A cikk elolvasása: 2 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Ma már egyre többen törekszenek arra, hogy lakásukban, házukban műanyag nyílászárókat építtessenek be. Kevesen tudják azonban, hogy milyen hosszú utat járt be az ipartörténet, amíg a ma ismert korszerű ablakok, ajtók megszülettek.

A műanyag irányába az ipari fejlődés nyitott utat, amikor a német Fritz Klatte a polivinilklorid szabadalmi jogát megszerezte.

A PVC lassan öregszik, jól alakítható, időjárás és kopás állósága kiemelkedő. Az 1945 utáni építési láz új, olcsóbb, és gyorsabb építési módokat követelt.
Kísérletek kezdődtek, melyek alapján az ’50-es években megjelentek a piacon az első műanyagablak profilok. Ezek eleinte egy nagy légkamrával rendelkeztek, és fapallóval készült merevítésekkel látták el. A sorozatgyártás 1954-ben indult meg: a Mipolam nevű termék már acélmerevítést kapott.
A műanyagprofilból készült ablak ekkor még a faablakokra jellemző jegyeket viselte magán. Az üveget még mindig lágy gittel rögzítették a falcba.

Az első háromkamrás modellek az 1960-as évek közepén jelentek meg, s megszületésüket elsősorban ipari igények késztették. Az első kamra a jó vízelvezetést szolgálta, a középső acélmerevítést kapott, míg a belső kamra a jobb hőszigetelést tette lehetővé.
A ’70-es években egymást követték a fejlesztések, megjelentek a színes akril felületű profilok, a színek kavalkádját biztosító alumínium keretek, a jobb légzárást biztosító középtömítésű ablakok.

A modern műanyag ablakoknak és ajtóknak egyszerre kell megfelelniük a mechanikus biztonságnak, a jó hang- és hőszigetelésnek, a variabilitásnak. A mérnököket különösen az az ambivalens igény dolgoztatja meg, hogy a jó hőszigetelés mellett a vásárlók az alapszellőztetésre vonatkozóan is várják a kompakt megoldásokat. Az ablakszerkezetben két elem szerepe a meghatározó: az üvegé és a tokszerkezeté.

A műanyagprofilok hőszigetelésének javítását a légkamrák növelése, a beépítési mélység, a hőhídmentes merevítés és a szigetelőhabok használata tette lehetővé.

Magyarországon a Borsodi Vegyi Kombinát mintegy 200 000 tonna PVC porgyártó kapacitást épített ki a ’60-as,’70-es években. A ’70-es évek közepétől indították a redőny, a belső profilok, majd 1978-tól az ablakprofil rendszerek gyártását.

A műanyag nyílászárók esetében is érvényesülnek a környezetvédelmi irányelvek. Így az utóbbi időkben a gyártásnál korábban felhasznált ólomadalékok helyett kálcium-cink adalékkal dolgoznak az élvonalbeli cégek.

A gyártók ma már a PVC hulladékot másodnyersanyagként újrahasznosítják. Ugyanez az elv érvényesül, amikor a műanyag ablakok és ajtók életútjának végén lecserélésre kerülnek.

nyito-lefele-nyil-bibor

Akciós műanyag nyílászáró kínálatunkat itt lehet átnézni: https://muanyagablakcentrum.hu/kategoria/akciok/