A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A barna domináns szín a lakásban.

Egy szín, amely a természetben is gyakori 

Ugyan legutóbbi cikkemben elbúcsúztam a színeket bemutató sorozatomtól, de – nagyon helyesen – felhívták a figyelmemet arra, hogy a természetben leggyakrabban előforduló szín, a barna még hátra van. Ha kisétálunk az erdőbe, még nyáron is azt fogjuk látni, hogy a zöld mellett ez a szín uralja a tájat. A legtöbb állatnak barna a bundája, mert ezzel a színnel tud a legjobban elrejtőzni a környezetben, mivel a föld és a fák törzse is barna. 

Még ugyan benne járunk a télben, de a téli szántások felhasítják a termőterületeket, és elővillan a barázdák közül a barna. Természet anyánknak kétségkívül barna a szeme, amelyet igazán stílusosan kever el a többi színnel. Amennyiben ugyanilyen stílusérzékkel használjuk fel ezt a színt a környezetünkben, egészen pazar és bensőséges eredményt érhetünk el.       

A barna uralkodó szín a természetben.

Barna – az ellentmondások színe   

Miért állítom azt, hogy ez a szín ellentmondásos szerepben van? Amikor megkérdezik az embereket, hogy melyik a kedvenc színük, bizony csak nagyon kevesen jelölnék meg a barnát. A piros, a zöld és a kék biztosan elvinné a pálmát. Ugyanakkor, ha csak a lakásunkban körbenézünk, azt látjuk, hogy a barnának erős a jelenléte. 

A nappaliban lévő bútorok rendszerint barnák – a szekrénysor, a multimédiás kis asztal, a kanapé és fotelek váza a legtöbb helyen ezzel a színnel jelenik meg, hiszen ez a fa természetes színe. A laminált padló vagy a parketta is a barna valamilyen árnyalatába öltözik. A bútoroknál bizonyos dominanciát is élvez. Az köztudott, hogy a barna semleges szín, és a lakóhelyiségben túlzott alkalmazása összenyomja a teret, valamint fáradt, öreges hangulatot eredményez. Ezért mindig fel kell oldani valamilyen színnel. Az a remek, hogy a barna csaknem minden színnel párosítható, talán csak a fekete társaságát kerüli. 

Ha tehát innen vizsgáljuk meg a barna kedveltségét, elmondható, hogy a használata a lakberendezésben nemcsak gyakori, de kedvelt is. 

A barna csaknem minden színnel párosítható.

Párban a barnával

Semleges szín, és nem lehet árnyalni vele – ez a gyengesége. Ereje abban mutatkozik meg, hogy csaknem bármely más színnel párba állítható.     

Nem gondolnánk, hogy a kék vagy a lila jól megfér a barnával, pedig púderes árnyalataikkal házasítva egészen különleges hangulatú enteriőrök hozhatók létre. Ezeknél a társulásoknál azonban a csalfa fehérnek is szerepet kell engedni. Ilyenkor a fehér a falakon és a nyílászárók keretein jelenik meg, de a súlyos, nagyméretű bútorokkal terhelt terekben is szükség lesz arra, hogy a padlózat világos színt, vagy árnyalatot kapjon. 

A barna legkellemesebb árnyalata, a bézs. Ehhez az árnyalathoz például a púder rózsaszín is remekül passzol. A bézs – noha egy kellemesen diszkrét árnyalat – nagyon hangsúlyos szerepet tud betölteni például a zölddel vagy a tompa vörössel kombinálva. Élénksárgával inkább a mélyebb barna társítható, de óvakodnunk kell e kettős halmozásától, mert túlhangsúlyozásukkal egy darázsra emlékeztető belsőt alkothatunk. A bézs és a halványsárga, vagy tojás fehér színkombinációval nagyon kellemes enteriőrt varázsolhatunk. 

Élénksárgával inkább a mélyebb barna társítható.

Aki eleganciára törekszik, az a barnát az arannyal forraszthatja össze. Ez is olyan erős páros, amit érdemes egy harmadik színnel ellenpontozni.

Talán furcsának tűnik első hallásra, de a szoba falát is befesthetjük halvány barnára. Ilyen helyiségben a világos vagy fehér bútorok tudnak érvényesülni. A fehérrel bőségesebben bánhatunk, hogy a barna – amely optikailag szűkíti a teret – ne nyomja össze a helyiséget. A barnát a dizájnerek előszeretettel használják háttérként, nyugtató, harmonizáló hatása miatt.   

       

Barna a stílusok világában

Amikor a stílusokról írok egy-egy cikket, az ezekhez igazodó színvilágra is kitérek. Most fordítsuk meg a dolgot, és nézzük meg, hogy a barna, mely stílusokban játszik főszerepet. A barna lágy és organikus hatást kelt otthonunkban, és fel van vértezve a természetesség erejével. 

Nem meglepő tehát, hogy a rusztikus vagy vintage, valamint az etno stílusban jelentős szerepet játszik.  A fából készült bútorok, a vászon és egyéb természetes anyagból készült kiegészítők, a tárolásra használt fadobozok, kosarak mind barnák. Ugyanez mondható el a járószintről is, amely vagy fapadló, vagy terrakotta kövezésű. 

A fából készült bútorok, a vászon és egyéb természetes anyagból készült kiegészítők, a tárolásra használt fadobozok, kosarak mind barnák.

A loft stílusban is központi szerepe van a barnának. Az ipari környezet adta jellegzetesség, hogy a falak is sötét, rendszerint barna színűek. Ezt oldja fel a fémes, csillogó anyagok használata, valamint a barna változatosabb, és halványabb árnyalatai. A szürke betont remekül kompenzálja, és a fekete-fémes árnyalatokkal elő is állítottuk a stílus meghatározó színkombinációját.       

A barna pszichológiája és szimbolikája

A barna sokaknál az őszt idézi fel, és a visszahúzódásra, valamint erőnk, energiánk tartalékolására figyelmeztet. A színt kedvelők mindig a biztonságra törekszenek, ugyanakkor szeretnek merengeni, álmodozni is egy kicsit. A barna utalhat az önbecsülés hiányára, és az ezt a színt kedvelők rendszerint megrekednek a karrierjükben.    

A barna a keresztény hagyományban a lemondás, a bánat és a bűnbánat színe. Nem véletlenül ilyen színű a bencés rendiek csuhája sem.  Ugyanakkor a katonai egyenruhákat is eszünkbe juttathatja. Ez sem véletlen, mert a harcoló alakulatoknak is ez a legtökéletesebb rejtőző színük. Hitler hírhedt rohamosztagosai is barna inget viseltek, egészen a Hosszú kések éjszakájáig. 

Nagy szerepet kap a magyar folklórban is. A fiatalságot a barnával és vörössel kombinálva ábrázolja a népi művészet. Baljós jelentését a fa koporsó színéhez és a gyászhoz kapcsolt bánathoz köthetjük.    

Az amerikai indiánoknál az önfegyelem színe a barna, míg a japán kultúrában nincs is neve. Ehelyett a természet színeiből kölcsönzik az analógiát, így beszélnek tea-színről, róka-színről, őszi levél-színről.

A barna tökéletes rejtőző szín.

nyito-lefele-nyil-bibor