A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Jön a szeptember – amikor becsöngetnek a gyerekszoba átalakításának.

A szeptember nagyon sok család életében hoz gyökeres változást azzal, hogy a csemete megkezdi első évét az iskolában. Az óvodai játékok világából – tetszik, nem tetszik – a munka világába kerül a gyermekünk, és azt a helyet, ahol majd a házi feladatokat kell megcsinálnia, vagy éppen egy verset bifláznia ennek megfelelően kell átalakítani.

A procedúra és az ezzel kapcsolatos befektetés még akkor is elkerülhetetlen, ha úgy gondoljuk, hogy alig kell valamit a gyerekszobán átalakítani. Ahogy azonban a napok telnek, ki fog derülni, hogy mennyi mindenre lesz szüksége gyermekünknek ahhoz, hogy tanulmányait nyugodtan és kényelmesen végezhesse. Jobb tehát felkészülni erre a változásra, és áttekinteni a legfontosabb teendőket.

Meglehet, hogy gyermekünk korábban szívesen rajzolgatott a nappali asztalánál, de egy iskolás számára saját tanuló kuckót kell kialakítani, amelynek fontos eleme lesz az íróasztal és a hozzátartozó szék.

Egy általános íróasztal esetén 75 cm magasság az ideális 45 cm magas székkel, tehát 30 cm magasságkülönbség a megfelelő. Iskolakezdés idején azonban a gyerekek törzsmagassága még alacsonyabb, így a 30 cm különbség inkább kisebb legyen.

Léteznek magasságban állítható asztalok is, így hosszabb időtartamra is berendezkedhetünk. Fontos, hogy az asztal minőségi legyen, s ugyanez igaz a székre is. Szerencsés, ha az asztal legalább 1 méter széles, és az az igazi, amelynek fiókos, polcos része is van.

Manapság egyre jobban előtérbe kerül a gyermekeknél is a laptop vagy tablet használata, ezért nem szükséges billentyűzet elhelyezésére alkalmas fiókkal rendelkeznie az asztalnak. Sokkal fontosabb, hogy egy jó, és megfelelő magasságú lámpát tudjunk elhelyezni rajta, amelyik a munkarészt megfelelően be tudja világítani. Amennyiben van erre lehetőség, helyezzük az asztalt az ablak közelébe, hogy minél több természetes fényben tudjon dolgozni csemeténk.

A szék kiválasztása is kényes kérdés. Háromféle típusból választhatunk: kaphatunk fix lábú, fix üléssel rendelkezőt, kínálnak fix lábú, forgó ülésest és vehetünk görgős lábú, forgó üléssel ellátott széket. Amennyiben szőnyeg van a szobában, nem célszerű a görgős lábút választani, mivel annak mozgatása nehézkes lesz, és idővel nyomvályút alakít ki az anyagban. A laminált padló, parketta esetében viszont a görgők kényelmessé teszik a szék mozgatását. A fejtámla megléte nem szükséges, mert annak inkább a számítógépes játék esetében van funkciója.

A gerinc tartása miatt a jó minőségű, ergonomikus kialakítású szék használatára törekedjünk, mivel a gyerek szinte mindennap sok órát fog eltölteni benne. Olyan forgószéket válasszunk, ami fel-le állítható magasságú, és a háttámlája is dönthető.  Az első években karfára sem lesz szükség, mert 10-11 éves korig a srácok még behúzzák magukat egészen az asztal lapjáig, és ebben a karfa akadályozza őket. 

A gyereknek éreznie kell, hogy a szobája egyben dolgozószoba is, ezért nem lehet benne rendetlenség. Polcokra és tárolókra feltétlenül szükség lesz, de még irattartókra is, hogy a dolgozatait, rajzait és egyéb irományait szépen el tudja rendezni. Szükség lesz továbbá egy fali vagy asztali naptárra és órára. Az órarend ugyanis nem más, mint a munkarend iskolai formája, és a gyereknek mindig tisztában kell lennie azzal, hogy milyen nap következik, mire kell készülni, vagy, hogy lefekvés, vagy játék előtt mennyi időt kell szánnia a matek házira. 

A fentebb elsoroltak kifejezetten az iskolai élethez kapcsolódó kellékek, de ennek a szobának meg kell őriznie ugyanakkor szoba-hálószoba jellegét is. Az ágynak és a ruhásszekrényeknek is meg kell találni az új helyet, ráadásul úgy, hogy némi szabad tér elválassza azokat a munkaasztaltól.

Nem szerencsés az sem, ha a gyerekszoba bútorzata, tárgyai teljesen elütnek egymástól. Egy fából készült ágyhoz nem passzol, ha fém lábú íróasztalt és műanyag székeket választunk, mert mindez a rendetlenség érzését kelti, amitől a gyermekünk is szorongani fog.

Alapvetésként még annyit érdemes a szoba átalakításához hozzá tenni, hogy a folyamatokba feltétlenül vonjuk be a gyereket, vele együtt válasszunk új bútorokat, polcokat és közösen rendezzük azt el a szobájában. Ha így teszünk, csemeténk az újjá alakult lakóterét a sajátjának fogja érezni, és a környezet nem lesz akadálya annak, hogy kibontakoztathassa képességeit.     

nyito-lefele-nyil-bibor