A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Színek, fények, illatok – így teremts nyarat a lakásodban is!

Benne járunk a gyümölcshozó nyárban. A természet ezer ajándékával és pompájával csalogat minket, megtelnek a vízpartok, kígyózó sorok állnak a fagylaltozók előtt. Hatalmas mennyiségben fogy a sör, meleg és kánikula váltja egymást, és minden csupa-csupa fény. Ha kedvencünk ez az évszak, akkor lakásunkat is át kell öltöztetnünk a nyárba. Lássuk, hogyan tehetjük ezt meg!

Amennyiben kedvünk és pénztárcánk azt megengedi, kezdhetjük a falakkal. A nyár legerősebb színe a napsárga, amely már a nappaliban is be tudja ragyogni a lakást. A hálószobák fagylaltba öltözhetnek, de vigyázzunk! A vörössel a hálóban csak nagyon csínján bánjunk. Inkább az eper és a zöld kellemes árnyalatait érdemes alkalmazni, de úgy, hogy a semleges fehér kompenzálja a túlzott tarkaságot. Egy fehér alapfestés mellett lágy zöldben kiemelt felületek nagyon üdítőek tudnak lenni. A nappaliban a fehér mellett használhatjuk bátrabban a vöröset és a pinket, de kellemes, óceánokat idéző lehet a fehér és a kék kombinációja.

A falak színezése megadja az alapját annak is, hogy milyen színűek és árnyalatúak legyenek a kiegészítők. A párnák, terítők és függönyök lehetőleg természetes anyagból készüljenek. Ahol megfelelő a légkondicionálás, ott nagyobb utat engedhetünk a fénynek, hogy a nyár természetes megvilágítást biztosítson a helyiségeknek. Könnyű függönyökkel a légiességet teremthetünk úgy, hogy közben meg tudjuk a magánszféránkat is védeni.

A nyár kedvéért nyilván nem akarjuk a járólapokat felszedegetni vagy a padlót lecserélni, hiszen az munkával és kosszal jár. A jó hír az, hogy nem is kell, hiszen már kaphatóak olyan öntapadó burkolólapok, amelyek lerakásához nem kell szakértelem és nem is akkora munka, hogy ahhoz szakembert kellene hívni. A burkolatokat tehát gyorsan és könnyen illeszthetjük a nyári hangulatú lakásunkba.

A nyár tisztaságát lakásunk tisztaságával és átláthatóságával tudjuk hangsúlyozni. Pakoljunk el minden felesleges holmit, tüntessük el a téli ruhákat a látható fogasokról, adjunk teret a fénynek! Ebben a fényben igazán jól érzik magukat a növények, melyek a nyári hangulathoz elengedhetetlenek. A kaspók legyenek merész színűek, és lehetőleg minden helyiség találja meg a kedvenc szobanövényét. Az erkélyünk boruljon virágba, s ahol erre lehetőség nyílik, alakítsunk ki egy kis pihenő sarkot, melyben fényfürdőt vehetünk, de este itt élvezhetjük a város fényeit és szívhatjuk a balzsamos levegőt, miközben a jeges limonádénkat kortyolgatjuk.

Nagy divatja van a régi székek, asztalkák felújításának. Öltöztessük nyári színekbe a szürke, kopott bútorainkat néhány ecsetvonással! Apró trükkökkel tovább fokozhatjuk a nyári életérzést: egy üvegkaspóba ömlesztett kagylóvarázs a kis asztalon, egy vidám hangulatú kép a falon, amelyet színes keret foglal magába, egy kellemes színhatással összeállított gyümölcsös tál vagy kosár, színes párnácskák, terítők mind-mind életre keltik lakásunkban is a nyarat. 

Az estéket színes lampionokkal dobhatjuk fel, vagy tegyünk az erkélyen lévő növények közé apró, napra töltődő lámpácskákat, amelyek kis szentjánosbogarakként világíthatják meg teraszunkat, varázslatos hangulatot teremtve. Vegyenek körül minket vessző fonott, rattan bútorok és színes kerámiák. Cseréljük le unalmas üvegpoharainkat színesre, tegyük ugyanezt tányérjainkkal, evőeszközeinkkel.  A gyümölcsös illatokat a megfelelő gyertyákkal és füstölőkkel biztosíthatjuk.

Június, július, augusztus – ez a szentháromság a vakáció, a nagy utazások, a fürdőzések és az új kalandok ideje. Hogy ezt semmiképpen se feledjük el, igazodjunk hozzá otthon is: öltöztessük nyárba a lakásunkat!      

nyito-lefele-nyil-bibor