A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Hálószoba. Franciaágy. Egy szín, amelyet minden kultúra nagyra tart – a kék.

Miről mesél egy ősi sírkamra? 

Amikor a régészek 1925-ben felfedezték a nagy piramisok árnyékában I. Hotepheresz királynő (fáraó) sírkamráját, számos gyönyörű és egészen jó állapotban lévő bútordarabot találtak. A Hotepheresz Sznofru fáraó egyik felesége lehetett, és egy ideig ő hordta a kettős koronát az óbirodalom idején. 

Izgalmas már a feltalálási helyszín is, és az is, hogy a szarkofágban nem lelték meg a múmiát, de a bútorok, a csodás kézműipari remekek meséltek sokat az ötezer évvel ezelőtti uralkodó életéről. Találtak egyebek között egy magas lábakon álló, egyszemélyes ágyat, amely abban a korban páratlanul modern és a kényelmet tökéletesen kiszolgáló bútordarab volt. 

Ha nagyon megengedőek vagyunk, akkor ez a fekvőalkalmatosság tekinthető a franciaágyak ősének.    

Milyen igény szülte a baldachinos ágyat?  

Egészséges életet csak úgy lehet élni, ha egészséges és pihentető az álmunk. Ezt már több kutatás is bebizonyította. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, nem elég a csendes és nyugodt környezet, de olyan fekhelyre is szükségünk van, amely mindezt támogatja.

Az ókori és a középkori átlagembereknek sok esetben még egy egyszerű ácsolatú ágyuk sem volt, rendszerint leterített bőrökön és vászonanyagokon hajtották álomra a fejüket. Persze a gazdagabbak már egy ládaszerűséget tömek ki valamilyen puha anyaggal, vagy szalmára helyezett nemes bőrökön aludtak.     

A reneszánsz korszak hozott nagy változást az alváshoz kapcsolódó bútorok világában. Ekkor jelentek meg a gazdag polgároknál, a nemes uraknál és természetesen az uralkodók hálószobáiban a baldachinos ágyak. Ezek az ágyak magas lábakon álltak, az oldalukat díszes faborítás erősítette meg, míg a fekvőhely fölött oszlopok tetejére erősített vászon vagy egyéb textília volt kifeszítve. 

Van egy bútordarab, amely azonnal elárulja, hogy Görögországban járunk: ez a baldachinos ágy.

A baldachinos ágyak felépítése követte a kor igényét. A magas lábakon nem tudtak felmászni az egerek és egyéb rágcsálók, amelyek sok problémát jelentettek ekkoriban. Az sem volt mellékes, hogy a padló közelében mindig hidegebb van, mint feljebb, így a fekvőhely már a melegebb levegő magasában volt. Az oldalsó magas borítások a huzat ellen védtek, míg a baldachin a mennyezetről lepotyogó rovaroktól óvta a pihenni vágyó embert. Ezek az ágyak elérhetőek voltak olyan méretben is, amelyben már egy házaspár is elfért egymás mellett. 

Mitől francia a franciaágy? 

A következő évszázadokban már rohamos volt a fejlődés. A legkényelmesebb, mennyezetes ágyak a nagy francia királyok korában és udvarában álltak. Ezek a széles és lapos ágyak nemcsak alvásra voltak tökéletesen alkalmasak, de tökéletesen kiszolgálták a királyi légyottokat is. Matracukat állati szőrrel, tollal tették puhává, de felhasználták a tengeri füvet is.  

Mint minden dolog, amit az arisztokrácia használt, így a franciaágy (mi magyarok innen adtuk a nevét a széles ágynak) is státusszimbólumnak számított, és idővel a gazdag, majd átlagos polgárság otthonában is kezdett felbukkanni. Ezek az ágyak egészen az ipari forradalom tömeggyártásáig igazi asztalos és iparművészeti remekek voltak.

A tömeggyártás aztán egyre szélesebb tömegek számára tette lehetővé, hogy a pihenés és – mondjuk így – szórakozás franciaágyon történjen.    

Franciaágy.

Amikor a méret a lényeg

Hazánkban a franciaágy feltétlenül kétszemélyes bútordarab. Ez a meghatározó jellemzője, de azon belül már számos méretben és típusban tudunk beszerezni egy nekünk kedves példányt. 

Az egyik kiválasztási szempont a méret alapján történhet. Nagyon kicsi hálószoba vagy kis lakás esetén választhatunk az általános szabvány alatti szélességből, amely 120 centiméternél nem szélesebb. Az ilyen ágyon kényelmesen inkább csak egy ember fér el. Összebújós fiatal párnak ideig-óráig megteszi. 

Az alap méretekkel rendelkező ágy 160 centiméter széles és 200 centiméter hosszú. A franciaágyak hossza egyébként általában sztenderd, inkább csak a szélességek változnak. Ez a méret egy házaspárnak minden szempontból alkalmas. 

A nagy családi ágy, ahová bebújhat a csemete is alkalomadtán a szülők mellé, az 180 centiméter széles. Természetesen egyedi méretben is lehet asztalossal franciaágyat csináltatni, de ezzel a matracok szempontjából már problémák lehetnek, mivel a matracok is a fent felsorolt szabványméretekhez igazodnak. 

Matracok a fejlődés viharában

A kárpitozott franciaágyakat általában matraccal együtt árulják, és ezek között még előfordulnak a beépített rugós típusok, de ezek egyre inkább kiszorulnak a kínálatból. A rugós matracok zajosak és idővel a rugók elfáradnak, eltörnek – ilyenkor az ágy inkább kínzóeszköznek tekinthető, mint a pihenés oázisának. 

Sokkal népszerűbbek azok az ágyak, amelyek matracnak való kerettel rendelkeznek, és olyan típust vásárolunk hozzá, amilyet csak akarunk. Léteznek egyetlen kerettel, illetve két kerettel kiképzett fajták. A kétkeretesek azért kényelmesebbek, mert annak matracait könnyebb szállítani és takarítani, szellőztetni.       

A hálószoba a lehető legtávolabb legyen a mindennapi zajoktól

A matracok esetén célszerű a vastagabb példányokat választani, ellenkező esetben az ágyrácsot fekvés közben megérezzük, nem beszélve róla, hogy az ágyrács hamar megroppanhat az állandó terheléstől. A matracok között a legjobb, igaz legdrágább példányok azok, amelyek hőre lágyuló, úgynevezett memóriás fajták. Ezek tökéletesen felveszik testünk formáját, és a lehető legkényelmesebbek. Első típusaikat egyébként anno a NASA fejlesztette ki. 

A franciaágy kiválasztásának egyéb szempontjai

A kedvelt franciaágyak manapság már két vagy három szerkezeti egységből állnak. A korábbi egyben elkészített kárpitos példányok helyett a fém- és a fakeretes típusok teszik ki a kínálat nagy részét. Ezeket a kereteket különféle méretben és dizájnban készítik el, és bármilyen enteriőrhöz megtalálhatjuk a megfelelőt. 

Ugyanez a helyzet az ágyak magasságával is. Ma már nem igazán kell az egerektől tartanunk, és a lakások fűtése is megfelelő egy nagyjából állandó hőmérséklethez a hálószobában, ám még mindig gyártanak magasabb lábazattal ellátott kereteket. Ezek a magasabb lábak különösen azok számára jelentnek jó megoldást, akik nehezen szállnak ki-be az ágyból. Természetesen találhatunk olyan franciaágyakat is, amelyek csak mutatóban, a stabilitás kedvéért használnak valamiféle lábazatot. 

Ami a kiválasztásnál még fontos szempont lehet a keret és a matrac mellett, az az ágyneműtartó, amely egyes típusoknál a harmadik egységét jelenti a bútornak. A franciaágyak ágyneműtartója még akkor is jól jöhet, amikor egyébként az ágyneműt egy komódban tároljuk. Hihetetlen sok mindent tud elnyelni egy méretes franciaágy alja, ezért érdemes némi többlet kiadással egy raktárnak is megfelelő ágyat beszerezni.  

Rohanó világunkban a pihenésre szánt idő és annak minősége jelentősen felértékelődött, ezért nem mindegy, hogy esténként milyen ágyban térünk nyugovóra. Pontosan kell felmérni az igényeinket, hogy a megfelelő darabot válasszuk ki, amely akár évtizedekig fogja szolgálni a mindennapjainkat.

Franciaágy rönkházban.

nyito-lefele-nyil-bibor