A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A rönkház olyan erős jegyekkel bír, hogy önmagában is megteremti környezetének atmoszféráját.

Birtokolva a teret

Elsősorban az amerikai filmekben lehet látni rönkházat, vagyis rönkházban játszódó történetet. A rönkház olyan erős épület, amely hangsúlyt ad annak a közegnek, amelyben a film játszódik. A rönkház olyan erős jegyekkel bír, hogy önmagában is megteremti környezetének atmoszféráját.  A természeti tájban állva egységes egészet alkot vele. 

Magyarországon még viszonylag kicsi a piaca a rönkháznak, mert az ország klímája, a négy évszakos időjárás nem igazán kedvez a fából készült épületeknek. Mivel azonban éppen erre a célra dolgoztak ki megfelelő védőanyagokat a gyártók, így a rönkházak száma is gyarapodásnak indult, tehát érdemes egy kicsit velük is megismerkednünk közelebbről.    

Megfelelő fák és eljárások a rönkház építéséhez

A rönkházakhoz általában a különböző fenyőkből készítik el a darabokat. Az északi fenyők a legjobbak erre a célra, mert megfelelően kemények, ezért jó az alaktartásuk. Tömörségük egyben a jó hőszigetelő tulajdonságot is garantálja. A fa színe enyhén vöröses árnyalatú, ami barátságos, meleg hangulatot kölcsönöz.

Amennyiben nem fenyőben gondolkodunk, remek választás lehet a cédrus, mivel jól ellenáll a szuvasodásnak, és könnyű vele dolgozni. A cédrus száradáskor csak kicsit zsugorodik, és ezért megbízhatónak mondható fajta. Alternatív választás lehet még a tölgy is, lévén ez is keményfa. A tölgyből készült boronaházak esetében a tölgy szép erezetében is gyönyörködhetünk, ráadásul ellenáll a korhadásnak. 

A cédrus ideális a rönkház anyagához, mivel jól ellenáll a szuvasodásnak, és könnyű vele dolgozni.

Bármelyik fát válasszuk is, a megfelelő feldolgozás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy azt be tudjuk építeni a házba. A minőséghez hozzájárul a faanyag mérete, és rendkívül fontos az előkezelési eljárás is. A rönkházaknál minimum 30 centiméter átmérőjű darabokat használnak fel. A daraboknak azért kell ennyire robosztusnak lenniük, hogy az épület elérje a megfelelő szigetelési értéket. A nagyobb rönkök biztosítják ugyanakkor azt is, hogy a ház strapabíró és örökéletű legyen. 

A beépítés előtt a rönköket pihentetni kell. Erre a legalább 4-6 hónapos időre azért van szükség, hogy a fa szerkezete összeálljon, és beépítésre érjen.       

A természetes fa ára bizony elég borsos, és a felkészítési eljárás is idő- és költségigényes. Hazánkban nem igazán lehet találni megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot, ezért a rönkházak anyagát exportálni kell. Mindezek a tényezők megdrágítják a kivitelezést, és ez az oka annak, hogy egy rönkház megépítése drágább lesz, mintha egy hasonló méretű, hagyományos téglaépítésű házat húztunk volna fel. 

A rönkház fenyőből, cédrusból vagy tölgyből készülhet.

Építsünk rönkházat!

Aki egy gyönyörű, természetes lakóhelyet szeretne magának, és a megfelelő források a rendelkezésére állnak, azt nem rettentik meg a nehézségek. Lássuk, hogy épül meg egy rönkház! Mondhatjuk, hogy tulajdonképpen rönkről rönkre fognak haladni vele a szakemberek.  

A rönkház alapozása is igen egyszerű, mivel az épület valójában egy önhordó szerkezet. Általánosságban betontuskókat helyeznek el a ház sarkainál, valamint a terhelési pontok alá, és a fagyhatárig beássák azokat. Ezután jön a betonos alapozás, de vannak cégek, akik a cölöpös alapozást alkalmazzák. Amikor az alap elkészült, a szerkezetkész ház máris telepíthető. Ezért az építés akár gyorsabban is haladhat, mint a téglaházak esetében.    

Nézzük, mekkora lesz a ház anyagszükséglete? Egy átlagos, 50 négyzetméteres házhoz mintegy 50 köbméternyi, 30-40 centiméteres átmérőjű faanyagra lesz szükségünk. Ebből arányosíthatunk, amennyiben a méretek nagyobbak lesznek (50 négyzetméternél kisebb rönkházat már nem igazán tudunk építeni a rönkök mérete miatt). Miután az alapozás elkészült, az elemekből összerakott házat gyorsan lehet telepíteni. Mivel az alapozás és a szerkezetre építés egy időben folyhat, a szokottnál kevesebbet kell várnunk a végeredményre. Spórolhatunk a hőszigetelési munkálatokon is, ha a rönkök megfelelő vastagságúak. Legfeljebb az egymásra illesztett rönkök hornyait kell egy speciális szigetelő anyaggal kitölteni, amit tisztított birkagyapjúból készítenek. 

Az elemeket az előzetes tervek alapján állítják össze, pontosan kimérve a nyílászárók és a csövezések helyét. Ennek megfelelően az ablakokat és ajtókat is gyorsan fel lehet rakni, és az épületgépészeti munkálatokhoz is előkészítenek mindent. Hogy minden flottul menjen, csak olyan szakembert bízzunk meg a munkával, aki már sok rönkházat tervezett. A rönkházak építésére is igaz, hogy a kivitelezők rendszerint összeállnak a tervezővel, így komplex szolgáltatást kaphatunk.   

Nem kell megijednünk attól, hogy a házunk fából épült fel, mert a belső építészeti munkálatokhoz bármilyen anyag felhasználható a betontól a csempén át a parkettáig. Akár teljesen modern berendezésekkel is ellátható a konyha vagy a fürdőszoba. A lényeg, hogy az enteriőr igazodjon az építőanyaghoz és az épület jellegéhez.  

A rönkházakat az időjárás változása ellen nagyon alapos és speciális kezelésnek vetik alá. Ez megvédi majd a szerkezetet a gomba, a penész, és rovarok ellen is. 

A rönkház maga a természetes életmód, amelyben ugyanakkor minden luxus megteremthető, ami egy modern otthontól csak elvárható. 

A rönkház egy mindennapi aromaterápia

Aki rönkházba költözik, az valójában az egészséges, természetes közeget választja lakhelyéül. A fenyőgerendák egyfajta aromaterápiás közeget teremtenek, ami jótékony hatást gyakorol a légzőszervi megbetegedésekre, valamint stresszoldó és immunerősítő képességekkel is bír. 

Hogy ezt a környezetet sokáig élvezhessük, természetesen gondoskodnunk kell a ház megfelelő karbantartásától. A rönkházakat 5-6 évenként érdemes átfesteni. Erre a célra kiváló növényi eredetű, vizes bázisú bió lazúrokat fejlesztettek ki, amelyekkel nagyon könnyű dolgozni. A védőfesték jól kötődik a kezelt felülethez, lélegezteti a fát és együtt öregszik a kezelt felülettel.

A rönkház maga a természetes életmód, amelyben ugyanakkor minden luxus megteremthető, ami egy modern otthontól csak elvárható. 

A rönkház maga a természetes életmód, amelyben ugyanakkor minden luxus megteremthető, ami egy modern otthontól csak elvárható. 

nyito-lefele-nyil-bibor