A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Hygge - stílus és életérzés

Valami fénylik Dániában

Megérkeztek az első számlák, amelyek az energiahordozók árainak robbanása után keletkeztek. Sokan olyan összegekkel szembesülhettek, amely az egyébként stresszes magyar lakosság tagjaiban újabb stresszhullámot indított el. Benne van a levegőben a feszültség, amely romboló hatással van a mindennapjainkra. 

Ilyenkor van igazán szükség valami stresszoldó megoldásra, és nem kell szégyellnünk, ha kapaszkodóért a messzi északig kell nyúlnunk. A skandináv népekről azt tartjuk, hogy ugyanolyan hidegek, mint az időjárásuk, pedig talán épp a zord körülmények hívták életre Dániában a hygge-t, amelyet nagyjából „hug-ha”-nak ejthetünk. 

Hygge – életérzés és életmód

A hygge egyszerre életérzés és az azt övező stílus. A kifejezést nem is tudjuk egyetlen szóba csomagolni, de azért találunk rá megfejtést. A hygge boldogságot, otthonosságot, meghittséget jelent, illetve ezen fogalmak együttese teszi ki a hyggét. A dánok erre az életérzésre tudatosan törekszenek, és ennek megfelelően alakítják ki a környezetüket is. Nekünk magyaroknak is ezt a tudatosságot kellene elsajátítanunk, bár az is igaz, hogy a dánok sokkal magasabb életnívóban élnek, így bőven jut idejük és különösen energiájuk, hogy a saját boldogságukkal is foglalkozzanak.

A dánok sokkal többet adnak a testi-szellemi karbantartásukra, mint mi. Nagy hangsúlyt fektetnek a természetjárásra, a közösségi összejövetelekre, és ügyelnek az egészséges életmódra. A közösségi lét nem egyenlő a nagy lakomákkal, sokkal intimebb, és emberközelibb tevékenység. Ebben a cikkben ahhoz tudok tippeket adni, hogy a környezetünket hogyan alakítsuk át a hygge szellemében, de az életmódváltás első lépéseit mindenkinek saját magának kell megtennie.  

Egy igazi hygge otthonnak barátságosnak, melegnek ám mégis egyszerűnek, letisztultnak és természetközelinek kell lennie.

Hogyan teremtsünk hygge környezetet? 

Egy igazi hygge otthonnak barátságosnak, melegnek ám mégis egyszerűnek, letisztultnak és természetközelinek kell lennie. Persze ezeket a fogalmakat érdemes lebontani a részletekig. 

Ahogy jönnek a hideg napok, úgy fogunk vacogni a várható számláktól, pedig a hygge otthonhoz a barátságos meleg is hozzátartozik. Meg kell jegyeznem, hogy a dánoknál a 20 fokos lakás már barátságos meleget jelent. Amennyiben puha, kényelmes és meleg holmikba öltözünk, akkor elég lesz begyújtani a kandallót, sütkérezni a lobogó tűz fényében, hallgatni a ropogó fahasábokat és beszívni a finom füstöt, amely körüllengi a kényelmes karosszéket, amelyet a kandalló mellé húztunk. Kezünkben egy forró csésze kávé, csokoládé, capuccino, tea, uram bocsá’ egy pohárka jóféle itóka, a mellettünk lévő asztalkán egy remek könyv, amelyet italozás mellett élvezhetünk. 

Persze azoknak is lehet hygge élményük, akiknek nincs kandallójuk! A hagyományos radiátor vagy infrasugárzó mellett is ugyanúgy kialakíthatunk egy kényelmes kuckót, amelynek fő eleme lehet egy puha fotel, egy meleg fényeket sugárzó állólámpa, egy kis asztal – és a többit kölcsönözhetjük a kandalló előtt ülőktől. Mindezt tovább habosíthatjuk puha és meleg takarókkal és párnákkal. 

Ami kihagyhatatlan, az a gyertya! A dánok égetik el a legtöbb gyertyát, szinte minden helyiségben találunk belőle. A gyertyatartók díszesek és igazodnak az enteriőr stílusához. A gyertya lángjánál melegebbet és barátságosabbat nem is találhatnánk. A késő őszi délutánokon ezeknek a gyertyáknak a fénye táncolhat a falon. Akad olyan dán otthon – nem is kevés – ahol a csillárokat is a gyertyák helyettesítik. De kerülhet belőlük a fürdőszobába is, ahol úgy nyújtózhatunk el egy forró fürdőben, hogy a gyertyák lángjai világítják meg a helyiséget. A lágy, szűrt fények, kiegészülve az illatos gyertyákkal igazi hygge életérzést keltenek. 

A hygge elmaradhatatlan része a gyertya.

A természetesség művészete               

A dán otthonok követik a skandináv hagyományokat, azaz a természetes anyagokra helyezik a hangsúlyt. Az első helyen a fa áll, és nemcsak a lábunk alatt találkozunk a meleg színű parkettával, hajópadlóval vagy laminált padlóval, hanem a falakat is sok helyütt burkolják fával. A szigorú és hosszú télben a fa melege átjárja a testet-lelket. Ez az oka annak is, hogy a hygge lakásokban nem igazán találkozunk kővel, mivel az hideget sugároz. 

Kedvelik a lágy és természetes színeket, de természetesen a legelőkelőbb helyen a fehér áll. Ezt kombinálják a bézzsel, a meleg sárgával, a barnával vagy a meleg árnyalatú zölddel. Ilyenkor egy hygge otthonban a padló, a fal és a nyílászárók színe kellemes harmóniában egyesül, amelyet egy-egy színes kiegészítő, párna, terítő tesz hangulatosabbá. 

A természet szeretete az élő környezetben is megmutatkozik. Egy hygge lakás nem lehet meg zöld és egyéb színekben pompázó növények nélkül. A szobanövények akár térelválasztóként is funkcionálhatnak, de sok dán otthonban alakítanak ki egy teljes sarkot a növények számára. Ezeket a sarkokat – csakúgy, mint egy kellemes kávésarkot – meleg fényekkel világítják meg, és törekszenek arra is, hogy minél több természetes fény is bejusson a térbe. 

Milyen bútorokat válasszunk?       

A bútorok alapanyaga is a fa, mégpedig annak tömör változata. A hygge lakásban nem lehet semmi, ami műanyag. A bútorok kiválasztásánál a funkcionalitás a kulcs, és csak ezután következik a külcsín. Szeretik a letisztult formákat és kedvelik a nagy tereket. A zsúfoltság mindig szorongással jár, ezért a hygge otthonokban világosak és átláthatóak a szobák. 

A kényelmes fotelok és párnázott székek, a puha anyaggal borított kanapék mind azt a célt szolgálják, hogy a maximális kényelmet és jó érzést érjük el. A hygge nappaliban a kandalló előtt leterített puha szőnyegen akár egy kényelmes hintaszék is állhat. 

Az otthonossághoz hozzátartozik az egyediség. A nagymama régi vitrinje vagy komódja felújított állapotában csak emeli az enteriőr hangulatát. Az étkezőben mindenképpen szükség van egy nagy asztalra, amelyet a család, vagy a barátok fognak körbeülni. Ez az egyik legfontosabb közösségi tér a nappali mellett. A dánok úgy tartják, hogy a rendszeres és gazdag közösségi élet a tartalmas élet alapvető elemei. Nem lenne baj, ha mi magyarok is követni tudnánk ezt az elvet. 

Édes emlékek keretében        

Az egyediséghez hozzátartozik az is, hogy megjelenítjük az otthonunkban a korábbi kedves emlékeinket. Ez lehet egy izgalmas trópusi túra emléképgyűjteménye egy parafatáblán, de akár egyetlen boldog pillanat is rézkeretbe ágyazva. Ugyanez vonatkozik azokra a tárgyakra, amelyekhez valamilyen személyes élmény fűződik. Lehet ez akár egy apró hamutartó, vagy egy egzotikus szobor, amelyet távoli utunkon gyűjtöttünk. A lényeg, hogy minden egyes darab rólunk, az életünkről szóljon. 

A hygge egyre népszerűbb lett világszerte, amit nem nehéz megmagyarázni, hiszen ki ne szeretne harmóniában, kényelemben és nyugalomban élni? Érdemes megragadni ezt a világot. Egy kellemes és megnyugtató otthon biztos kikötő lehet a viharos időkben.

Hygge

nyito-lefele-nyil-bibor