A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Így válaszd ki a beltéri ajtókat!

A Bíborház Kft. fontos termékcsaládja a beltéri ajtókhoz köthető, ennek megfelelőn nagy szakértelemmel bír e területen. Nem meglepő tehát, ha a Bíbormester is visszatér időről időre lakásunk ajtóinak témaköréhez. Ezúttal a kiválasztás fő szempontjait járjuk körbe, annál is inkább, mert ennek folyamatában is nagy segítségre lehetnek a Bíborház Kft. szakemberei.

A beltéri ajtók manapság szinte minden nagyobb barkácsáruházban vagy építőanyagokat árusító üzletben elérhetők, de a legtöbb ilyen boltban leginkább csak a saját ötleteinkre támaszkodhatunk. Márpedig nagyon nem mindegy, hogy milyen az egyes ajtók tulajdonsága, minősége. Az sem lényegtelen szempont, hogy mekkora méretű nyílásban lesz a termék elhelyezve, mivel lehetséges, hogy a szabványméretű ajtó nem lesz jó oda, ahová azt építeni szeretnénk.

A Bíborház Kft. szinte az összes, belső térben használatos ajtótípust kínálja, a szabvány vagy egyedi méretű ajtóktól kezdve a különféle tolóajtókon keresztül egészen a speciális technikai ajtókig. A felület- és színválaszték ugyancsak gazdag. A kiválasztásnál bátran támaszkodhatnak kollégáink segítségére!    

A beltéri ajtók beépítését egy ház felépítésénél vagy felújításánál mindig a legvégére kell hagyni, akkor, amikor a burkolás, a falak vakolása, glettelése, festése/ tapétázása befejeződött. Ezzel elkerüljük, hogy az új ajtó sérüljön, koszolódjon, vagy éppen lerúgja a burkolatot a nyitási zónában. Az ajtó nyitásirányát is ekkor kell meghatározni. Mindig az ajtó pánt felőli oldalán (tehát ha magunk felé húzzuk az ajtót), amelyik oldalra esik a pánt, azzal megegyező az ajtó nyitásiránya.  

Stílus, szín, minőség

Korábbi cikkemben már foglalkoztam a beltéri ajtók anyagának típusaival. Ezért most csak nagyon röviden fogom össze a leglényegesebb típusokat. Az olcsó dekorfóliás ajtók azoknak jelentenek jó választást, akik nem gondolkodnak hosszú távban. Megjelenésük igazodik a divathoz, a legkeresettebb színekben és szabványméretben készülnek. Tartósabb anyagból vannak a CPL felületű ajtók, ráadásul nagyobb a szín és mintaválaszték, és egyedi méretben is rendelhetők. Igazán egyedi darabokat a fafurnéros ajtókból készíttethetünk, ahol a természetes fa szépségében is gyönyörködhetünk. Modernebb környezetben jól mutatnak a keret nélküli, avagy fa-, illetve acélkeretes, homokfújt üvegajtók.

A beltéri ajtók egyik látványos fajtája az üveges ajtó, amely egyedi megjelenést kölcsönöz otthonának. Üveges nyílászáró megvásárlását olyan helyiségekbe javasoljuk, ahol fontos, hogy az becsukva is engedjen be fényt. Ilyenek nyílhatnak a konyhára, a nappalira. A háló- vagy tévészoba esetén az ilyen ajtók elhelyezését kerüljük el.

Mivel a beltéri ajtó – az alap funkcionalitása mellett – otthonunk lakberendezési elemeit képezi, figyelembe kell azt is vennünk, hogy milyen stílus illik leginkább a lakásunkba. A legjobb igazodási pont a burkolat, illetve a padlólap vagy parketta színhőmérséklete. A doboz-hatás elkerülése érdekében a beltéri ajtónk színe sose egyezzen meg a padló színével! Ha színben mindenáron az egységre törekszünk – például világos tölgy parketta világos tölgy beltéri ajtóval –, úgy a fa mintázata legyen karakteresen eltérő.      

Nagyon jó megoldás lehet a kontrasztos megoldás, azaz világos padló esetén egy kellemesen harmonizáló sötétebb nyílászárót szerelünk fel. Ebben az esetben arra kell törekednünk, hogy három darab beltéri ajtónál több ne legyen egy kevésbé világos helyiségben, különben még sötétebb lesz a belső terünk. Ha sötétebb tónusú parkettához szeretnénk világosabb ajtót, akkor olyan felületet válasszunk, aminek a színe nem tűnik mintásnak.

A szín kiválasztásánál azt is figyelembe kell vennünk, hogy nem fogjuk azonnal detektálni a legoptimálisabb árnyalatot. A forgalmazók számára ezért készülnek színminták, amellyel a megrendelő még a vásárlás előtt pár napig kísérletezgethet. Az az érdekes, és tudományosan is alátámasztott tény, hogy ez alatt a pár nap alatt a tudatalattink meg fogja találni a választ, és visszatérve az üzletbe, már helyes döntést fogunk hozni.

Hogyan válasszuk ki otthonunk beltéri ajtóit?

Forrás: https://torange.biz/fx/door-bedroom-effect-mirror-contrast-6964

Fontos a környezet

A kiválasztásnál lakásunk stílusa is meghatározó.  Amennyiben az enteriőrből kilóg a bejárati ajtó, akkor előbb-utóbb egészen biztosan ki fogjuk azt cserélni. Ennek megfelelően pl. a klasszikus stílusú bútorokhoz ívesebb, a letisztult formavilágúhoz minimál-stílusú ajtót válasszunk, míg a megjelenésében fiatalos berendezéshez a modern stílusú ajtóink passzolnak.  Legyünk tekintettel a kilincs dizájnjára is, mert úgy válik tökéletessé és harmonikussá a lakás belső, ha a legkisebb részletre is gondot fordítunk.

nyito-lefele-nyil-bibor