A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Fessünk vagy tapétázzunk?

Ahogy a fürdőszoba esetében vannak zuhanyzó- és fürdőkád pártiak, úgy oszlik meg az ízlés a lakások falának burkolata esetében is. A magyarok ebben is két pártra szakadnak: vannak, akik a festésre esküsznek, mások szívesebben használnak tapétát. Igaz, van egy köztes út is, mivel a fűrészporos tapétákat végül le kell még festeni valamilyen színre.

A festés némileg korlátozott, mert célszerű melegebb időben végezni, ezért szezonálisnak mondható: nagyjából április közepétől októberig lehet a munkát kényelmesen elvégezni, amikor még gyorsan szárad a fal, és sokáig hagyhatjuk nyitva az ablakot. 

A tapéta ilyen tekintetben szabadságot ad, mert nem függ a hőmérséklettől, különösen azóta nem, hogy számos új típus jelent meg a piacon.    

Új utak a tapéták gyártásában

A tapéták hatalmas választékkal keresik a vásárlók kegyeit, viszont épp ez a bőség okozhat zavart a választásban. A fejlesztések ezen a területen is olyan gyorsak, hogy a korábban használt, százszor átkozott egyrétegű tapéták kora lejárt. Manapság már csak ott használják ezt a típust, ahol le akarják alapozni a falat. Ennek megfelelően mintás verzióban már nem is kapható, mert valójában makulatúraként alkalmazzák a vastagabb tapéták alá. Sokakat talán az riaszt el a tapétázástól, mert ezekre a szakadós, nehezen felrakható típusokra emlékeznek még.

Pedig a gyártók odáig fejlesztették a tapétát, hogy bizonyos fajtáit kifejezetten vizes helyiségekre tervezték, amelyre korábban semmilyen lehetőség sem volt. A vízállóságot jelzik is a termékeken, és a fürdőszobába, valamint a konyhába a három hullámos jellel ellátott típusok közül lehet válogatni. 

A 2022-es trendeknél felbukkannak a matrica jelleggel felragasztható és valamilyen képpel ellátott tapéták. Ezeket a lakás bármelyik helyiségében könnyen fel lehet rakni, mert a ragasztófelület a tapéta hátoldalán tökéletesen ellátja a feladatát, tehát nem kell pepecselni a ragasztóval, és attól sem kell tartani, hogy buborékos lesz a felület.       

A gyártók tehát a változatos minták és színek előállítása mellett már arra is ügyelnek, hogy a terméket minél könnyebben lehessen a falra rakni, és egyre fontosabb az is, hogy lehetőleg természetes anyagokból előállított tapéta is legyen a választékban. 

A gyártók odáig fejlesztették a tapétát, hogy bizonyos fajtáit kifejezetten vizes helyiségekre tervezték, amelyre korábban semmilyen lehetőség sem volt.

Műanyag és fém technológiájú tapéták

A magyar piacon egyelőre a műanyag alapokon nyugvó vinyl tapéták viszik a prímet. Ezek zöme öntapadós felülettel van ellátva, nagyon sok színben és mintában elérhető, és a tisztításuk is könnyű. Ezek a tulajdonságok, valamint a kedvező ár jelenti a vinyl tapéták népszerűségét. 

A vinyl tapéták egy speciális fajtájának, a habalátétes típusnak ráadásul nagyon karakteres és szép textúrája van, sőt akár dombornyomással ellátott mintájúakkal is boríthatjuk a falakat.       

Egy másik nagy csoportjukkal csillogó fényhatásokat lehet elérni. Ezek olyan fóliázott tapéták, amelyek rugalmas, jól hajlítható fémréteggel vannak ellátva. Egy sötét, vagy szűk helyiségben optikailag nagyon szépen tágítják a teret, de figyelmesnek kell lenni felrakásánál a fal minőségére, mert a repedéseket és falhibákat nagyon ki tudja emelni.  

Természetes anyagokra épülő fajták 

 

A szövettapéták legfeljebb festékanyagaikban károsítják a környezetet, de manapság már a felvitt festékeket is igyekeznek olyan anyagokból kikeverni, hogy a lebomlás természetes módon mehessen végbe, amikor a tapéta hulladékká válik. 

A szövet alapú tapéták a régi korokat idézik, hiszen ezek voltak az elsők, amelyek megjelentek a főúri kastélyok termeinek falán. Manapság már ezeket is könnyebb felvinni a felületre, de zömük mintás, és ügyelni kell arra, hogy a minták ne csúszanak el.  Mivel a textúrája vastagabb, így a falhibákat is el tudja jótékonyan takarni, és kifejezetten ajánlható használatuk rusztikus enteriőr esetén.    

A szövettapéták egy másik ága, az úgynevezett bolyhosított tapéta, amelynek a tapintása is nagyon kellemes, ráadásul némi hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik. Nem is olyan régen kerültek a boltokba az üvegszövet tapéták, amelyek nagyon jól bírják a nedves környezetet. Rendkívüli a szakítószilárdságuk is, így nem kell „kesztyűs kézzel bánni velük” a felrakásakor. Még egy kevés szigetelő hatásuk is van, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell a házat rendesen leszigetelni. 

Továbbra is kaphatók a boltban az olcsónak mondott fűrészporos tapéták, de mint fentebb említettem, ezt a típust még le is kell festeni, tehát végeredményben az ára valahol a többi tapéta között lesz a festék árával együtt.   

A 2022-es trendeknél felbukkannak a matrica jelleggel felragasztható és valamilyen képpel ellátott tapéták.

 

Tapéta választás bútorozott és bútorozatlan szobába

Amikor a tapétát meg akarjuk vásárolni, akkor nemcsak a fenti típustulajdonságokra kell figyelemmel lennünk. Nem mindegy például az sem, hogy bútorozott vagy üres lakásban akarjuk-e a tapétát a falra tenni. A bútorozatlan lakások esetében a tervezett enteriőrre kell tekintettel lennünk, ahová majd az új bútorok kerülnek. 

Egy bútorozott lakásban viszont igazodnunk kell a belső tér színéhez, stílusához, hangulatához. Ebben az esetben nagyon okos megoldás, ha előbb a mintákat visszük haza és nappali fényben nézzük meg, milyen az összhang a bútorok és a tapéta között.    

Összenyitható szobák esetén még az átlátás problémájára is oda kell figyelni, mert a két helyiségben felrakott, ám stílusában, színében, mintázatában egymással ütköző tapéták nagy káoszt tudnak teremteni. Ne feledjük el, hogy nagy felületek találkoznak ilyenkor egymással! 

Ha nem akarunk a stílusokkal bíbelődni, az a legokosabb, ha semleges színű tapétát teszünk a falra. A fehér, a bézs, a halvány sárga, az elefántcsont vagy a szürke minden enteriőrhöz passzolni fog.  

Mire ügyeljünk tapétázáskor?

A tapétázás esetén mindig ráhagyással kell számolnunk, amikor a mennyiséget kimérjük. Az a tapasztalat, hogy egyenes falak esetén minimum 15 centiméteres ráhagyással érdemes számolni akkor, ha a tapéta nem mintás. Mintás tapéta esetében még nagyobb ráhagyással kell dolgozni, hogy a mintákat szépen össze tudjuk illeszteni. A szakemberek szerint ebben az esetben az sem baj, ha 30 centiméteres ráhagyással számolunk. Inkább maradjon meg egy-két tekercs, amelyekkel később esetleg ki tudunk javítani hibákat, mint hogy elfogyjon az anyag, mielőtt még be tudnánk fejezni a munkát.   

Azoknál a felületeknél, ahol nyílászárók is vannak, még jobban oda kell figyelni a munkálatokra, különösen a mintás változatoknál. Korábban nagyon sokan házilag oldották meg a tapétázást, de az anyagok bősége és a mintázatok miatt egyre fontosabbá válik a szaktudás szerepe, és nem biztos, hogy azzal spórolunk, ha a szakmunkát mellőzzük tapétázáskor.

A tapétázás esetén mindig ráhagyással kell számolnunk, amikor a mennyiséget kimérjük.

 

nyito-lefele-nyil-bibor