A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Ablakcsere – okos tervezéssel lehet tökéletes az eredmény!

Házunk szemeiről, az ablakokról már több cikkben is megemlékeztem. Az ablak a külvilágra nyit kapcsolatot, ugyanakkor otthonunk arculatát is meghatározza. Egy rosszul, stílustalanul megépített ablak akár az ingatlanunk értékét is csökkentheti, mert a vásárlónak azonnal ablakcserével kell számolnia az adás-vétel során.

Ablakkeret és üvege, ugyan komplex egységet alkot, valahol mégis önálló entitást is képeznek. A kis üvegtáblákból álló, vagy a mintás öntöttvas rácsozatú ablakok akkor érvényesülnek a legjobban, ha a keretet fehérre vagy világosra festjük. A speciális tolóablakok, amelyek inkább manzárdszobáknál vagy műtermeknél találhatóak akkor érvényesülnek igazán, ha a keretük sötétzöld, a barna vagy fekete színű.

a ház homlokzatának ablakai különböző méretűek, s még nagyobb a káosz, ha azok formái sem esnek egybe

Forrás: https://torange.biz/balconies-windows-different-house-front-41011

A legnagyobb nehézségbe akkor ütközhetünk, ha a ház homlokzatának ablakai különböző méretűek, s még nagyobb a káosz, ha azok formái sem esnek egybe. Valamennyire segíthet az optikai zavarban, ha az ablakkereteket fehérre festjük, és használjunk függönyt esetleg redőnyt. Amennyiben a falak fehérek, legyenek a keretek feketék, és világos árnyékolót semmiképpen se alkalmazzunk.

Az ilyen házaknál azonban előbb vagy utóbb az ablakcsere mellett kell döntenünk. Ablakcserére lesz szükség a rossz, régi, gyenge szigetelésű ablakok esetében is, vagy ha olyan helyen lakunk, ahol a zajterhelés akkora, melyet a régi üvegezéssel nem tudunk kizárni. Akkor is bele kell vágnunk a nyílászáró kicserélésbe, ha a korábbi típus elöregedett, vagy elhasználódott.

A tervezés folyamata

Az ablakcsere nemcsak a pénztárcánkat fogja megterhelni, de igénybe veszi az időnket és az energiánkat is, mert nagyon aprólékos tervezést kíván annak kivitelezése. Lássuk, hogy milyen lépésekkel kell előrehaladnunk, hogy minden flottul és rendben menjen a projekt során!

Jó, ha tudjuk, a fa ablakok felújítása akár többe is kerülhet, mint egy modern műanyag ablak beépítése.

Legelőször is el kell döntenünk, hogy ablakunk megérdemel-e még egy esélyt, azaz csak felújításra szorul, vagy a megváltozott igények miatt cserélni kell. Jó, ha tudjuk, a fa ablakok felújítása akár többe is kerülhet, mint egy modern műanyag ablak beépítése. Olykor a régi fa ablakok már sehogyan sem menthetőek meg, mert anyaguk annyira elöregedett, hogy funkcióját nem képes betölteni.

Manapság a legnehezebb lépés a szakember magtalálása. Nagyon szerencsés az a megoldás, ha olyan forgalmazót keresünk, amelyik a beépítéshez allokálja a szakembert is. A Bíborház Kft. ezért tökéletes választás lehet, mert a széles kínálat és szakmai tanácsadás mellett komoly tapasztalattal rendelkező beszerelő csapatot tud a cseréhez biztosítani! Velük együtt nagyon pontosan meghatározható lesz a műszaki tartalom.

Mit is jelent a műszaki tartalom? Fontos tudnunk, hogy milyen hő és hangszigetelésre vágyunk, hány rétegű, és milyen hő- illetve napvédő funkciót tudó üvegezést szeretnénk. Milyen szellőztetést biztosítanak az egyes típusok, és az árnyékolók, vagy a szúnyogháló hogyan lesz felhelyezhető az ablakra. Fontos megtudni azt is, hogy a beszerelő brigád mit is vállal el a pénzünkért. Az a legjobb, ha a beméréstől a befejező takarításig mindent elvégez a vállalkozó. Érdemes a komplex szolgáltatást választani, még ha az ár egy kicsit borsosabb is lesz, mert a szervezéssel és egyebekkel már nem kell azután bajlódnunk.

A munka megkezdése előtt tegyük biztonságba a holminkat, mert az ablakcsere – tetszik, nem tetszik – sittel, szeméttel és porral jár.

A kivitelezés

A munka megkezdése előtt tegyük biztonságba a holminkat, mert az ablakcsere – tetszik, nem tetszik – sittel, szeméttel és porral jár. Az sem baj, ha jelezzük a szomszédoknak a felújítást, felkészítve őket a várható átmeneti zajokra és jövés-menésre.

A munka minden esetben a bontással kezdődik – ennél a fázisnál lesz a zaj és a porszennyezés jelentős. Ezt követi a tokok beállítása. Nagyon fontos, hogy a vízszint és a függőlegesség pontos legyen, mert utólag ezeken nem lehet már állítani. A következő fázisban beépítik a tokot és kezdődik a szigetelés. A purhab használatához igazi profi tudás szükséges, mert a kevés purhab miatt rossz lesz a szigetelés, míg a túlzott anyaghasználat miatt hőhidak keletkezhetnek.

A párkányok felrakása ezután történik. A párkányok esetében is ügyelnünk kell a stílusra. Ha a párkányok téglából vagy kőből vannak, hagyjuk őket festetlenül. A fapárkányt fessük olyanra, mint az ablakkeretet. A bevakolt párkány színe a ház stukkódíszeivel legyen összhangban.

Az ablakszárnyakat ezután teszik és állítják be. A modern ablakok esetében arra is lesz lehetőségünk, hogy az időjárás miatt előforduló kisebb elállítódásokat korrigáljuk. Az utolsó simítások némi kőműves munkát igényelnek, mert a sérült falazat kerül kijavításra.

Készen is vagyunk. Amennyiben minden lépést okosan végeztünk el, a végeredmény minden tekintetben tökéletes lesz: hosszú évekre biztosítottuk a remek hő és hangszigetelt, energiatakarékos, és ízléses ablakokat, házunk új és modern szemeit.

Amennyiben minden lépést okosan végeztünk el, a végeredmény minden tekintetben tökéletes lesz: hosszú évekre biztosítottuk a remek hő és hangszigetelt, energiatakarékos, és ízléses ablakokat, házunk új és modern szemeit.

Forrás: https://torange.biz/yellow-house-facade-texture-41126

nyito-lefele-nyil-bibor