A csodálatos üveg  

Az üveg évezredek óta használt fontos anyaga az emberiségnek. Üvegtárgyakat már az ókori Egyiptom fáraói is magukkal vittek a túlvilágra. Az üveg azért volt csodálatos, mert tulajdonképpen egy bárhol elérhető, nagyon egyszerű anyagból, kvarchomokból készül, amelyet magas hőnek kell kitenni. Az üveg egyre nagyobb felhasználáshoz különböző adalékanyagokat adtak az idők során. Tették ezt azért, hogy a nagyon magas, 1700 Celsius fokos olvadási pontot csökkenteni tudják. 

Az emberiség fejlődésének története együtt járt az üveg fejlődéstörténetével, s ahogy fejlődött a gyártástechnológia, úgy került új és újabb szerepbe az üveg. A kezdeti kis üveggyöngyökből később már tárgyakat is képesek voltak készíteni az üvegfúvók, de a legnagyobb lépéseket az ipari forradalom idején tették meg az üvegtechnológiában. Ekkor készültek el az első síküvegek, amelyek sokkal nagyobb méretűek lehettek. Elkészültek az első klasszikusnak mondható ablaküvegek. 

Az üveg fejlődése mind a mai napig tart, s már képesek olyan típusokat gyártani, amelyek még a lőfegyverek lövedékeinek is ellenállnak, de a használatuk már odáig jutott, hogy az első generációs okosablakoknak is alapjává vált. A mi számunkra talán mégis az a legérdekesebb fejlődési útvonal, amely a bútorok világába vezet, hiszen ma már gyártanak teljes egészében üvegből készült bútorokat is.        

A törékeny üvegtől a masszív bútorig

Az üveg térhódítása fokozatos volt a lakberendezésben. A híres velencei tükrök valamikor a legmagasabb technológiát jelentették, s a gazdagok palotáiban jelentek meg először. A nagy udvari bálok termeiben egyre több tükör került a falakra, míg végül kifejezetten tükrös termek is épültek az ünnepi eseményekre. 

Az üveg alapvető tulajdonsága ekkor még semmit sem változott, azaz rideg volt és törékeny. A korai időkben nem is tudtak tökéletesen tiszta üveget készíteni, mindig volt némi szennyezőanyag, ami zavarta az áttetszőséget. Amikor ezeket az ásványi anyagokat ki tudták vonni, akkor lépett új szintet az üveg, s kerülhetett be a bútorok, a lakberendezés világába. Ettől persze még az üveg továbbra is törékeny és karcolható maradt. Ennek megfelelően kisebb lapokat építettek be a bútorokba, s ebből született meg a vitrin, amely a mai napig hódít. Tükör formájában megjelent az üveg a gardrób bútorokban, fürdőszobai szekrényeken. Ezek már a síküveg gyártásának első remekei voltak. 

A vitrin olyan szekrény, amely az értékes és szép tárgyakat foglalja magába és mutatja meg.

A gyártástechnológia abba az irányba tartott, hogy az üvegnek minél több szilárdságot tudjanak adni. Ehhez különféle kémiai anyagok adalékolása vezetett el, de létezett olyan megoldás is, hogy vastag üvegszemeket kapcsoltak össze vékony fémhuzalokkal. Ezek tekinthetők az első üvegtégláknak. Az egyre nagyobb szilárdság aztán lehetővé tette a sokkal nagyobb méretű üvegtáblák gyártását, amelyek nagyméretű ablakokra vagy akár a mennyezetre is felszerelhetők lettek. A természetes fény az üveg fejlődésével uralmába vette a belső tereket. 

Az üvegtéglák fejlődének a belsőépítészetre is nagy hatása volt. Elkészülhettek az első térelválasztó üvegfalak, s a különböző színező anyagokkal egészen extravagáns enteriőrök alakulhattak ki. A színes üvegfalon áttörő fények gyakorlatilag ugyanazt a hatást fejtik ki, mint a gótikus templomok színes üvegmozaikból épített ablakai. A fények játéka egészen sajátos hangulatot képes teremteni a belső terekben. 

Ahhoz, hogy az üvegből strapabíró bútorokat tudjon az ipar készíteni, arra volt szükség, hogy a hagyományos üveghez képest 4-5-szörös legyen a szilárdságuk, amelyet speciális edzéssel értek el. Ennek az ideje is elérkezett, s napjainkban már egészen különleges dizájn bútorokat vásárolhatunk meg.       

Milyen bútor készül üvegből?   

Körülbelül 30 éve jelentek meg a hazai bútorpiacon azok a nyugat-európai termékek, amelyeken hangsúlyosan alkalmazták az üveget. A nagy, teljesen tükrözött hálószobai szekrények és gardróbok voltak az első, nagyon látványos bútorok, amelyen az üveg erős jelenléte érvényesült. A másik nagyon népszerű termékcsalád – tulajdonképpen mind a mai napig – a különleges formájú, üveglapos dohányzóasztal. Ezeket az asztalokat fémből és üvegből gyártják, mert ez a két anyag passzol össze a legjobban. 

A polcok világa is megváltozott, mert megjelentek a vastagabb, de átlátszó üvegből készült típusok, amelyeket a fehér falra felszerelve egyfajta lebegő hatást lehet elérni. Olyan, mintha az azon elhelyezett könyvek és egyéb dísztárgyak a semmibe kapaszkodnának. Egyre-másra jelentek meg a soküveges bútorok, elsősorban konyhai szekrények, vitrinek, éjjeliszekrények stb. Számítani lehetett arra, hogy előbb-utóbb megvalósul a teljesen üvegből álló bútor is. Elsősorban a kisasztalok, polcok, vitrinek és szekrények készülnek üvegből.  

Stílusok és üvegbútorok      

Az üvegbútor csak bizonyos enteriőrökben mutat jól. Ijesztően stílusidegen lehet például egy vintage környezetben, vagy egy antik szobabelsőben. Annál hangsúlyosabb darab lehet egy üvegből öntött dohányzóasztal a high-tech közegben, de jó lehet egy-egy szép üvegbútor a loft vagy a minimalista stílusú lakberendezésben is. Ügyelni kell rá, hogy az üvegbútor ne legyen túlsúlyban az enteriőrben, mert ezek mind nagyon hangsúlyos darabok. 

Az üvegbútor optikailag tágítja a teret, de hideg hatása van, s a túl sok üvegből gyártott darab egyfajta Hókirálynő üvegpalotája hatást fejthet ki. Az üvegbútorok halmozása a fényviszonyokra is jelentősen kihat. Az erős és különböző szögből érkező fényhatások nagyon zavaróak lehetnek. Ezért az üvegbútorok esetében fokozottan igaz a kevesebb több elve. 

Előnyök és hátrányok  

Ma már léteznek olyan üvegek, amelyekből konyhai munkapultot lehet készíteni. Ezek nagyon kemény és szívós üveglapok, és tökéletesen ütésállók. Mielőtt azonban feltesszük a pénzünket az üvegbútorokra, érdemes összefoglalni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a termékcsaládnak. 

Az üvegbútor nagyon látványos eleme lehet az enteriőrnek. Színek és forma tekintetében nagyon sok és szép, már-már műalkotásra hajazó darabból válogathatunk. Az edzett vagy üvegszálas technikával készült bútorok képesek generációkat kiszolgálni, hiszen szinte elpusztíthatatlanok. Az üvegbútorok tisztítása sem jelent nagy problémát, hiszen egy száraz, puha ronggyal könnyen letávolítható róla a por, s a makacsabb piszkot egy nedves ronggyal le lehet törölni. Az üvegbútorok optikai hatását is tekinthetjük előnynek, amely a tértágításban és a nagyobb, erősebb fényhatásban mutatkozik meg. 

Hátrányként mondható el, hogy nem minden stílusban használhatóak ezek a bútorok, ilyen tekintetben tehát behatárolt ez a termékcsalád. Ezek az üvegek speciális technológiával készülnek el, ezért többe kerülnek a hagyományos kialakítású társaiknál. Az üveg súlyára is gondolnunk kell. Mivel elsősorban fémmel kombinálják, lényegesen súlyosabbak is a megszokottnál, ezért tologatásuk, rendszeres elmozgatásuk problémás lehet. Az üveg keménysége miatt használatuk nagyobb zajjal jár, különösen a konyhai darabok, amelyek között lehet olyan még, ami könnyen karcolódik. 

Az előnyök és hátrányok tekintetében tehát nagyjából egyensúlyban vagyunk, s ezért jelenthető ki, hogy a kevesebb lehet a több az üvegbútorok esetében. Aki ízlésben is megtalálja ezt az egyensúlyt, és lakásának világába is behelyezhető egy-egy szép és különleges darab, annak bátran ajánlhatóak ezek a speciális termékek.

Az előnyök és hátrányok tekintetében tehát nagyjából egyensúlyban vagyunk, s ezért jelenthető ki, hogy a kevesebb lehet a több az üvegbútor esetében.