A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Egy jól berendezett gardrób nem igényel sok helyet, hisz a speciális polcokkal, fiókokkal, kosarakkal, akasztókkal minden centimétert kihasználhatunk.

A ruházat tárolása már az ősidőkben foglalkoztatta az embereket. Barlanglakó őseink erős bőrökbe göngyölték a testüket fedő, de éppen nem használatos öltözéküket. Persze a ruhák változatossá válásával és bőségével növekedtek meg azok tárolásának problémái. A ruhaakasztás, a ruhák függőleges tárolásának módja a XVII. Századi Spanyolországban vált népszerűvé. Itt jelentek meg először a nagyobb méretű ruhásszekrények, melyek idővel egyre nagyobbak lettek, kettesével, hármasával állították be őket a hálószobába.   

Ma már azonban, amikor többnyire helyhiánnyal küzdünk, tudjuk, hogy a szekrényeknél praktikusabb megoldás, ha minden rendelkezésünkre álló helyet kihasználva gardróbot, más néven „járható szekrényt” építünk. Egy jól berendezett gardrób nem igényel sok helyet, hisz a speciális polcokkal, fiókokkal, kosarakkal, akasztókkal minden centimétert kihasználhatunk.

Első feladatunk a gardrób szoba helyének kiválasztása. Azok a szerencsések, akik saját házukban tervezhetik meg ezt az intim területet, akkor járnak a legjobban, ha a gardrób szobát a hálószoba és a fürdőszoba közé helyezik el. Hiszen ez az a két szoba, hol ruháinkat váltjuk, így kényelemesen elérhetőek lesznek.

Azt is érdemes a tervezésnél végi gondolni, hogy mit fogunk tárolni a gardróbunkban. Az nem kérdés persze, hogy a ruháink kapják a legnagyobb területet, de sokaknak gondot jelent egyéb tárgyak, takarók, dobozok stb. elhelyezése is. Erre ragyogó lehet egy jól strukturált, erre a célra szánt helyiség. 

A ruhákat célszerű a családtagok szerint különválasztani, de elkülöníthetjük a téli-nyári holmikat is. Gondoljuk végig, hogy milyen ruhadarabjaink vannak, és azokat hogyan célszerű tárolni. Férfiaknak többnyire több a polcon tárolható póló, pulóver, míg a nőknél több a vállfára tehető hosszabb ruha, szoknya vagy blézer. Az akasztható rész mélysége legalább 55-60 cm, ami a vállfák szélességének felel meg. Akasztó rudakat megfelelő távolságban egymás fölé is rendezhetjük. Használatához nagy segítséget nyújt a liftes akasztó. Egy pár cipő 16-20 cm-es polcmagasságot igényel, a cipős szekrény mélysége minimum 30 cm legyen. Optimális polcmélység a pólók, pulóverek és törülközők számára 45 cm. Ha mély a szekrény, használhatunk kihúzható polcokat, fiókokat, kosarakat.     

Gardróbszoba egyik falán ajánlatos egészalakos tükröt is felszerelni, egy tükör fölötti megvilágítással. A gardrób szobák megvilágítása fontos, hiszen a holmik megtalálását segíti a jellemzően ablaktalan helyiség. A több ponton elhelyezett spot lámpák kis helyen elférnek, és elegendő fényerőt adnak.

A gardrób ajtaja akkor veszi el a legkevesebb teret a lakásból, ha vízszintes tolóajtókat használunk. Ennek előnye még, hogy az ajtó síkjára akár a teljes lapot betöltő tükröt is elhelyeztünk, így optikailag is felnagyíthatjuk a tükör előtti teret. A nyíló ajtó több helyet igényel, mint a tolóajtó, az utóbbinál viszont nem tudjuk az egész szekrényfelületet egyszerre áttekinteni, hiszen legtöbbször a tolóajtók egymás mögé tolódnak.  Praktikus dolog, ha a szekrényajtó nyitásával egy időben belső világítás is működébe lép. Ez lehet belső, rejtett spotlámpa, vagy világító akasztórúd.

Kisméretű lakások esetén a gardrób sokkal helytakarékosabb, mintha szekrényekkel operálnánk. Ilyenkor érdemes a lakás minden zugát feltérképeznünk, hiszen egy-egy sarkot, holt teret is bepolcozhatunk.

Ha már eldöntöttük, hogy hova kerüljön a szekrényünk, el kezdhetünk gondolkodni, hogy zárt, vagy nyitott legyen-e. A Bíbor mester a zárt gardróbra voksol, mert a polcokon nem kell folyton katonás rendet tartanunk, kivédjük a porszennyezést, valamint esztétikailag és optikailag is sokat javíthatunk lakásunk adottságain. 

nyito-lefele-nyil-bibor