A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Alakítsunk ki egy ideális műhelyt

Atyai nagyszüleim egy méretesebb budai polgárlakásban laktak és a méretességnek nagy szerepe volt az életükben. Nagyanyám varrónőként várta ügyfeleit, míg nagyapám a műszaki konstrukciók kidolgozásához egy nagy munkapadot állított a nagyobbik szoba hosszanti falához. Nagyszüleim lakását vagy a lábbal hajtható varrógép zakatolása, vagy a kisebb fúrógépek kerepelése töltötte be. A forrasztópáka nyomán terjengő illatokat már egészen kicsi koromban sikerült magamba szívni.

A lakás parkettás borítású volt, de óvatosan kellett csúsznom-másznom rajta, mert a parkettaközökben bárhol heverhettek gombostűk, vagy kisebb csavarok. A papucs használatát nem volt tanácsos elhagyni, ha nem akartuk megkockáztatni, hogy a talpunkba menjen valami szúrós-döfős tárgy. Tipikus lakás-műhely volt ez a bérlakás, és a parketta nyikorgását állandósult munkazaj töltötte be. Míg a belső udvar ecetfája csendesen emésztette a napokat, addig a lakás munkás élettel volt tele.

A házi műhely ma is sokak számára fontos, vagy azért, mert ott valóban pénzkereseti lehetőség folyik, vagy egy hasznos hobbi tevékenység miatt. A szerencsésebbek megtehetik, hogy a háztól különálló épületben – mondjuk egy garázsban, vagy fészerben építsék meg a műhelyt, míg másoknak – csakúgy, mint a nagyszüleimnek – ezt a saját lakóterükben kell kialakítaniuk.

Rend, biztonság, megtervezettség

Egy műhely kialakításánál több alapvető szempontot kell figyelembe vennünk, s most ezeket futjuk gyorsan végig segítséget nyújtva a műhelyt tervezőknek. Az alapokat az fogja meghatározni, hogy milyen tevékenységhez szeretnénk műhelyt kialakítani. Teljesen világos, hogy ha olyasmit fogunk csinálni, amely nagy zajjal, porral és erős szagokkal jár, csakis a lakóterünkön kívül építhetjük fel a műhelyt.  Kisebb zaj-pormegterheléssel járó munka esetén házunk egy jól elzárható szobája is szóba jöhet a tervezés során.

A zajcsökkentés miatt szükségszerű lesz hangszigetelő anyaggal ellátni a helyiséget, az ajtónak jól zárhatónak, de könnyen nyithatónak kell lennie. Célszerű a külső építmények esetében a tűzbiztos fém biztonsági ajtó használata. A padlózat különösen nagyobb gépek telepítése esetén is nagyon fontos terület. A padló legyen szilárd, tartós, könnyen tisztítható. Minden repedést tömjünk be, nehogy nyoma vesszen az apró alkatrészeknek. A betonpadló stabil, viszont elég hideg, ezért nem árt, ha a munkapad elé lécrácsot fektetünk.               

A tevékenységünk hatékonyságához a rend feltétlenül hozzátartozik, ezért nagy műgonddal kell megtervezni, hogy mi hova kerül. Világos, hogy a gyakran használt kézi eszközöknek kell a legközelebb lenniük a munkapadunkhoz. A tárolók kiválasztása is alapvető feladat, akárcsak a falak felpolcozása. Az elektromos holmikkal megtömött műhelyekben tanácsos fémvázas polcokat telepítenünk a tűzveszély miatt.

A tárolóknak tökéletesen alkalmazkodniuk kell azokhoz az eszközökhöz, amelyeket majd tartunk bennük. A polcok mellett szerszámtartó falitáblákat is elhelyezhetünk – csavarhúzóknak, fogóknak, fúrófejeknek, ragasztószalagoknak ideális terület lehet. Fontos azonban, hogy a munka végeztével mindent tegyünk vissza a megszokott helyére, és alaposan takarítsunk ki! A hulladékokat célszerű termetesebb fémkukában elhelyezni.

A munkapadra is vessünk egy pillantást! A munkapad magassága akkor kényelmes, ha mellette állva könyökünk a lappal egy magasságban van. A padot rögzítsük erősen és állítsuk dugaszoló aljzat közelébe, hogy az elektromos szerszámokat kényelmesen használhassuk.

További szempontok a kényelem és hatékonyság érdekében

A műhely megvilágítása is nagyon fontos. Az erős mennyezeti lámpák mellett szükségünk lehet asztali, illetve hordozható világító egységekre is. Manapság már remek fejlámpákat is be lehet szerezni, így a kisebb, manuális műveleteket tökéletes fényviszonyok mellett tudjuk végezni.  Ügyeljünk, hogy semmi se vessen árnyékot a kezünkre, amikor dolgozunk.

Végezetül legyünk tisztában azzal is, hogy a házi műhely is veszélyes üzem, ezért fokozott figyelmet kell szentelnünk a biztonságra. A dugaszoló aljzatok és a vezetékek közelébe ne kerüljön víz, és minden berendezést földeljünk. Tartsunk a műhelyben tűzoltó készüléket, és okos dolog egy leágazó telefonvonal becsatlakoztatása is, vagy egy műhely mobil telepítése. A robbanás- vagy tűzveszélyes anyagokat még a műhely fő terétől is különítsük el, és nagyon vigyázzunk, ha elektromos vagy olajkályhát használunk. A műhelyt, amennyiben éppen nem használjuk, mindig zárjuk be, nehogy a gyerekek bemenjenek a felügyeletünk nélkül.  

nyito-lefele-nyil-bibor