A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Tettre kész kreativitás – így tedd magadévá az új albérletedet!

Manapság nemcsak az ingatlanok ára, hanem az albérletek havi díjai is az egekbe szöktek – teljesen elszakadtak a magyar kereseti viszonyoktól. Az albérletek iránti igény növekedését számos tényező okozza, s ezek között csupán az egyik a bedőlt lakáshitelesek jelentős száma. A vidékről történő feláramlás a fővárosba ugyancsak árfelhajtó hatással bír. A fővárosban tehát a hatalmas kereslet és a sovány kínálat feszül egymásnak.

A drágaság mellett az albérlőnek azzal is szembe kell néznie, hogy a bérelt lakással együtt kap egy bizonyos berendezést, színvilágot, bútorzatot – egyszóval valamilyen feelinget, ami természetesen nem az új lakó sajátja. A bútorozott lakások állapota rendkívül szélsőséges minőségben mozog. Akadnak olyan, egyébként nagyon drága lakások, ahol a bútorokat még nagyanyáink használták, de az ingatlan fekvése miatt a legszemérmetlenebb árakat kérik el a tulajdonosok. A szükség harapófogójában sem kell, és nem is szabad lemondanunk önmagunkról, mert csak egy otthonos közegben tudjuk energiáinkat tökéletesen birtokolni.

Lássunk néhány praktikát, amellyel az idegen környezetet saját arcunkra szabhatjuk anélkül, hogy konfliktusba kerülnénk a rugalmatlan tulajdonossal!

A lakás színeit alapvetően a falak, a nyílászárók és a padlózat határozza meg. A falak színét falmatricával tehetjük tetszetősebbé. A falmatrica egyszerűen beszerezhető, a kínálat gazdag, sőt, magunk is tervezhetünk és legyártathatjuk. Ha meguntuk, nyom nélkül eltávolítható, ráadásul vannak olyan példányok, melyek többször ragaszthatók, ezért költözés után újra felhasználhatjuk ezeket.

Ami a falakra igaz, szerencsére ugyanúgy vonatkozik a padlózatra is. A ronda PVC-t, vagy kopott parkettát a legegyszerűbb egy szép szőnyeggel letakarni. Ez a szőnyeg adhatja aztán az alapot a kiegészítők beszerzéséhez. Amennyiben kicsit vastagabb a pénztárcánk, és hosszabb időzést tervezünk az albérletben, akkor használhatunk klikkes rendszerű vinyl burkolatot is, amelyet nem kell ragasztanunk, és bármikor felszedhető. Egy ilyen klikkes rendszer jelenti a sátorfánkat, amellyel továbbköltözhetünk.

Lássuk a bútorokat! Általánosságban igaz, hogy az albérlet bútorzata nem lesz elegendő, és szinte biztosan elüt attól a dizájntól, amelyben szívesen tartózkodunk. Amennyiben lehetőségünk van rá – térben és pénztárcában – szerezzünk be olyan kis bútorokat, amelyek nemcsak funkciójukban, hanem külcsínükben is kielégítik az igényeinket, s amelyeket egy költözésnél kényelmesen magunkkal vihetünk. A nemszeretem bútorokat is lássuk el kézjegyünkkel, egy-egy hozzánk illő dekoráció a polcokon, egy kislámpa, fali tükör mind-mind az otthonosságot támogathatja.

A függönyök, terítők, drapériák megválasztásában semmi sem akadályozhat minket, ezért ezekre a hasznos holmikra sokkal több figyelmet szenteljünk. A függönyök térelválasztó funkciót is kaphatnak úgy, hogy egyben a dizájn részei lesznek.

Amennyiben a falakhoz szabad kezet kapunk, képekkel, egyedi falburkolatokkal és tükrökkel tehetjük komplexé az enteriőrt.

A bútorok mellett dizájnos tárolókban is gondolkodhatunk. Szerencsére már viszonylag olcsón kaphatók dekoratív tárolók, dobozok, amelyeket nem is kell elrejteni, hiszen jól mutatnak, mint dekoráció is. 

Ne feledkezzünk meg a növényekről sem! Már egyetlen, szép erkélysarok is enyhítheti az idegenség érzetét, ha ott kedvenc virágainkat nevelhetjük. A konyhában vertikálisan elhelyezett fűszernövényes polc is hatalmasat tud dobni a lakáson. Amennyiben lehetőség van növénypolcos térelválasztó elhelyezésére, egy egész kis természetben lakhatunk, kedvenc szobanövényeink között.

Végezetül alakítsunk ki egy saját kis kuckót, egy csak ránk illő és hozzánk passzoló kis zugot. Lehet ez egy kis olvasósarok a saját állólámpánkkal és karosszékünkkel, vagy egy parányi dolgozó, ahol elfér egy laptop, egy egyedi asztali lámpa, esetleg némi polc, vagy rakodó. Erre a kis zugra mindenképpen szükségünk lesz, mert valószínűleg itt fogunk a legtöbbet tartózkodni, ez lesz albérletünk lüktető szíve, egyfajta ars poeticánk.

Ne hagyjuk magunkat egy kész helyzet csapdájában, tegyünk meg mindent azért, hogy egy testidegen lakásból – bár, ha időszakosan is – otthont teremtsünk!

nyito-lefele-nyil-bibor