A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Egy kis történelem

Amikor 1990. március 21-én megnyílt az első skandináv stílusú lakberendezési áruház, óriási tömegek ostromolták a sárga-kék piacteret az Örs vezér téren. A magyar vásárlóerő akkoriban messze nem indokolta a nagy érdeklődést, de egy egész ország csodálkozott rá az északi kultúra bútorokban és kiegészítőkben tobzódó világára.

Fény, tér, tisztaság, rend, természetesség – ezek a nordikus stílus típusjegyei

Mára megszokott képévé vált az országnak az áruházlánc, és a tolongás is a múlté, viszont valószínűleg sokkal több portékát adnak el a növekvő vásárlóerőnek köszönhetően, mint hajdanán. A stílus sokak számára ma is meghatározó és kedvelt maradt, ezért könnyű lesz olvasóimmal együtt beutazni ezt a világot.

Talán kevesen tudják, hogy a lakberendezés máig alkalmazott jellegzetes stílusa egészen III. Gusztáv király uralkodásának idejére nyúlik vissza, azaz több mint 250 éves hagyományból táplálkozik. Ekkor honosodott meg az európai klasszicista stílus északi változata. A gusztáviánizmushoz hozzátartozik, hogy a falakat különféle formájú profilokkal, bordűrökkel, márványt utánozó falfestéssel, gobelinek világát idéző festett faliképekkel díszítik. A falakat nehéz, aranykeretes képek egészítették ki, és a gazdagok kristálycsillárok fényei alatt űzték a fényt. Meghatározó berendezés volt henger alakú, később változatos formában és magasságban készülő fehér cserépkályha, melyet mívesen kidolgozott, arany fényben csillogó ajtó tett teljessé.

Hagyomány- és természettisztelet

A gusztáviánizmus aztán kibővült a népi hagyomány anyag-, forma- és színvilágával, lekopott az arany, helyette a pasztell, a fehér, a bézs kezdett hódítani. A fehér a skandináv stílus meghatározó színe, hiszen ez a szín megvilágítja és tágítja a teret. Az északi sötétség honában erre a fényre mindenképpen szükség van. A szobák jellegzetes burkolóanyaga a hajópadló, annak is a világos változata. A hideg ellen a padlózatot állati bőrrel, prémmel borították be. Manapság a hajópadlót helyettesítheti a szalagparketta. a bőrt pedig a szőnyeg.

A natúr, a természetes a bútorokban, az ablakokban, beltéri ajtókban is tetten érhető. A bútorok elsősorban fenyő-, nyír- és tölgyfából készülnek, és sok esetben annyira nyers a kidolgozás, hogy még a fa erezetét is láthatjuk. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért nem érezzük a túlzottan archaikus hangulatot, mert a hatalmas ablakok, a fehér falak és padlózat közegébe szervesen illeszkednek ezek a bútorok. Az ablakok és az ajtók is természetes színben, vagy fehérre festve keretezik a helyiségeket. Hogy mindez ne legyen egyhangú és lehangoló, a kiegészítők színeivel, a kékkel, vörössel, sárgával, zölddel lehet egy-egy területet kiemelni, annak hangulatát feldobni.

Fény, tér, tisztaság, rend, természetesség – ezek a nordikus stílus típusjegyei

Alapvetően igaz a nordikus stílusra, hogy a rendetlenséget nem tűri. A sok kis, porfogó csetresz látványa elriasztja. Ezért az ilyen otthonok lakói okos, fából, papírból, vagy egyéb természetes anyagból készült tárolókat használnak, a használati tárgyak nem szóródnak szét a térben. A polcok, szekrények is belesimulnak a környezetbe, tágra nyitva a teret a levegőnek és a fénynek.

Fények, kiegészítők

A fény, az északi stílus filozófiája, hisz oly kevés jut belőle az esztendő nagy részében. Ezért a lámpáknak meghatározó szerepük van. Szívesen használnak a mennyezeti fényforrás mellett álló- és falilámpákat is, hogy minden zugba eljuthasson a fény.

A fa bútorokat gyakran kombinálják nyers fémmel – fogantyúk, ládák, komódsarkok és lábak készülhetnek kovácsolt, vagy annak látszó vasból, mintegy súlyt és ellenpontot kölcsönözve a natúr fa légiességének. De még ezt is meg tudják csavarni az üveg, még annál is törékenyebb kombinációjával.

A kiegészítők nagy csoportját adják a plédek, takarók, párnák és egyéb kis terítők, amelyek természetes anyagból, sokszor csaknem nyers, sprőd kidolgozásban (pamut, gyapjú, lenvászon) kerülnek használatba. A natúr ellenpontozására ezek a kiegészítők erős geometriai díszekkel törik meg, vagy egy erősebb színnel oldják az egyhangúságot az enteriőrben. 

A szobanövények kötelező darabjai a skandináv lakásoknak. A friss virág nem luxus, hanem szükségszerűség. Ezek életszerű, de mű változatai is megtalálhatóak csokrok, kis bukszusok formájában csaknem minden helyiségben, ezzel közelebb hozva a természetet. Manapság már nem kell az örök hó honába elzarándokolnunk egy kis svéd, norvég vagy dán életérzésért, elegendő a városaink szélén lévő áruházig eljutnunk, hogy belekóstoljunk és csipegessünk a skandináv lakáskultúrából.     

nyito-lefele-nyil-bibor