A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A városlakóknál azonban már igazi kihívást jelenthet, hogy hol legyen tárolva a kerékpár.

Tavasszal kirajzanak a kerékpárosok 

Tavasszal nemcsak a rovarok rajzanak ki a természetbe, de a hobbi kerékpárosok is. A jó időben igazán egészséges testmozgás a kerékpározás, és ahogy fejlődik a bicikliutak hálózata, úgy egyre többen a munkahelyükre is a kétkerekűvel járnak be.  

Kerékpározni egészséges és örömteli dolog, de a kerékpár tárolása már sokaknak problémát okozhat. A vidéken élők természetes közlekedési eszköze a kerékpár, és a kertes házakban mindig lesz helye a járgánynak. A városlakóknál azonban már igazi kihívást jelenthet, hogy hol legyen tárolva ez az egyre értékesebb és drágább közlekedési eszköz. 

Alternatív tárolók problematikája

Az teljesen világos, hogy honi városainkban nem lehet a biciklitárolást úgy megoldani, mint például Hollandiában, ahol a tulajdonos a ház előtti kerékpár parkolóban lelakatolja a kerékpárt. Nálunk sajnos semmi esély nincs rá, hogy az illető a járgányát másnap is ott találja. Ezért csakis a zárt hely jöhet szóba, ahol némileg biztonságosabb a tárolás.

Az a helyzet, hogy még a lakáshoz tartozó pincék sem adnak teljes biztonságot, mert azokat rendszerint gyenge lakattal lehet zárni, amit nem nehéz feltörni. Ugyanez a helyzet az esetleges közösségi biciklitárolókkal is. 

Akkor tudjuk igazán biztonságban a kerékpárunkat, ha a legjobban zárt és védett lakásban tartjuk, és ez máris felvet egy csomó problémát. Azok a lakások, amelyekhez erkély is tartozik, megfelelőek lehetnek a kétkerekűek tárolására. Igaz, hogy ha kerékpártárolót csinálunk az erkélyből, akkor azzal az egyéb kényelmi funkcióit teljesen ki is zárjuk. Nem lesz lehetőségünk egy kis pihenőszigetet teremteni, és talán még a virágoknak sem jut elég és megfelelő hely. Bár az erkély biztonságos, de a kerékpárt mégiscsak keresztül kell vinni a nappalin minden esetben, amikor használjuk. 

Akkor tudjuk igazán biztonságban a kerékpárunkat, ha a legjobban zárt és védett lakásban tartjuk

Egy időben – különösen a lakótelepeken lakók – ráccsal zárták el azt a folyosórészt, ahol a lakás bejárati ajtaja volt, és ott lehetett tárolni a bicikliket. Igaz, így közszemlére került a kerékpár, de az erős rácsok és a több zár elegendő védelmet adott. A baj csak az, hogy tűzvédelmi szempontok miatt ezeket a szeparációt jelentő magánrácsokat fel kellett nagyon sok helyen számolni, így ez a tárolási mód a legtöbb helyen nem áll már rendelkezésre.   

Egy pillantás a lakásra

A fentiekből kitetszik, hogy a városlakók nagy részének egyetlen biztonságos tárolási alternatívájuk marad, mégpedig valahol a lakásban. A régi polgári lakások esetében a széles és hosszú előszobai folyosó nyújthat tárolásra alkalmas helyet, esetleg a magas beltérben kialakított galéria – bár onnan le-fel cipelni a bicajokat nem éppen kényelmes dolog.  

Azt is célszerű megvizsgálni, hogy milyen gyakran használjuk a kerékpárt, mennyi van belőle a családnak, van-e elég helyünk az elhelyezésükre anélkül, hogy a mindennapi életünkben akadályt képezzen a jelenlétük.    

A kerékpár tárolását tehát úgy kell megoldani a lakásban, hogy a közlekedő folyosóinkat ne torlaszolják el, ám mégis könnyen és kényelmesen elérhetőek legyenek, amikor nyeregbe akarunk szállni. 

A kerékpár tárolását tehát úgy kell megoldani a lakásban, hogy a közlekedő folyosóinkat ne torlaszolják el, ám mégis könnyen és kényelmesen elérhetőek legyenek, amikor nyeregbe akarunk szállni. 

Praktikák kerékpár tárolására

A városlakók problémájára a gyártók is viszonylag hamar felfigyeltek, és vállalkozások virágoztak ki abból, hogy speciális tartószerkezetekkel orvosolják vagy könnyítsék meg a lakásban tárolás problémáját. Manapság már számos tároló szerkezetet lehet kapni a kerékpárboltokban, de egy kis kreativitással ezek megvásárlása nélkül is ki tudunk alakítani megfelelő helyet a drótszamárnak. 

A tárolásra alkalmas lehet egy stabil falrész, ahová felszerelhetünk két fa- vagy fémhengert. Amennyiben elég erős a rögzítés, úgy a férfi kerékpárokat a vázuknál fogva fel tudjuk erre a két hengerre akasztani. A falra akasztós megoldásoknak vannak gyári kialakításai is. 

Amire természetesen oda kell figyelnünk, hogy mielőtt felakasztjuk a biciklit, alaposan takarítsuk le. Különösen a kerekek abroncsára ügyeljünk, amelyet előbb vizes, majd száraz ronggyal is le kell takarítani. Ellenkező esetben a falon is kiköt a sár és az egyéb szennyeződések. Ennek elkerülését még jobban biztosíthatjuk, ha a kerekek magasságában valamilyen jól és könnyen takarítható műanyag vagy fémborítást szerelünk. Így a véletlen piszkolódás esetén csak ezt a platformot kell lemosnunk. 

A kerékpár rúdjai fölé célszerű lehet egy megfelelően mély polcot szerelni, ahol az egyéb holmik, kerékpáros kesztyű és sisak, pumpa stb. elhelyezhető, és azonnal lekapható.      

Oszlopos tárolási megoldást is ki lehet alakítani. Az oszlopon két kampóval akasztási pontokat alakíthatunk ki, és arra emelhetjük rá a bringát. Ehhez némi helyre van szükség, ezért csak a nagyobb szabad térrel rendelkezőknek ajánlható. 

A kerékpár rúdjai fölé célszerű lehet egy megfelelően mély polcot szerelni, ahol az egyéb holmik, kerékpáros kesztyű és sisak, pumpa stb. elhelyezhető, és azonnal lekapható.   

További kreatív megoldások

A kerékpár(ok) lakásban tárolására számos trükkös és praktikus megoldást lehet találni, ha rákeresünk a közösségi csatornán. Ott olyan helytakarékos és ék egyszerű megoldásokat találhatunk, amelyek egyetlen nagyobb szögön vagy kampón alapulnak. Ezt az erős szöget-kampót kell a falba vernünk (stabil és erős falazat esetén!), amelyhez egy kötelet rögzítünk, a kötél két szárát pedig egyszerűen hozzákötözzük a kerékpárhoz. Az a fontos, hogy a kötelünk erős és strapabíró legyen. Ilyen köteleket bármikor vehetünk egy vitorlás boltban.      

A hevederek, kampók, tartórudak kombinált szerkezetével azt is meg lehet oldani, hogy az egész család bicikliparkja tárolható legyen a lakásban. A legtöbb megoldás alapötlete az, hogy a kerékpárokat egymás fölött tároljuk a falra és a tartószerkezetre támaszkodva.  

Esztétika és specifikum 

A gyártók manapság már nemcsak arra ügyelnek, hogy stabil, akár több kerékpár tarolására alkalmas szerkezetek gyártsanak. Figyelme veszik azt is, hogy az adott szerkezet a lakásban fog állni. Márpedig a lakásban az emberek olyan tárolókat szeretnek használni, amelyek esztétikusak és nem ütnek el nagyon az enteriőr stílusától. Odáig jutott a tervezés, hogy a kerékpár nemcsak a falon, de akár a mennyezeten is kényelmesen elhelyezhető, és a járgány akár díszítőeleme lehet a lakásnak. 

A kerékpárkereskedőknél már annyi profi tárolási megoldás közül választhatunk, hogy biztosan megtaláljuk majd azt, amely igazodik a lakás méretéhez, stílusához és családunk igényeihez. Jó és balesetmentes utat kívánok minden kerékpárosnak!

A kerékpárkereskedőknél már annyi profi tárolási megoldás közül választhatunk, hogy biztosan megtaláljuk majd azt, amely igazodik a lakás méretéhez, stílusához és családunk igényeihez.

nyito-lefele-nyil-bibor