A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Mire jó egy pince?

Lakás- vagy házkeresőben lévők minden esetben meg szokták kérdezni, hogy az ingatlan saját pincével rendelkezik-e? Ez nem meglepő, mert a pince a lakások, házak mélyben meghúzódó tartalékai. Alapvető élményünk ugyanis, hogy otthonunk lakóterében nem fér el minden kényelmesen, előbb-utóbb tulajdonosai leszünk egy rakás olyan holminak, amelyeket csak időszakosan használunk, s nem fér el a szobai tárolóban, vagy olyan raktár hangulatot eredményezne, amiben senki sem szeret élni.

A pince már csak emiatt fontos helyisége egy ingatlannak, és még lepukkant állapotában is emeli annak forgalmi árát. Ez a magyarázata annak, hogy házat építők nagy része pincével együtt építteti meg az otthonát, annak ellenére is, hogy ez a helyiség fajlagosan többe fog kerülni, mint a lakószint bármely más részének megépítése. A pince építése ugyanis jelentős földmunkával jár, és ez még csak az út eleje, mert a legnagyobb költséget a terület szigetelésének kialakítása fogja jelenteni. A pince legádázabb ellensége a víz, ezért a védelmen semmiképpen sem szabad spórolni. Ide csakis a legkorszerűbb technikai megoldásokat érdemes bevetni, és a szakember kiválasztására se spóroljunk időt és pénzt. Ellenkező esetben a pince örökös gondot okoz az öröm helyett.

A földet fagyálló, nagy kopásállóságú járólapokkal kell burkolni, amelyet könnyen lehet tisztán tartani. A falakat ajánlatos vízzáró vakolattal ellátni, és erre egy vastag rétegű, vízlepergető festéket felvinni. Nagy figyelmet kell fordítanunk a helyiség szellőztettetésére is, így védekezve a penészesedés ellen. Ha mindezeket a veszélyeket ügyesen elkerüljük, olyan területet nyerünk házunk számára, amelyet számos célra tudunk aztán alkalmazni.

Tároló, garázs, borozó, konditerem

A pince néhány magától értetődő dologra mindjárt használható lesz. Elsősorban a tárolási problémákat oldhatjuk meg vele. A száraz és jól szellőző pincében élelmiszereket is tárolhatunk. Befőttek, lekvárok évekig ellehetnek itt a polcokon, pompásan érzik magukat a borosüvegek, de még a gyümölcsök és zöldségek is tovább bírják, mint a meleg lakás kamrájában. Ide kerülhet a nagy fagyasztó szekrény is.

Forrás: https://picryl.com/media/cellar-of-bunkhouse-recanzone-ranch

Természetesen nem csupán az élelmiszerek egy részét tárolhatjuk, de egyéb más holmiknak is szoríthatunk helyet. Gépeknek, dobozoknak, egyéb használati tárgyaknak is alakíthatunk ki itt helyet. Lényeg azonban a rend és az átláthatóság. Térelválasztókkal tudunk csoportosítani, a különböző tárolókkal pedig a rendet megtartani. Elengedhetetlenül fontos a pince jó megvilágítása, ezért a vezetékezésre is ügyeljünk. Nem lesz elég egy mennyezetről lógó villanykörte, fókusz fényekre a helyiség egyéb szegletében is szükségünk lesz. Egy sötét, rosszul megvilágított pince nem tudja tökéletesen betölteni a funkcióját!

Forrás: https://picryl.com/media/outbuildings-on-the-dickens-property-cellar-interior-wall-of-canned-goods-to-1

Nagyon sokan garázsnak használják a pinceteret. Mivel egy jó pince állandó hőmérsékletet tart, a garázs fűtésére sem kell túlzottan nagy gondot fordítanunk. Abban az esetben, ha a pince műhelyként is funkcionál, már fűtésre is szükségünk lesz. A pincegarázs sokaknál emellett a ház gépészeti egységének is tárolója. A gépészeti egységek ide helyezése több szempontból is célszerű: nagyobb helyünk lesz ezek hozzáférésére, és az üzemzajt is leköltöztetjük az alagsorba.

A pincébe kerülhet a mosókonyha is. A mosókonyhába is érdemes polcokat elhelyezni, hogy a mosó- és tisztítószereket kényelmesen tároljuk. A mosó- és szárítógépnek a helye a legtöbb esetben adott, ezért ezek köré érdemes telepíteni. A szennyeskosár, illetve a hordozható szárítók a polcok alatt kapjanak helyet, így maximálisan valósulhat meg a térkihasználás.

Legyünk kreatívak

A pince természetesen a sok praktikussága mellett kaphat romantikusabb szerepet is. A jól megépített pince borospinceként is funkcionálhat. Ebben az esetben ivó pultra, asztalra és székekre mindenképpen szükségünk lesz. Akad, aki a csendes borozgatás helyett inkább a bulizós hangulatot szereti. Ebben az esetben kell egy sarok arra is, hogy a média szettet beszerelhessük. De berendezhetünk itt egy kedves teaházat is.

A pince lehet a gyerekek és a felnőttek játszótere. Alakíthatunk itt ki biliárdszobát, játszóházat, egyedi stúdiót, lehet számítógép- vagy dolgozószoba is. Az igazán vagyonosak itt alakíthatják ki a házi szaunát együtt egy jakuzzival. Ide kerülhet a család konditerme, vagy akár egy házi mozi terem is.

A pince tehát annyira multifunkcionális, hogy a befektetett energiát és pénzt szinte azonnal kitermeli, ezért nem érdemes spórolni rajta.

nyito-lefele-nyil-bibor