A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Technikai beltéri ajtók - a speciális körülmények speciális megoldásokat követelnek.

A normális körülményeken túl

Lakásunk beltéri ajtóinak kiválasztásáról már korábbi cikkeimben írtam. Ezek a beltéri ajtók azoknak az általános erőpróbáknak vannak kitéve, amelyek a mindennapos használathoz igazodnak. Megbízható vasalattal kell rendelkezniük, hogy a rendszeres kinyitás-becsukást sokáig elviseljék. Emellett a dizájn és az ajtó anyaga szokott még fontos lenni a választás során. 

A házakban, lakásokban normális esetben átlagos közegben kell a nyílászáróknak funkcionálniuk, vannak azonban olyan körülmények, amelyek esetében a hagyományos beltéri ajtók nem lesznek elégségesek.   

Tűz, víz, zaj és sugárzás

A speciális körülmények speciális megoldásokat követelnek. Az olyan helyiségekben, ahol magas a tűz- vagy robbanásveszély, már nem lesz elegendő egy CPL ajtó. Oda bizony olyan ajtó kell, amelyik bírja a hőt és a nagy nyomást.

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor a víz, a pára, egyszóval a nedvesség játssza a főszerepet, s ahol egy átlagos faajtó azonnal tönkremenne. Az ilyen helyiségekbe a nedvestéri ajtók közül kell a megfelelőt kiválasztani. 

Az is speciális helyzetnek számít, ha az egymás mellett lévő helyiségek klímája jelentősen eltér egymástól, vagy a megszokott klímához képest szélsőséges körülmények uralkodnak. Az ilyen szélsőségekre a hagyományos beltéri ajtók értelemszerűen nincsenek felkészítve, oda bizony egy erre a célra kialakított speciális ajtót kell beépíteni. 

Másutt – elsősorban üzemekben, gyárakban – a nagy zajterhelés jelenti a különleges körülményt. Az egyes védőfelszerelések egy, az üzemhez közeli irodában nem jöhetnek szóba. Erre a célra dolgozták ki azokat az ajtókat, amelyek a nagy decibeleket a helyiségen kívül tartják. 

Végezetül ott van egy láthatatlan, ám annál veszélyesebb ellenség, a sugárterhelés. A sugárzó anyagok a kutatóintézetek mellett a kórházakban és egészségügyi rendelőkben is komoly veszélyforrások, így az ott dolgozóknak egészen különleges beltéri ajtókra van szükségük.   

A technikai beltéri ajtók egyik nagy családja az olyan elemi erőkkel szemben védelmezi a helyiséget, illetve a benn tartózkodókat, mint a tűz és a víz. 

Nem fog rajta a tűz

A technikai beltéri ajtók egyik nagy családja az olyan elemi erőkkel szemben védelmezi a helyiséget, illetve a benn tartózkodókat, mint a tűz és a víz. 

A tűz és a vele járó gyilkos füst ellen elsősoran gyúlékony anyagot tároló raktárakban, tűzveszélyes anyagokkal dolgozó üzemekben kell fokozottan védekezni, de a nagy irodaházakban is fel szokták szerelni a folyosókra az érzékelőkkel ellátott, tűzcsapdát kialakító ajtókat. Ezek tűzálló acéllal megerősített, a folyosó egészét elzáró ajtók. Az ilyen folyosókhoz kapcsolódó irodákba természetesen olyan típust szerelnek fel, amelyek külsőleg teljesen hasonlítanak az átlagos ajtókra, de belső szerkezete a magas hő ellen nyújt időleges védelemt. 

A hagyományos, 5 milliméteres MDF felület vagy HPL laminátum borítás alatt további réteg tűzgátló forgácslapot(kat) tartalmaz. Ezek az ajtó jobban ellenállnak a tűznek, de nem éghetetlenek. Az acélkeretes-tokos ipari ajtókkal együtt tudnak fokozott tűzvédelmet kifejteni. 

Az ipari ajtók automatikája füstérzékelőkkel van ellátva, s ezek beindítják a zárást. A füst sokszor veszélyesebb, mint maga a tűz, ezért ezek az ajtók tökéletesen szigeteltek, így a füst nem tud tovább terjedni. Mivel légmentesen záródnak, így a tüzet tápláló oxigént is csökkentik. Ezek az ipari és beltéri tűzgátló ajtók lehetőséget adnak a menekülésre egy olyan helyzetben, amikor minden másodperc számít.      

Műanyag borítás és rozsdamentes acél

A víz és a pára ugyan lassabb munkát végez, mint a tűz, de az ajtókon végzett roncsolása ugyanolyan hatékony. A hagyományos ajtók pillanatok alatt elvetemednek és használhatatlanná válnak. A védelmet ilyenkor a tökéletes műanyag borítás jelenti, ahol még az éleket is teljesen leszigetelik. Ennek következtében a legfinomabb vízszemcse sem hatol át. A vízálló ajtók tokja rozsdamentes acélból készül, akárcsak a zár és a teljes vasalat.  

A víz és a pára ugyan lassabb munkát végez, mint a tűz, de az ajtókon végzett roncsolása ugyanolyan hatékony.

Mire szolgának a klímatechnikai ajtók?

Egy átlagos helyiségben nagyjából 5 Celsius fokon belül mozog a hőmérséklet és a páratartalom sem lépi át a 20 százalékos különbséget. Az ilyen helyiségben tökéletesek a hagyományos beltéri ajtók. Ahol azonban ezek az értékek meghaladják a fenti határokat, célszerű úgynevezett klímatechnikai ajtókat felszerelni. 

Megszokhattuk már, hogy külsőleg az ilyen ajtók sem különböznek a hagyományos típusoktól, azonban egy hengerelt acélszerkezet biztosítja az ajtó merevségét. A vékonyabb típusoknál pedig az MDF lemezek közé egy vékony alumínium lemezt építenek be. Ez a háromrétegű rendszer stabillá teszi az ajtót, így a szélsőséges klímaviszonyoknak is masszívan ellen tud állni. 

Ajtók a csend érdekében   

A zaj alattomos ellenség. Idővel tönkreteszi az idegeket és lassú elsüketüléssel jár. A zajok általában külső forrásból erednek, de előfordulhat olyan körülmény is, amikor a két helyiség egyikében nagy a zaj, míg a másikban rendszeresen tevékenykedünk. A zajgátló beltéri ajtókba olyan anyagokat helyeznek el, amelyek elnyelik a rezgéseket. 

Mivel a zajt decibelben mérik, azért az ilyen speciális ajtókat ellátják a decibelben mért értékkel. Egy lakás stílusába szépen belesimuló hangvédő ajtó ellenállhat 32 dB-től akár 47 dB-ig is, attól függően, hogy milyen vastag a hangelnyelő rétege. Megvásárlásuk előtt érdemes bemérni a hang erejét és forrását, hogy a megfelelő típust tudjuk kiválasztani. 

Amin a sugárzás sem hatol át

Az ólomlapok használatára olyankor kerül sor a speciális beltéri ajtóknál, amikor az adott helyiségben nagy a sugárterhelés. A lakosság hagyományosan az egészségügyi intézetekben találkozhat velük. Elsősorban a röntgen helyiség ajtói vannak levédve a káros sugárzással szemben, de az izotópot használó egyéb analitikai gépek közelében is ilyen beltéri ajtókat használnak. Az ólom olyan sűrű anyag, amelyen nem hatolnak át a sugarak, de a sűrűséggel együtt jár az is, hogy az ajtók rendkívül nehezek. Súlyuk miatt sokkal erősebb vasalattal kell ellátni őket, amelyet masszív pántokkal erősítenek tovább. A tökéletes sugárvédelem érdekében ezek a technikai beltéri ajtók acéltokba kerülnek, melyeket ugyancsak ólommal bélelnek ki.         

Mint a fentiekből is látható, az emberi találékonyság a legkülönlegesebb helyzetekre is talál megoldást még a beltéri ajtók esetében is. Ezek a speciális technikai beltéri ajtók védik testi épségünket és az egészségünket, ezért nem kell sajnálni rá szükség esetén a hagyományos ajtókhoz képest magasabb ráfordítást sem.

A speciális technikai beltéri ajtók védik testi épségünket és az egészségünket, ezért nem kell sajnálni rá szükség esetén a hagyományos ajtókhoz képest magasabb ráfordítást sem.

nyito-lefele-nyil-bibor