A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A jövő otthonai

Az esztendő végéhez közeledve ezúttal nem nézünk vissza, sokkal inkább előre. Vajon mit hoz a nem is annyira távoli jövő a lakáskultúrában, a lakberendezésben? Milyenek lesznek gyermekeink otthonai? A fantáziánk mellett a legegyszerűbb a jelen kísérleti kezdeményezéseiből kiindulni, hiszen ezekben már leraktak bizonyos alapokat a jövőre nézve.

Az otthonok térben és időben a társadalmi fejlődéssel együtt változnak, erre mutat bizonyítékokat a múltunk kezdve a barlangok lakájossá tételétől korunk lakótereiig. A szélesedő polgári réteggel együtt bővül és változik a kínálat a mindenkori igényeket figyelembe véve, vagy akár megelőzve azt. Napjainkban jelentős mintázat változás történt a családokban. 

A felmérések szerint a házasságok fele 7 éven belül felbomlik és a házastársak nagy része új párt talál magának. A gyerekek így két családban nőnek fel. Az új családmodell a Patchwork család, s ehhez a modellhez kell alkalmazkodnia otthonainknak is. Fontossá vált a – szemben a nagy, nyitott tereket használó lakásokkal – a decentralizált elhelyezés, ahol több visszavonulási tér ad lehetőséget a Patchwork család harmonikus együttélésére.

A Patchwork család folyamatosan mozgásban van

Energiatakarékosság, ökoszemlélet, multifunkcionalitás

Az individualizmus irányába hat az egyedi, nem tömegtermelésből származó bútorok kedveltségének növekedése. A Patchwork család folyamatosan mozgásban van. Lesz olyan, aki majd kilép a lakótérből, míg egy másik családtag – akár társával együtt visszatér. Az ilyen mozgalmasságnak csak a rugalmasan alakítható lakás tud optimálisan megfelelni. Ennek megfelelően a könnyedén alakítható, vagy több funkciós bútorokra lesz szükség. Az egyes terek multi funkciósak lehetnek a high-tech bútorok és a térben több szinten konfigurálható bútorok, használati tárgyak kombinációjával.

A terek alakításánál megnő a fontossága az egészségnek. A munka és a kikapcsolódás határozza meg az elképzeléseket. A természetközeliséget a belső kertek, növényszigetek biztosítják, feldobva a technológiai környezet esetleges egyhangúságát.

A technológiai fejlődés és a klímaváltozás kihívásainak is meg kell majd felelnie az új otthonoknak. Megjelennek az intelligens konyhák és fürdőszobák. Az intelligens konyha számos funkciót fog magába foglalni. A friss, saját termés szüretelését a talajnélküli termesztőközeg fogja biztosítani. Hűtőnk számon tartja majd táplálkozási szokásainkat, a tárolóiban lelhető élelmiszerek szavatosságát, kalóriaértékét, tápanyagtartalmát. A mosogató érintőképernyőjén optimalizálhatjuk a víztakarékosságot, időzíthetjük a műveletek beindítását. A tűzhely ugyancsak távvezérelt lesz, és az egész konyhát egy energia felhasználást kontrolláló berendezés fogja felügyelni.

A felületeket öntisztító technológiával látják el, ezzel is levéve a háziasszony terheit. A szekrények, polcok és tárolók mind alakíthatóak, a készülékek pedig helytakarékosak lesznek. A konyha világítása és a háttérzene automatikusan alkalmazkodik a napszakhoz, a sütés-főzést holografikus szakács fogja támogatni. Összességében pedig a jövő konyhája folyamatos kapcsolatban lesz az internettel, így minden funkciót kezelhetünk a távollétünkben is.

A berendezések a napjainkban megszokottnál nagyságrendekkel kevesebb energiát használnak majd, sőt meg is osztják azt egymás között: például a sütő a mosogatógép vizét is felmelegíti. A konyhagépek és bútorok javarészt újrafelhasznált anyagokból készülnek majd.

A jövő fürdőszobái egyszerre töltenek be a tisztálkodás mellet szórakoztató és környezettudatos funkciókat. A modern fürdőszobában nem ivóvizet használunk majd, hanem részben vagy egészben a házi víztisztító rendszerekből nyerjük a vizet. Ugyanebbe a vonalba tartoznak majd az okosvécék is. Ezekben az elektronikus vezérlés, az automatikusan nyíló és záródó fedél, az előmelegített ülőke, a víztakarékos öblítés és az öntisztítás alapfunkciók lesznek.  Sőt, e diszkrét helyiségben olyan modelleket is választhatunk, ahol a használó nemétől és „dolgától” függően állíthatunk be kényelmi és okos funkciókat.

A tükrök helyét tükörként is funkcionáló, érintőképernyős monitorok veszik majd át: ezen keresztül vezérelhetjük majd a fürdőszobai berendezéseket, illetve akár internetezhetünk vagy filmeket is nézhetünk rajta.

Milyenek lesznek a jövő otthonai?

A zuhanyzók és kádak a legkülönfélébb relaxáló funkciók mellett a szórakozás szigetei lesznek. Természetesen minden fontos műtárgy öntisztító funkciókkal fog bírni. A járószintet geotermikus energia melegíti, így nem kell hideg felületeken lépkednünk. A legmagasabb kényelmet szabályozható hangulatvilágítás, háttérzene és aromaterápiás illatosítás fokozza tovább.

Konklúzió

Összességében tehát elmondható, hogy a multifunkciós terek és bútorok, valamint az okos megoldások felé mutat a jövő, s mindezt a legtakarékosabb, és high-tech megoldások jegyében fogják a tervezők megalkotni.

nyito-lefele-nyil-bibor