A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Természetes fény és energia – erre képes egy pompás teraszajtó!

Kellemes nyári napokon jól esik az embernek a kertben, vagy a ház, árnyéktól védett teraszán üldögélni. Ilyenkor közvetlen közelségbe kerülünk a természettel, azzal a kis birodalommal, amelynek virágait, bokrait, fáit magunk ápolgattuk. Házunk és a terasz között helyezkedik el egyszerre határvonalként és a teret tágító megoldásként egy speciális nyílászáró, a teraszajtó, amelyre mai blogomban a figyelmemet fordítom.

Az üvegezett teraszajtóknak köszönhetően egyszerre érezhetjük a kint és a bent érzését. A külső és belső terek virtuális mérete megváltozik, az egymást fedő terület funkciók miatt a méretek és a határok meghatározhatatlanná válnak, összeolvadnak, egyesülnek. A teraszajtó a teret úgy képes lezárni, hogy a látványvilágon mit sem változtat. Esős időben is csodálhatjuk a rododendron bokrokat, és téli hóesésben is figyelhetjük a cinkék táncát, miközben szárazon és melegben vagyunk. Ezért csodálatos találmány a teraszajtó, amelynek több, funkciójában és anyagában is más-más típusa közül választhatunk.

A teraszajtókat is több anyagfajtából választhatjuk ki annak megfelelően, hogy házunk homlokzatához melyik illik a legjobban. Lehet fából, műanyagból vagy alumíniumból az ajtó kerete, bár az anyagok itt sokkal jobban meghatározzák a funkciót, mint az egyszerű beltéri vagy bejárati társaik esetében. Ennek az az oka, hogy a teraszajtó hatalmas üvegfelületeket fog keretbe, amelyek össztömege akár a 400 kilót is elérheti. Ilyen súly estében a keretnek nagy igénybevételt kell tudni elviselni, amelyre leginkább a fém keretek alkalmasak.  

A teraszajtók funkcionalitását tekintve is több fajtával találkozhatunk. A hagyományosan nyíló vagy bukó teraszajtók vékony ablakprofilokkal rendelkeznek, ezért nagy üvegek befogadására sem alkalmasak. Ennél a típusnál tehát kiválóak lehetnek a fából vagy műanyagból képzett megoldások. Nagy előnyük, hogy az így nyíló ajtók kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezhetnek így passzív, vagy alacsony energiájú házakban, épületekben is alkalmazhatóak.

Sokkal nagyobb méretű üvegek befogadására alkalmasak a tolóajtós megoldások. A méret azonban a fizikai törvényeknek megfelelően nagyobb erőt követel nyitás-zárás esetén, amelyet jól olajozott vasalatokkal, csapágyakkal lehet megvalósítani. Ezeknél az elemeknél a minőség döntő, érdemes több pénzt és figyelmet fordítani rá. Ellenkező esetben nagy energiával lehet csak nyitni-zárni, és esélyes, hogy a művelet kellemetlen zajjal jár majd.

Az emelő-toló teraszajtók forradalmi megoldást jelentenek a tolóajtók világában. Az ilyen teraszajtók akár a lakószint teljes belmagasságával megegyező üvegezéssel bírnak. Az emelő-toló típusok lehetnek akár két-, három- vagy akár négyszárnyas kivitelezésűek is. Ezekhez a típusokhoz gyakran járul elektronikai nyitórendszer, amelyet távirányítással rendkívül kényelmesen – s a minőségi vasalatoknak és görgőknek köszönhetően – és halkan lehet szabályozni. Anyagukat tekintve ma már nemcsak alumíniumból, hanem fából és műanyagból is elérhetőek. Utóbbiakat természetesen fémbetétes erősítéssel látják el. Hőszigetelése ennek a típusnak a legkedvezőbb.

A bukó-toló teraszajtó az előző változat továbbfejlesztése, melynek előnye, hogy az eltolható ajtószárny kibuktatható szellőző állásba. Főleg kisebb méretű üvegezett felületek esetén alkalmazhatók, így áruk is kedvezőbb.

A harmonika tolóajtók ugyancsak megtalálhatóak a kínálatban. Ezek oldalra hajthatóak ki, de rendkívül kis helyet foglalnak el a térből, és félig nyitott állapotban is megáll. Hátránya, hogy az emelő-tolós rendszerekhez képest gyengébbek a hőszigetelési és a statikai tulajdonságai.  

A teraszajtók esetében rendkívül fontos kérdés, hogy milyen energetikai hatások érik lakóterünket használatuk közben. Mint minden nyílászáró, ezek is a legkritikusabb pontjai egy épület energia-egyensúlyának. A hőszigetelés ezért nagyon fontos szempont, figyeljünk erre is, amikor a teraszajtó beépítésére készülünk. A többrétegű hőszigetelő üvegen nem érdemes spórolni, mert ellenkező esetben hatalmas deficitet érhetünk el a ház kifűtésekor.

A jól kiválasztott teraszajtó eggyé olvaszthat minket a természettel és energiával tölti meg életünket azáltal, hogy természetes fénnyel árasztja el házunkat. Érdemes tehát gondosan megtervezni és kiválasztani a legmegfelelőbbet!

nyito-lefele-nyil-bibor