A cikk elolvasása: 2 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A hagyományos beltéri ajtók évszázadok, ha nem évezredek óta tömör fából készültek. Ezek súlyos, és anyagigényes ajtók voltak, s használatukat elsősorban az időállóság határozta meg.

Manapság már egyre ritkábban készülnek ilyen beltéri ajtók, s ennek elsősorban ár, variabilitási, valamint funkcionális okai vannak. A fa beltéri ajtó előnye annak jól formálhatósága és javíthatósága. Az alapanyagokat elsősorban keményfa erdők, tölgyesek, bükkösök adják. Skandináv területeken a fenyőerdők elterjedése miatt ez az alapanyag az általános.

A számtalan előny mellett a hátránya, hogy az alapanyag korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, így viszonylag magas alapanyag költséggel kell kalkulálni.

Olcsóbb és könnyebben beépíthető a furnér felületű beltéri ajtó. Ennél a típusnál kevésbé értékes fát jobb minőségű fával burkolnak be. 
Ez a felület a megtévesztésig hasonlít a tömör fa beltéri ajtóhoz, mivel a látszó felületeken valódi fát használnak. Viszont ez a megoldás jóval szélesebb teret ad a fafajták alkalmazásának, és összhangban van a modern és egyben gazdaságos ajtógyártással.

A furnér felület esetében akár trópusi fafajtákat is felhasználhatnak a gyártók. A furnér esetében az árat nagyban meghatározza, hogy mekkora vastagságot ér el a tömörfa borítás.  A már elkészült furnéros beltéri ajtókat pácolással, és/vagy lakkozással kezelik. Az egyedileg keverhető pácszínek számtalan lehetőséget adnak az árnyalatok kiválasztásában. A natúr felületeket olajozással védik a koszolódás ellen. 

A modern technológiával készült modern beltéri ajtó közkedvelt felületkezelési módja a festés. Ahol a felületet speciális körülmények között több rétegben lefújják. Ez az eljárás a felületet rendkívül jó minőségűvé és tartóssá teszi.

Nagy előnye, hogy bármilyen forma és alakzat lefújható így lehetőség van íves üvegezésű vagy mart felületű beltéri ajtók felületkezelésére. Festett felületű beltéri ajtók számtalan színválasztékban elérhetőek.

Mostanság a legnagyobb népszerűségnek a laminált beltéri ajtók örvendenek. Ezeket a nyílászárókat CPL beltéri ajtónak nevezik. A CPL ajtó olyan fotó technikai eljárással készül, ahol egy kész felületet lefotóznak és védőréteggel látnak el.

Ezek a védőrétegek a legmodernebb technológiával legyártva hivatottak a karcolódástól, vegyi- és hőhatásoktól megvédeni a felületet. A CPL ajtókat eleinte a vendéglátóipar és az irodai szektor használta, de hamar népszerűek elettek a lakáspiacon is. Jellemzője a tartósság, a kiváló minőség, valamit élethű megjelenése. Hátránya, hogy íves felületeken ez a technika nem alkalmazható.

A dekorfóliás felületű beltéri ajtó a CPL ajtóhoz hasonlóan fotótechnikai eljárással készül. Lényegi eltérés a két felület között, hogy a laminálás dekorfólia esetén elmarad, így a felület sokkal érzékenyebb külső erőhatásra és a magas hőmérsékletre. 

nyito-lefele-nyil-bibor