A cikk elolvasása: 7 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

A túrázást, erdőjárást kedvelő emberek gyakorta találkoznak az erdő mélyén megbúvó erdész- vagy vadászházzal.

„A vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.”

(A vadászat alapelvei)

Vadászat és/vagy vadvédelem?

A túrázást, erdőjárást kedvelő emberek gyakorta találkoznak az erdő mélyén megbúvó erdész- vagy vadászházzal. Amikor a vadászati szezon tart még, a távoli puskalövés hangját is lehet hallani. A természetfilmeknek köszönhetően sokkal több információt szerezhet az átlagember a vadállatok életéről és szokásairól, és arról is értesül, hogy egy újabb nagy kihalási periódusban élünk az ember okozta környezeti károk miatt. 

Ez megváltoztatta sokak hozzáállását a vadászathoz, véres úri passziónak tartva azt. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy az ősi ember nem maradt volna fenn vadászat nélkül, amely élelemforrásának alapját adta. Amikor a társadalmak átálltak a mezőgazdasági tevékenységre, erre az élelemszerzési módra már kevésbé volt szükség, de a vadhúsokból készült ételek íze és a vadászat szenvedélye ma is sokakat rabul ejt. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy szükség van erdő- és vadgazdálkodásra, amelynek célja éppen az ökoszisztéma fenntartása, megőrzése. 

A vita az állatvédők és a vadászok között bizonyára sokáig folyik még, de azt nem lehet tagadni, hogy egy autentikus vadászháznak egészen különleges hangulata van.      

A vadászház környezete

A vadászház környezete és annak látványa annyira tipikus, hogy kétsége sem lehet az arra járónak, hogy milyen épületre bukkant az erdő mélyén. Ez a ház ugyanis nemcsak lakás céljára készül, hanem egyben munkaterület és feldolgozó is. Ez az oka annak, hogy viszonylag nagyobb területen helyezkedik el, mivel a házhoz – különösen, ha szervezett csoportokat is fogadnak – egyéb melléképületek és feldolgozó terek tartoznak. 

A vadászház környezete és annak látványa annyira tipikus, hogy kétsége sem lehet az arra járónak, hogy milyen épületre bukkant az erdő mélyén.

Az igazi vadászházat fából készült kerítés veszi körbe, és a telekre nyíló kapu is tömörfából készül. A házhoz vezető út rendszerint nyerskővel borított, és biztosak lehetünk abban, hogy nagy terasz fogad majd minket. Mielőtt azonban a házra és annak felszerelésére, stílusára térnénk át, vessünk egy pillantást annak környezetére. 

Az erdésznek számos szerszámra és gépre van szüksége, hiszen egy jól karbantartott erdőben minden évszakban van teendő. Ezért egy nagy fészer, fedett tároló, fáskamra biztosan megtalálható ott. A vadászat elképzelhetetlen az ember örök és hű társa, a kutya nélkül, ezért a telken biztosan találunk egy kennelt is. Amennyiben rendszeres vadásztatással is foglalkoznak, szükség van olyan munkaterületekre, ahol a nagyobb vadak feldolgozhatók. Ezek lehetnek fedett, de kinti térben is. Találkozhatunk külső kemencével, szalonnasütővel, bográcsozó hellyel, s újabban még grillezőket is láthatunk egyes vadászházaknál. Az is tipikus, hogy a ház előtti térséget alapvetően csak gyep borítja, és a ház háta mögötti területet használják veteményesnek, fűszerkertnek.   

Vessünk egy pillantást az épületre!

A vadászházak robosztus épületek, amelyeknek alapanyaga rendszerint fa. A főfalakat erős boronákból építik fel. A fa mellett a kő és a tégla jöhet még szóba, de az uralkodó anyag mindenképpen az erős és szívós keményfa, amelyet alaposan lekezelnek és több rétegben lefestenek. A vadászházak rendszerint emeletesek és impozáns homlokzatuk van, sok esetben egy széles és a homlokzat jelentős részén végigfutó erkéllyel, amelyet futómuskátlival díszítenek. Jellemző, hogy a földszinti bejárat fölött trófea fogadja a látogatót. 

A vadászház robosztus épület, amelyeknek alapanyaga rendszerint fa.

A ház belső szerkezete is igazodik az alapvető funkcióhoz, ezért a konyha és az étkező, valamint a nagy nappali mindenképpen a földszinten helyezkedik el. Ez a fő közösségi tér is, míg az elkülönülésre az emeleti hálószobákban van lehetőség. Az emeleten helyezkedik el a fürdőszoba is. Mivel az erdészházak szervesen kapcsolódnak környezetükhöz, ezért azok a természeti erőknek jobban kitettek. Többek között ez az oka annak, hogy szerkezetük olyan robosztus. Erős betonalapra építik a vadászházakat, s minden fa elemük is vaskos. Ezeknek a házaknak kizárólag fából készült nyílászáróik vannak, hiszen a műanyag teljesen stílusidegen lenne. Még az árnyékolók is fából készült spaletták az ablakokon. Fontos építő és dekoráló anyag még a kovácsoltvas, amelyből a korlátok, kapaszkodók, a lámpák és virágtartók készülhetnek. 

A vadászház alakja általában négyzetes, és az épületet sátortető borítja, amelyen erős cserepek állnak ellent a szélnek, s hófogók biztosítják a bentiek nyugalmát a legnagyobb havazásban is.   

A nappali

A vadászház belsejébe egy széles, kétszárnyas ajtó vezet, amelyből szinte azonnal a nappaliba léphetünk. Ennek egyik központi eleme a méretes bőr ülőgarnitúra, valamint a kandalló. A falakat és a padlót állatbőrök borítják. A falak belül is fagerendákból vagy nyerstéglából állnak, esetleg a téglát vakolják, majd fehérre festik. A fehér fal és a fa barna árnyalatai határozzák meg a színvilágot, amelyet a természet színeivel, elsősorban a mohazölddel szoktak még dúsítani. 

A nappalit általában egy nagyméretű csillár világítja meg, de állhat az egyik sarokban állólámpa bőrből készült ernyővel, amelyet vadászjelenetek díszítenek. A lámpaszerkezetek rézből vagy kovácsoltvasból készülnek. A mennyezeten erős, masszív gerendák futnak végig. 

A nappaliban fogjuk megtalálni a vadászház egyik tipikus bútordarabját, a fegyvertartó szekrényt vagy vitrint. Ez lehet zárt, faragott ajtóval ellátott típus, de sok helyütt látni üveges vitrineket, mivel a vadászpuska önmagában is rendelkezik egyfajta díszítő funkcióval. A dísztárgyak közé tartozhat a kandallón elhelyezett vadászkürt vagy díszes tőr, míg a falakat a vadászattal kapcsolatos festmények, csendéletek borítják. Itt vannak kiakasztva a vadásztrófeák is.      

A vadászház belsejébe egy széles, kétszárnyas ajtó vezet, amelyből szinte azonnal a nappaliba léphetünk.

Konyha és étkező                

A magánházaknál is fontos közösségi tér a konyha és az étkező, de ez még inkább igaz a vadászházak esetében, hiszen a zsákmány egy része frissen kerülhet az asztalra. Ezeket a helyiségeket is a tömörfa bútorok jellemzik. A nagy, faragásokkal ékes étkezőasztal legalább akkora, hogy egy tizenkét fős társaság körül tudja ülni. A székek is ehhez az asztalhoz passzolnak, legfeljebb ülőkéjüket bőrrel vagy párnával teszik kényelmesebbé. Ezekben a helyiségekben is kovácsoltvas szerkezetű lámpák világítanak. 

A konyha nagy hűtővel és sütővel, valamint egy ugyancsak hatalmas feldolgozó pulttal és számos rekesszel, fiókkal, polccal ellátott konyhaszekrénnyel rendelkezik. Mostanában szívesen építenek konyhaszigetet, amely egyfajta elválasztó a főző terület és az étkező rész között. Ennek falai ugyancsak fából vagy esetleg nyers téglából készülnek. A hangulatot a mennyezetre szerelt edénytartók és az azokon lógó rézből és öntöttvasból készült edények látványa fokozza. A konyhai vitrinekben míves porcelánkészlétek, kupák és korsók kerülnek tárolásra. 

A vadászház további helyiségei        

Az emeleti hálószobák is illeszkednek a vadászház stílusához. Ezeket a helyiségeket is fabútorokkal rendezik be. A franciaágy mellett a komód és a faragott éjjeliszekrény mondható kötelező darabnak. A falakon rézkeretes tükrök, tájképek, vadászjeleneteket vagy csendéletet ábrázoló festmények láthatók. A szobák hangulatát a természetes színek és árnyalatok határozzák meg. A textíliák anyaga általában vászon és gyapjú, a függönyöknél és az ágyneműknél szóbajöhet a krepp és a damaszt. 

A fürdőszobában sem tilos már a fában gondolkodni, hiszen kaphatóak olyan laminált padlók, amelyek jól bírják a vizet és a nedvességet. Vadásztatással foglalkozó házak esetében zuhanyzókat fogunk találni, de egy egyszerű erdészlakban jó megoldás lehet az önállóan álló kád is, amennyiben a lakója a fürdőzésnek ezt a módját kedveli. 

Falusi turizmus keretében is el lehet érni ma már olyan szállásokat, amelyek tipikus vadászházként is funkcionálnak, és érdemes kipróbálni ezek a romantikáját, hiszen közeledik a kirándulások szezonja.       

Falusi turizmus keretében is el lehet érni ma már olyan szállásokat, amelyek tipikus vadászházként is funkcionálnak

nyito-lefele-nyil-bibor