A cikk elolvasása: 2 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Bársonyos forradalom a nappalik világában – ne féljünk a színek kavalkádjától!

Korábbi anyagunkban már foglalkoztunk a 2019-es esztendő lakberendezési trendjével, most azonban egyetlen pontra, a nappalira fókuszálunk, hiszen ez a centrális tere a lakásunknak.

Ebben a szezonban még megmarad a zöld uralma, ám megjelenik a rózsaszín és a lazac többféle árnyalata. Uralkodó lehet továbbá a fekete és a márvány.

Újra teret nyer a természetes anyagok használata, ami a funkcionalitás leegyszerűsítésével is jár. Ezek az anyagok a természetességük mellett időtállóak és értékesek. Hangsúlyossá válik az ember és a természet kapcsolata egyre több szinten, ami megmutatkozik a fapadlóban, természetes kőburkolatokban, nagy üvegfelületeken, fenntartható gépészeti megoldásokban. 

A fenntarthatóság a használati és dísztárgyakban is megjelenik.  Egyre többen eszmélnek rá, hogy a 21. századi ember életvitele nem fenntartható. 2019-ben előtérbe kerülnek az újrahasznosított anyagok, az energiatakarékos készülékek és az élő növényfalak. Egyre fontosabbá válik az ember és a természet közötti viszony, ami az otthonokban is megjelenik organikus anyagok és szobanövények formájában.

A kép forrása https://inspirativne-zahrady.sk/vertikalne-zelene-steny/

A pozsgás virágok helyett a zöldellő növények veszik át az uralmat. Talán ennek kompenzálása lehet a színes falak, a nagy virágmintás tapéták visszatérése. Ezek a minták úgy is megjelenhetnek az enteriőrben, hogy nappalink bizonyos funkcióját emelik ki, például a nappali bútorzatát teszik hangsúlyosabbá.

És ha már a bútorzatnál tartunk: az általános trend itt is visszaköszön. A lekerekített, és beépített bútorok játsszák a főszerepet, s nagyon úgy tűnik, hogy a bársony ismét reneszánszát élheti. Bármilyen ülő- vagy fekvőalkalmatosságról legyen szó, idén kiemelten hangsúlyos, hogy nagyon kényelmesek legyenek. Ezekhez kiváló segítséget adnak a puha szőnyegek, textíliák, kényelmes kanapék, kárpitozott székek, fotelek.

A pasztell és a fehér visszafogottsága immár a múlté. Használjuk bátran a színeket akár a teljes helyiségben, akár csak egy kiemelten fontos falszakaszon. A természetesség jegyében a fa padlóburkolatok dominálnak. Ezek időtállóak és némi rendszeres karbantartás után nagyon sokáig gyönyörködhetünk bennük. Idén a világos színek kerülnek előtérbe, ami a tágasság érzetét kelti.

Az otthonosságot a kézműves dizájnnal érhetjük el. Nemcsak dekorációs elemek kiválasztásakor lesz érdemes erre hangsúlyt helyezni, hanem a bútorok beszerzése kapcsán is. Egy jó asztalos segítségével megvalósíthatóak egyéni elképzeléseink, és akár a vidék romantikájához is visszatérhetünk egy-egy tökéletesen megválasztott darabbal.

Izgalmas életérzést adhat nappalinknak és tulajdonképpen az egész lakásnak, ha úgynevezett törzsi stílusjegyekhez nyúlunk. Legyen szó dél-amerikai mintákról, indián motívumokról, vagy a tengerparti házak hangulatát idéző bambusz és fonott kiegészítőkről, az egyes népcsoportokra jellemző sajátosságok a nagyvárosi dzsungelekbe is beköltöznek. A növényminták, virágmotívumok is megjelennek a lakásokban, és akár a falakon, akár bútortapéta formájában a bútorok felületén helyet kapnak.

A trend természetesen csupán útmutatás, egyfajta javaslat, nem kell mereven ragaszkodnunk a teljes palettához. Továbbra is fontos alapelv, hogy a meghatározó stílusjegyekben tetten érhető legyen az ember, azaz a lakás tulajdonosának személyisége.

nyito-lefele-nyil-bibor