spontán, kreatív és kitartó. Imádja a napfényt, a meleget és a nyarat. A narancs tehát meleg, már-már forró szín, amit nagyon lehet szeretni, de érdemes tisztelettel, és óvatosan bánni vele.

nyito-lefele-nyil-bibor