A cikk elolvasása: 2 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az étkező, akárcsak a nappali, a lakás központi helye. Nemcsak az ebédek, vacsorák színhelye, hanem igazi közösségi tér: baráti-családi beszélgetések, kártyacsaták, munkavégzés, tanulás és különböző hobbik színtere.

Fontos, hogy az étkező stílusa jól harmonizáljon a lakás többi részével.

Az étkező stílusát, berendezését nagyban befolyásolja, hogy hol helyezkedik el a lakásban. Leggyakrabban a konyhában találkozunk vele. Azonban ebben az esetben is fontos, hogy a két funkció, főzés és étkezés valamiképpen elkülönüljön egymástól. Kerülhet ide eltérő falburkolat, szín vagy ha van hely, egy elválasztó pultszakasz, ami tálalóként is szolgálhat. Egyéb térelválasztó megoldások, például alacsonyabb parapet fal, építészeti elem, polcok, növények is szóba jöhetnek.

Egyre gyakrabban kerül azonban az étkező a nappaliba vagy az egyterű konyha-nappali részeként jelenik meg, ideális esetben mintegy elválasztva a két területet. Sokszor a lakás beosztása miatt a nappalihoz kapcsolódó hallban kap helyet. Itt is, amennyire lehet, törekedjünk az intimitás, szeparáltság megteremtésére, hogy étkezéseink, együttléteink ne egy átjáró házhoz hasonlítsanak.

Az étkező helyének kiválasztásakor a legfontosabb szempontok:

  • lehetőség szerint ablak közelében, vagyis megfelelően szellőztethető és világos legyen
  • legszerencsésebb a lakás déli, délkeleti vagy délnyugati részét választani
  • a mesterséges világítást, a függőlámpát az asztal mértani középpontjában kell elhelyezni, és inkább meleg fényű izzót válasszunk
  • nyugalmas környezet
  • néhány dekorációs elem, növények elhelyezése

Az étkező burkolatát célszerű a lakásban elfoglalt helyéhez igazítani, vagyis ha a konyhában alakítottuk ki és a konyha hidegburkolatú, legyen itt is ugyanilyen padlólap. Általában kedvelik a hidegburkolatot, mert könnyű tisztán tartani, azonban ma már léteznek jól tisztítható, vízálló laminált padlók, amelyek sokkal barátságosabbá teszik az étkezőt is.

Az étkezőasztalt és székeket érdemes garnitúrában megvásárolni, mert nemcsak formailag állnak összhangban, hanem méreteikben is. Az asztal ideális magassága 72-75 cm, a szék ülésmagassága pedig 44-46 cm közötti legyen. Lehetőleg karfa nélküli széket válasszunk, mert így kényelmesebb az étkezés, támlája pedig jót támassza meg a hátat. Vásárláskor mindig próbáljuk ki, mennyire kényelmes nekünk, milyen ülés esik rajta.

Az étkező bútorozásánál nem csak arra kell figyelni, hogy a kijelölt helyen az asztal és a székek elférjenek, hanem a rendeltetésnek megfelelően az étkezéshez készülő vagy azt befejező személy az asztalhoz le tudjon ülni és fel tudjon onnan állni. Továbbá a tálaláshoz és a tányérok leszedéséhez az étkezőasztal, részben vagy egészében legyen körüljárható. Ennek a követelménynek a betartása a balesetetek megelőzésére is szolgál.

nyito-lefele-nyil-bibor

Folyt. köv. április 13-án, szombaton.