A cikk elolvasása: 2 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Gyermekkorom meghatározó élménye volt, amikor a moziban megnéztem a rendkívül mulatságos „Estély, habfürdővel” című angol vígjátékot a zseniális Peter Sellers főszereplésével. Nemcsak a komikum ragadott magával, hanem a környezet is, amelyben játszódott. A pompa és luxus, amibe a kis „indiai” színész véletlenül cseppent, káprázatos volt.

Nekem, akinek a szülei a konyhából választottak le egy gyerekszobát hihetetlenek voltak a méretek, amelyben a történet játszódott. Úgy gondoltam, hogy 33 négyzetméteren semmit sem lehet kezdeni egyetlen helyiségünkkel, így a vécével összekombinált fürdőszobával sem. Akkoriban épültek a panellakások, de hogy miként lehetne azokat élhetővé tenni, ahhoz nem volt könnyű ötleteket szerezni.

Pedig az egészen kicsi fürdőszobákat is fel lehet dobni, ráadásul a funkcionalitás sem sérül közben. Alapvető megoldás lehet a zuhanykabin beszerelése, vagy olyan kád használata, amely zuhanyrendszerű is egyben. Hogy a víz ne folyjon szerte, elhúzható üvegfallal lehet védekezni, ugyanakkor az üvegfal elegáns hatást tud nyújtani.

Kis térben rendkívül praktikus a falra szerelt, úgynevezett lebegő fürdőszoba bútor, amelyben elhelyezhetjük az itt használatos dolgokat. Amennyiben ezeknek az ajtaja tükörborítású, úgy vizuálisan is meg tudjuk növelni a teret. Előnye az ilyen felületnek, hogy könnyebb takarítani is.

nyito-lefele-nyil-bibor

Kisméretű fürdőszobában célszerű a rendelkezésünkre álló teret kihasználni. A fal mellé rakhatunk polcrendszert, ízléses kivitelben és elrendezésben, de még a mosdó tál melletti részeken is kialakíthatunk egyfajta rakodó vagy munkapadot, s ez alá ugyancsak építhetünk polcokat.

A fűtőtestünk egyszerre lehet törülköző szárító is, de helyezhetjük a törülközőket a zuhanykabinunk ajtajára, ha oda egy egyszerű, de a dizájnba illeszkedő tartó rudat szerelünk. Sok teret spórolhatunk meg, ha falra szerelt, keskeny profilú mosdót helyezünk el, mégpedig úgy, hogy a csaptelepet is ebben a síkban, azaz oldalra helyezzük el.

Ne hagyjuk ki a sarkokat sem! Olykor a sarokmosdó jelentheti az egyetlen megoldást, hogy ne legyen útban jártunkban keltünkben. A falra, falba szerelt csaptelep szintén értékes helyet spórolhat meg, a sarokban a szögletet lecsapva ráadásul könnyű beépíteni. Kellemes hangulatot kölcsönözhetnek a hajlított élű bútorok és elemek, amelyek megóvnak a kellemetlen balesetektől is, hiszen nem ütközünk bele a sérüléseket okozó élekbe.

Sokat „tágíthat” a helyiségen, ha világos színű csempét használunk, s ehhez illeszkedő világos bútorokat telepítünk. Az ilyen burkolat és szaniterek elegánssá teszik a fürdőszobát, és a valóságosnál nagyobbnak mutatják a helyiséget. Led lámpák felhasználásával különleges plafonvilágítást használhatunk, s az erős fények játékosságot kölcsönözhetnek a térnek.

Fürdőszoba ablaknak minden esetben műanyag ablakot , míg fürdőszoba ajtónak, modern CPL, vagy dekor beltéri ajtót használjunk, amely nem vetemedik el a pára és a változékony hőhatás következtében. Ezt az intim lakrészt apró, egyedi kidolgozású használati tárgyakkal tehetjük még lakájosabbá.

nyito-lefele-nyil-bibor