A cikk elolvasása: 7 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A március kétarcú hónap. Az első fele még inkább télies, de nagyjából a csillagászati tavasz környékén beköszöntenek a fényesebb napok.

A megújulás időszaka

A március kétarcú hónap. Az első fele még inkább télies, de nagyjából a csillagászati tavasz környékén beköszöntenek a fényesebb napok. Beleszippantunk a levegőbe, és érezzük az éledő természet illatát. A háziasszonyok lecserélik a nehéz függönyöket, kitárják az ablakokat, megkezdik a nagytakarítást. 

A tavasz a megújulást jelenti mindenütt a világban. Így van ez már ősidők óta. A tavaszi napfordulót, amikor a nappali órák száma nagyobbá válik a sötét órákéhoz képest, már az ókori civilizációk is nagy vallási ceremóniákkal ünnepelték meg. A zsidók tavasszal ülik meg a pészahot, míg a keresztények a húsvétra, azaz a feltámadásra készülnek. A természet örök körforgásában ez az évszak a megszületés és a megújulás időszaka.         

Napfény, friss levegő és rend

A tavaszra az emberek általában az otthonaikat is felkészítik. Tegyük mi is ezt, nézzük meg, hogy tudjuk tavaszváróvá tenni az otthonunkat különösebben nagy beruházás nélkül. 

Ahogy fentebb olvasható, érdemes egy tavaszi nagytakarítással kezdeni. Amikor eljönnek a fagymentes, langymeleg napok, akkor kell belevágni a dologba. Ilyenkor el kell távolítani a súlyos függönyöket, ki kell porolni a nehéz szőnyegeket. Az ablakokra végre felkerülhetnek a vékonyabb, színes, mintás függönyök. A padlóra sem kell feltétlenül visszafektetni a téli meleg szőnyeget. Elég, ha egy vékonyabb, természetes anyagból készült vidám színű darabot rakunk le. Az se baj, ha nem terítünk le semmit sem a padlóra, hiszen nem lesz már tartós hideg a talpunk alatt egy fél évig. 

Leszedtük a függönyöket, feltekertük a szőnyeget. Jöhet a nagytakarítás! Tárjuk szélesre az ablakokat, hadd jöjjön be a friss, tavaszi levegő és a napfény. Mossuk le a télen bepiszkolódott ablakokat, nézzük meg közben, hogy milyen állapotban vannak a nyílászáróink, és ahol kell, minél előbb végezzük el a karbantartást

Rakjunk rendet. A tavasz tökéletesen megfelelő időszak arra, hogy átnézzük a dolgainkat, és amit már nem használunk, azt eltüntessük a lakásból. Nem véletlenül szokott a lomtalanítás is tavasszal történni. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy egy év alatt mennyi sok felesleges holmi, ruha halmozódott fel a lakásban. Márpedig a tavaszváró lakásnak rendezettnek, szellősnek és napsütöttének kell lennie! A megunt dolgokat ajándékozzuk el, a tönkrementeket pedig szelektáljuk ki.  

Virágok és növények tengerében

A takarítás és rendrakás persze csak a kezdete a tavaszba öltöztetett lakáshoz vezető útnak. Színekre lesz szükségünk. Lehetőleg élő színekre törekedjünk, azaz borítsuk be növényekkel a lakást. Ezt akár már márciusban elkezdhetjük, hiszen ilyenkor virágzik a nárcisz, a jácint vagy az ibolya. A hónap végén, április elején pedig megjelennek a piacon a melegházi tulipánok is. 

Ezeket a virágokat ne szálasan szerezzük be, hiszen akkor hamar elhervadnak, hanem cserepes változatban. Az sem baj, ha a cserepek nem szépek, hiszen egy megfelelő kaspóba azonnal átültethetjük őket. A színes, élénk színű, de az enteriőrhöz passzoló mázas cserepek, kaspók, benne az élénk, élő virágokkal azonnal megidézik a tavaszt. 

A szobanövényeket most már érdemes a napfénynek jobban kitett helyeken elhelyezni. Amennyiben van teraszunk vagy erkélyünk, amelyek megfelelően benapozottak, akkor helyezzük el a nagyobb példányokat ott, és frissítsük meg a földjüket. Ilyenkor lehet tápoldatozni a télen szunnyadó szobanövényeinket. Legyünk azonban óvatosak, mert márciusban, de akár áprilisban is jöhet olyan idő, amikor éjszaka fagyni fog, ezért figyeljük az időjárásjelentést, és tegyünk ki hőmérőt a nyitott terekbe, hogy meg tudjuk védeni a fagyástól a növényeket. 

Virágokkal már az ajtóban köszönthetjük a vendégeinket. A fenyőkoszorús ajtódíszt cseréljük olyan mohakoszorúra, amelyben élő virágok és színes figurák idézik meg a tavaszt. A hűvösebb időt elviselő nagyobb növényeinket a lépcsőfeljárón is elhelyezhetjük. Az ajtóhoz vezető út mentén is kialakíthatunk virágágyásokat, amennyiben családi házban lakunk. Virágokat rakhatunk a fali tartókba, vagy felállíthatunk egy növényfalat is, amely üdesége mellett térelválasztóként is kiválóan megfelel. 

Fűszernövények is

A konyhában élő fűszernövényeket helyezhetünk el. Ezeket szinte minden bevásárlóközpontban vagy nagyobb üzletláncban beszerezhetjük. Egy egész kis veteményest készíthetünk petrezselyemből, snidlingből, rozmaringból, kakukkfűből bazsalikomból és mentából, ha a növényeinket egy nagyobb tartóban vagy egy mélyebb tálcán elhelyezzük. Mivel önálló cserepekben állnak, ezért az „összeköltöztetésük” nem jelent semmi gondot a fűszerekre nézve. Így együtt már egy fűszerkeretet alkotnak, és a leszüretelt fajtákat bármikor pótolhatjuk újakkal. Legyen gondunk rá, hogy a fűszertartó kosár külsejében harmonizáljon a konyha stílusával és meghatározó színvilágával!   

Tavasz - a konyhában élő fűszernövényeket helyezhetünk el.

Ahol nincs elég természetes fény, ott a nem túl fényigényes szobanövények közül válogathatunk, de jó megoldás lehet művirágokkal teremteni tavaszi hangulatot. Manapság már könnyen vásárolhatunk az eredeti virágokkal szinte megegyező példányokat. Válasszunk a magas minőségű termékek közül, hogy azok egy szép vázába helyezve megidézzék a természetet. 

Légies, szellős, színes 

Nagyon sokat tudunk a lakásunk arculatán változtatni a textíliák és az egyéb kiegészítők cseréjével. A téli nehéz paplan, dunna tisztítás után bekerülhet az ágyneműtartóba vagy a komódba, és újra szerephez juthat a vékonyabb takaró. Természetesen az ágyneműre tavaszi hangulatú huzat kerülhet fel. Még a lepedő színe is illeszkedhet ehhez a színvilághoz. 

Legyen az ágytakaró is könnyebb anyagból és illeszkedjen a hálószoba színvilágához. A nagyobb és világosabb helyiségekbe, ahol nagy falfelület található, ilyenkor felrakhatunk egy matricát, posztert, vagy színesebb faliképet. Arra kell ügyelnünk, hogy a falon látható kép vagy minta az enteriőrhöz illeszkedjék. A képek ábrázolhatnak tájakat, de az sem baj, ha valami élénk színű absztrakt alkotást helyezünk el megfelelő méretben a szabad fal viszonylatához képest. Ne feledjük az aranyszabályt, amely a képekről szóló cikkben olvasható, hogy a képek mindig szemmagasságban legyenek! 

A lakásba csak olyan kiegészítőket rakjunk, amelyek elmélyítik az enteriőr stílusát, és ne maradjon ott semmi fölösleges, mert légies, szellős, azaz tavaszi hangulatot akarunk teremteni. 

Színek, fények, illatok

Aki nagyban gondolkodik, az a melegebb napokban belevághat egy szobafestésbe vagy tapétázásba is. A tavasz színeit elsősorban a zölddel, sárgával és a kékkel teremthetjük meg. Ideális, ha a fal színe lágy sárga lesz, hiszen ehhez az alapszínhez jól passzol a zöld, a kék, de még a vörös is. Törekedjünk alapszíneknél a maximum két szín használatára, és játsszunk ezek árnyalataival. A kiegészítőkkel és textíliákkal úgy is tavaszt varázsolhatunk, ha a nagy felületek inkább a föld színeit, a halvány barnát vagy a bézst kapják meg alapszínnek. Nagyon üde párost tud adni a kék-fehér kombináció is. 

A természetes fények mellett minél több meleg fényt kölcsönözzünk a nappalinak, hiszen a hálószoba mellett itt tartózkodunk a legtöbbet. Ez az a helyiség, amely méreteinél fogva több funkcionális részre felosztható, s ezeket a területeket a megfelelő műfénnyel kell ellátni. A tavaszi éjszakát ilyenfókusz fényekkel tehetjük megkapóvá. 

Ne feledkezzünk meg az illatokról sem! A tavasz a szem mellett az orrot is elkényezteti. Szerezzünk be olyan illatgyertyákat, amelyek kellemes, édes illatot árasztanak. A jó minőségű illatgyertyák csaknem tökéletesen visszaadják az egyes tavaszi virágok illatát. A levendula, az ibolya vagy az orgona illata már azok virágzása előtt átjárhatja az otthonunkat, s amikor eljön ezek igazi virágzása, akkor a langy meleg estéken kitárhatjuk az ablakot, hogy a rigók és egyéb énekesmadarak dalát befújja otthonunkba a lágy szellő.      

A tavasz már közelít felénk, nyissunk neki ajtót ezekkel a tavaszváró ötletekkel az otthonunkban is.  

A tavasz már közelít felénk, nyissunk neki ajtót ezekkel a tavaszváró ötletekkel az otthonunkban is.  

 

nyito-lefele-nyil-bibor