A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Luxust teremteni az elhagyott ipari területeken

Jó sorsom úgy hozta, hogy munkanapjaimat egy szépen felújított ipari épület egyik irodájában töltöm. Munkatársaimmal többször viccelődtünk azzal, hogy akkor sincs semmi baj, ha nagy zápor, vagy közlekedési káosz okán nem tudunk haza menni, mert a területen minden rendelkezésünkre áll, hogy akár ott töltsük az éjszakát.

A viccben az a vicc, hogy ez teljesen kivitelezhető lenne, és ez az ötlet másokban is felmerült már, de ők a tettek mezejére is léptek. A múlt század hetvenes éveiben londoni és new yorki művészek szinte egy időben fedezték fel azokat az elhagyott ipari épületeket, amelyeket fillérekért vehettek meg, hogy ott berendezzék életterüket.

Ipari elegancia – a loft stílus

Forrás: https://www.flickr.com/photos/waffleboy/41608812114/in/photostream//in/photostream/

A kereslet-kínálat törvényei alapján aztán ezek a lakás céljára átalakított ipari objektumok egyre drágábbak lettek, s ma már kifejezetten a pénzes réteg keresi az ilyen ingatlanokat. Hamar kiderült ugyanis, hogy ezek a lakások a hatalmas terükkel, a különleges beltéri adottságaikkal, valamint a jó közlekedési és parkolási lehetőségükkel speciális közeget biztosítanak a jó élethez. Ahogy ezek az ipari telepekből kinövő lakások szaporodtak, kialakult a sajátos, mással össze nem keverhető stílus is, amelyet loftnak nevezünk.

Hazánkban még kevés az ilyen ingatlan száma, nem utolsó sorban azért, mert – ellentétben az angolszász gyakorlattal – az ipari területek a szolgáltatások hiányában szenvedő külvárosokban találhatóak. Mivel a nyugati mintákat mi magyarok is előbb-utóbb átvesszük, ezért érdemes kicsit körüljárni, hogy mi a jellemző a loft stílusra, s hogyan alkalmazhatjuk azt lakókörnyezetünkben.

Ennek a stílusnak alapvetően csak nagy térben van hatása, hiszen a gyártelepek csarnokaiból nőtt ki. Nemcsak horizontálisan lehet nagy a tér, de hatalmas magasságok is szóba jöhetnek, sőt a komplex térben ezek a magasságok élesen változhatnak is. Egy ilyen méretű tér hatalmas ablakokkal és ajtókkal rendelkezik, elsősorban fémkeretes üvegajtók, vagy tolóajtók bonthatják meg a teret. A méretes ablakok nem tűrik a függönyöket vagy a rolókat, így a teret ez a nyitottság is növeli.

Ipari elegancia – a loft stílus

Forrás: https://www.flickr.com/photos/waffleboy/41608812114/in/photostream/

Stílusjegyek

Alapvető anyaga a beton, valamint a nyerstégla, de ezeket remekül lehet vegyíteni a nyers, és robosztus fa elemekkel. A fém ugyancsak meghatározó elem: a falak mellett futó víz- és fűtéscsövek beletartoznak a loft stílus meghatározó jegyeibe. Mivel ipari területet lakunk be, ezért magasabb minőségű anyagokkal készült minden, a tartósság jegyében.

A tér megvilágítását is rábízhatjuk az ott elhelyezett lámpatestekre, de a kényelmi funkciókról sem kell megfeledkeznünk. Acélszerkezetű állólámpákat, és egyéb kiemelt pontokra ugyancsak acél falilámpákat is elhelyezhetünk. A tér mérete miatt kell egy erős hideg fényű világítás, de a zugokban jól megélnek majd a kisebb, meleg fények.

Bútorok, berendezés

A bútoroknak is követniük kell a dizájnt. Méretes darabokat érdemes beszerezni, hogy kitöltsük a teret. Dupla ülőkéjű fotelek, nagy, ággyá nyitható kanapé uralhatja a nappali területét. Jellemző az ilyen lakásokra, hogy egy nagy teret kell több funkcióra osztanunk. Ilyenkor üveg térelválasztókat, vagy egyszerű paravánokat is használhatunk. Mivel a tér nyitott, a mindennapi használati tárgyak elől hagyása a rendetlenség érzetét keltheti, ezért mély, falba építhető szekrénysorokat érdemes kialakítani, amelyek többszörös polcrendszerrel bírnak. Ide helyezhetünk mindent, aminek éppen nincs funkciója.

Ipari elegancia – a loft stílus

A loft stílus meghatározó színei a szürke és barna, de a nagyon masszív ipari hatást oldani tudjuk, és tulajdonképpen oldani is kell növénypultokkal, s a stílustól elütő színű kiegészítőkkel. A kiegészítők anyaga is legyen nyers – a bőr, a vászon, valamint a beton helyett lefektetett fapadló is legyen természetes, egyszerű, de a kiegészítőknél bátran kísérletezhetünk a színesebbekkel. 

Az indusztriális stílus alapvető és tipikus elemeinek ügyes használata egyaránt lehetőséget ad egy hangulatos minimalista loft lakás, de akár egy ipari-hangulatra asszociáló luxuslakás kialakítására is. 

Ipari elegancia – a loft stílus

Forrás: https://www.flickr.com/photos/waffleboy/41608812114/in/photostream/

Kinek ajánljuk a loft lakást? Igazi nagyvárosi emberek számára lehet vonzó, aki bármiből otthont teremt magának. A loft lakás lakója a nyüzsgő életet kedveli és a keresetlen eleganciát. Olyan ember, akinek együtt dobog a szíve a város ritmusával, aki szereti a különlegességet, és azt lakókörnyezetében is szívesen alakítja ki.

nyito-lefele-nyil-bibor