A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Falra szerelhető, látványos, jó hő- és hangszigetelő? Falra mászik a laminált padló!

Lakásunk felújításakor evidenciaként merül fel, hogy a járószintünk laminált padló legyen. Előnyei számosak: gyorsan, és olcsón felrakható, kiváló hang és hőszigetelő, strapabíró, rendkívül látványos és könnyen tisztítható. Az ezzel való munkálatok esetében mindig egy kicsit több anyaggal tervezünk, hogy véletlenül se maradjon hézag a padlón. A megmaradt laminált padló elemek általában a pincében vagy padláson kötnek ki, ahol porosodva várják végzetüket.

Pedig fel lehetne használni ezeket az elemeket még falburkolat céljára is! A padlóra használt burkolat nem csak eredeti helyén mutat jól, némi ötletességgel a falon elhelyezett esztétikus, dekoratív megjelenésű padlóval is lehengerlő hatást érhetünk el. Egyöntetű látványt biztosít, ha a padlón és a kiválasztott falon is ugyanaz a minőség, szín, színárnyalat és hangulat jelenik meg. Új lehetőség a belsőépítészetnek, lakberendezőknek, ügyes kezű lakástulajdonosoknak ez a kreativitást nem nélkülöző megoldás.

Egyes padlógyártók már elébe is siettek ennek a trendnek, és falra vagy mennyezetre való termékeket is gyártanak, amelyek színben és mintázatban azonosak a padlóra helyezett darabokkal, ugyanakkor vékonyabbak és könnyen rögzíthetőek. Mivel a falra dekorációs borításként kerül fel, ezért ezeknek az elemeknek nincs szükségük az erős kopásállóságra.

Rögzítésének háromféle módja lehetséges. Amennyiben rusztikus környezetbe álmodjuk meg, úgy a csavaros megoldás is szóba jöhet. Ilyen esetekben látványos, érdekes csavarfejű rögzítőkkel érdemes operálni, amely jól illeszkedik a vintage jellegű dizájnba.

Amennyiben lakterünk azt kívánja meg, hogy a rögzítés rejtve maradjon, úgy a sínrendszeres, klipszes megoldással helyezhetjük fel az elemeket.

Ugyanilyen jó megoldás lehet a ragasztásos módszer. A szóba jöhető ragasztók esetén kívánalom, hogy legalább az egyik felület nedvszívó legyen. Ennél már csak az a jobb, ha mindkét felület az. Ne legyen zavaró, ha esetleg érdes vagy egyenetlen a felület, a ragasztás erejét nem befolyásolja. Ha a falon már több réteg van, ami néhol táskás, könnyen leváló, érdemes a laza részeket eltávolítani és mély-alapozóval kezelni.

A falra vagy mennyezetre futtatott laminált borítás mellett akadnak olyan „megszállottak” is, akik új lehetőségekkel kísérleteznek. Az igazi laminált padló fanatikusok akár ajtóként, kandalló borításként is használhatják ezt a terméket. Egészen különleges, mondhatni frenetikus látványt kapnak.

A megoldás dizájn szempontjából is előnyös lehet, mert olyan látványelem, amely erősen kihangsúlyozza a teret, így optikailag egyfajta térelválasztóként is funkcionálhat. A falon lévő padlóburkolat még több melegséget varázsol a helyiségekbe, mert a fa így körülveszi a bent lévőket. És akkor még nem beszéltünk a hang- és hőszigetelő funkcióról sem, amely nyugalmunkat biztosítja, pénztárcánkat pedig megkíméli

A laminált ugyan drágább, mint a tapéta, de ezzel a megoldással dekorálhatunk további helyiségek falait is: folyosó, lépcsőfeljáró, közlekedő is egyedi hatásban jelenik majd így meg otthonunkban. Amennyiben nem szeretnénk, egy teljes falfelületet leburkolni, alkalmazhatjuk őket kisebb felületen is, kiemelve bizonyos pontjait a lakásunknak. Amennyiben tehát a padlózat borítása után marad még anyag, ne űzzük azt a lomtárba, hiszen kiváló dekorációs szereplője lehet még a lakásunknak. Beszerzéskor akár már komplett laminált családot is vehetünk, úgy tervezve, hogy a padlózat mellett a falra is szánunk ebből a remek termékből.  Ha a pénztárcánk megengedi, akkor csak a képzelet szabhat határt környezetünk egyedivé varázsolásában.

nyito-lefele-nyil-bibor