A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Nyíláshoz az ajtó, ajtóhoz a nyílás – mire ügyelj a beltéri ajtó beszerzésénél?

Házunk, lakásunk ajtói külön álló kis kapuk, s mindnek más és más a funkciója. Az ember, ha végiggondolja mindezt, megdöbben, hogy ezek az ajtók milyen egyedi és különleges szerepet játszanak életünkben. Egy jó konyhaajtó nagy biztonsággal zárja el a gőzt és a szagokat, ha azonban kinyílik, a gasztronómia legbelsőbb világát tárja fel. Egy dolgozószoba ajtaja a teremtő csendet hivatott biztosítani, míg a fürdőszoba ajtajának oly vízállónak kell lennie, mint egy veterán vitorlásnak. A gyermekszoba ajtaja üvegkereteivel a szülők óvó tekintetét hivatott biztosítani, míg a hálószoba ajtaja a titkok titkát őrzi, a szerelem és az álom istennőjét fogadja be.

Olvasóim most azt gondolhatják, hogy elragadott magával a poézis szárnyas lova, holott a beltéri ajtók nemcsak funkciójukban, hanem megjelenésükben és anyagukban is fontos részét képezik otthonunknak, úgyhogy beszerzésük és beépítésük komoly tervezést igényel. Melyek azok a fontos szempontok, amelyek alapján optimális döntést hozhatunk lakásunk ajtait illetően? Lássuk csak!

Először is meg kell vizsgálnunk, hogy melyek otthonunk domináns burkolatai (falakon és padlón) és ezek milyen színűek?  Át kell gondolnunk, hogy melyek otthonunk hangsúlyos belsőépítészeti elemei? Van-e álmennyezet, oszlop, térdfal, galéria, beépített térelválasztó, épített bútorok, falfülkék, stb. Szeretnénk-e, hogy a beltéri ajtó uralja a látványt? Vagy inkább csak simuljon bele a környezetbe? Arra törekedjünk, hogy a látvány összehangolt legyen: a színek, az anyagok, a formák, a felületek, a minták maradjanak egységesek.

A beltéri ajtóknak – csakúgy, mint az ablakoknak – ma már óriási választékából csemegézhetünk. Anyagát tekintve még mindig a fa a legfőbb alapja az ajtónak. Ahol nem túl nagy a megterhelés, és nincs szükség speciális igények kielégítésére, használhatunk úgynevezett MDF ajtókat, melyet fa keretükön belül papírrács betéttel, préselt faforgáccsal töltenek ki. Ez a legolcsóbb megoldás, de azért dizájnját ugyanúgy illeszthetjük lakásunk arculatához dekorfólia segítségével.

A szebb és strapabíróbb megoldás a CPL beltéri ajtó, mely egy vastagabb melamin fóliával van behúzva, tapintása kellemes, felülete sima, karc- és UV-álló. Fokozott igénybevételnek kitett helyekre ez a felület ajánlott.

A természetes anyagok kedvelőinek jó szívvel ajánlható a furnér, ami tulajdonképpen fa alapanyag, egy vékony falemez. A legtartósabbak a festett és furnér felületű ajtók, egyben manuális megmunkálásból is többet igényelnek, így az áruk is borsosabb.

Egyre népszerűbbek, különösen az irodákban az üvegajtók, de megtalálhatóak manapság már a modern lakásokban is. A 8-10 mm-es edzett üvegből készült ajtók felülete változatossá és egyedivé tehető lézer technikával, savmarással, fóliázással vagy szitázással. Feliratok, minták kaphatnak helyet a felületen, illetve a clear white üveg felhasználásával az ajtó tökéletesen áttetsző is maradhat. Ekkor ugyanis az üveggyártás során előforduló vasoxidot is – amitől az üveg egy enyhe zöldes alapszínt kap és ez különösen a vágási felületen figyelhető meg – kivonják az anyagból.

Ha már kiválasztottuk, milyen legyen az ajtó anyaga, következhet a szín meghatározása. Hogyan is történjen ez? A legjobb, ha a padlót vesszük alapul. Például, ha mind a járólap, mind az ajtó fa vagy fa mintázatú, a padló legyen a sötétebb és ennél több árnyalattal világosabb az ajtó. A kontraszthatás mindig izgalmas. Egy halványabb ajtóval levegősebbé, világosabbá is tehetjük a helyiséget. Viszont ha hasonló árnyalatokat választunk padlóra és ajtóra, könnyen válik egysíkúvá a lakás összképe. Ráadásul két hasonló, de mégsem egyforma szín sokszor üti is egymást.

Kisméretű helyiségbe vagy lakásba célszerű világos ajtót tenni, de legalább is a kerete legyen fehér, s mellette a fal is világos. Így elkerülhetjük a kis tér nyomasztó hatását. Kislakásoknál gyakori, hogy az ajtók számára is szűkös a hely. Ilyenkor vegyük fontolóra a tolóajtók lehetőségét.

Az ajtók méretezése kardinális szempont. Egy új építésű házba nem probléma a szabvány méretek betervezése, de készen vett, régi lakások esetében hatalmas meglepetések érhetnek minket. Panellakásokban még a régi, elvetemedett ajtók cseréje is problematikus lehet a tokozások miatt. Ilyen esetekben az ajtónak kell a nyíláshoz igazodnia, ezért csakis egyedi kivitelezésben gondolkodhatunk.

Mielőtt végleges döntést hozunk, kérjünk helyszíni bejárást a Bíborház szakembereitől, ekkor ugyanis kiderülnek az esetleges problémák: burkolatváltások helye, csempe és lábazat kifutása, illetve minden, amire a gyártás és beépítés során ügyelni kell, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

nyito-lefele-nyil-bibor