A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Milyen legyen a karácsonyi enteriőr?

Az esztendő leginkább várt ünnepéhez közeledve csaknem kötelezőnek mondható, ha a Bíbormester is áttekinti, hogyan készüljünk fel a karácsonyra, miként tudjuk szinte fillérekből adventi hangulatba öltöztetni a lakásunkat.

Először is el kell döntenünk, hogy nekünk a téli, illetve karácsonyi hangulat mit jelent, hiszen több stílus közül választhatunk otthonunk ünnepi díszbe öltöztetésekor. Van, aki az ezüstre, azaz a szürke színre esküszik, és azt tenné uralkodóvá az enteriőrben. Természetesen nem valami egyszínű, unalmas és nyomasztó környezetre kell gondolnunk, hanem a szürke sok árnyalatának kombinációjára, egészen az ezüst ragyogásáig, amelyet a kiegészítők, vagy éppen a karácsonyfa élénkebb színű díszei tesznek komplexé.

Van, aki az ezüstre, azaz a szürke színre esküszik, és azt tenné uralkodóvá az enteriőrben

Lehet elegáns, lehet trendi, lehet tradicionális

Ebbe az ezüstös környezetbe pompásan illeszkednek például a rusztikus kiegészítők, amelyek elrepítenek minket a múlt század első évtizedébe. A textíliák legyenek természetes anyagból és lehetőleg lágy, puha, meleg tapintásúak. Ezekkel a kiegészítőkkel már remekül bekuckózhatunk kedvenc sarkunkba, vagy fotelünkbe.

Amennyiben túlzónak tartjuk a szürke ilyen tobzódását, választhatunk más stílusból is, csak az a lényeg, hogy a koncepció egységes legyen mind a lakásbelső, mind a karácsonyfa esetében. A tradicionális díszítés színei a bordó, narancs, barna, krém/bézs, karamell, zöld, arany, illetve ezek megfelelő kombinációja. A nyugalmat és békességet árasztó színekkel kialakított enteriőr biztosítja a meghitt karácsonyi ünnepet.

A nyugalmat és békességet árasztó színekkel kialakított enteriőr biztosítja a meghitt karácsonyi ünnepet.

Forrás: https://www.flickr.com/photos/tilling-67/39150983842/in/photostream/

A családias környezethez leginkább a natúr, krém, bézs, mogyoró, karamell színek és árnyalatok illenek. A hangulatot fokozhatjuk mézeskalács figurák, és olyan illatgyertyák segítségével, amelyek a mézeskalács kellemes fahéj, a szegfűszeg és vaníliai aromáját idézik fel.

A fehér karácsonyi stílusból a fő szín mellett megjelenhet az ezüst, a barna, a zöld, de a natúr színek is jó kiegészítők lehetnek. Ez a fehéren alapuló színvilág a meghitt, téli tájat idézi meg, ami már csak azért is különleges, mert a nagyvárosok lakói évszámra nem láthattak fehér karácsonyt.

A fehér karácsonyi stílusból a fő szín mellett megjelenhet az ezüst

Forrás: https://www.flickr.com/photos/nodstrum/42455148315/in/photostream/

Nagyon elegáns, mondhatni arisztokratikus az ezüst, nugát, acél, szürke, fehér színkapcsolatba öltöztetett enteriőr. A fehér színt a nagyobb felületeken használjuk, míg az ezüst és fém a kiegészítőkön jelenjen meg, ezáltal egy igen ünnepélyes hangulatot kölcsönözhetünk a lakásunknak.

Újíthatunk is

Akinek ezek a – mondhatni – hagyományos összeállítások unalmasak, vagy közhelyesek, akár a legextrább, és színesebb színekből is megtervezhetik a karácsonyi lakásbelsőt. Bátran nyúljanak a ciklámenhez, a pinkhez, a lilához. Használhatják mályva, almazöld, piros, narancs, ezüst színeit is. A meghökkentő színek kombinációja színessé, vidámmá, party hangulattá teszik az ünnepet.

A színek kombinációja adhatja meg az alapokat az adventi enteriőrnek, de számos fontos dologgal kell mindezt kiegészítenünk. A fényekről már korábbi cikkemben szót ejtettem. A fény nemcsak ahhoz szükséges, hogy tájékozódni tudjunk a lakásban, de szerves része a lakberendezésnek. A karácsonyi fények pedig kifejezetten ez utóbbi célt szolgálják. Amennyiben házban lakunk, már annak külsejét is ünnepi fényekkel világíthatjuk meg.

Amennyiben házban lakunk, már annak külsejét is ünnepi fényekkel világíthatjuk meg

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1461571_Long-Island-Christmas-House-Decor-2_620.jpg

Legyünk azonban mértéktartóak. Nincs szükség arra, hogy a szomszéddal versenyezzünk, kinek a karácsonyi fénye látszik az űrből is. Az a legfontosabb, hogy a fények a belső enteriőrt idézzék meg, annak előszobája legyen. Ha áll a kertünkben fenyő, vagy örökzöld növény, azt olyan ünnepi fénybe öltöztessük, amely az otthon hangulatát is megidézi.

A kiegészítők terén hatalmas karácsonyi kínálatból válogathatunk, ezért aztán nem jelent majd semmilyen problémát a legalkalmasabb darabokat beszerezni, legyen az asztali, vagy a fára rakható dísz. Általánosságban elmondható, hogy egyre trendibbek a kézműves tárgyak, vagy a család valóban saját maga által elkészített díszei, kiegészítői. Az interneten rengeteg „csináld magad” jellegű videóból leshetjük ki, hogy milyen egyszerű és látványos tárgyakat készíthetünk és helyezhetünk el karácsonyi otthonunkba.

image Képes karácsonyi dekorációs ötletek ide kattintva.

photo_camera Videós karácsonyi dekorációs ötletek ide kattintva.

Lassan kész is vagyunk, a konyhában már fő a jó halászlé, a sütőben ropogósra pirul a kacsa vagy éppen a jó bejgli, már csak a vendégek hiányoznak. Ne felejtsük el őket már az ajtóban köszönteni! A bejárati ajtó is dísze öltözik ilyenkor, ahol ügyesen elhelyezhető egy adventi koszorú, vagy néhány fenyőág, apró díszekkel.

A Bíborház Kft. munkatársai mindenkinek áldott és békés karácsonyt kívánnak!

A Bíborház Kft. munkatársai mindenkinek áldott és békés karácsonyt kívánnak!

nyito-lefele-nyil-bibor