A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Tiltott és ajánlott – ezekre ügyelj, amikor a babaszoba kerül kialakításra!

Hatalmas változás áll be egy ifjú pár életében, amikor a fiatalasszony bejelenti, hogy gyermekáldás várható. A babavárás együtt jár az új jövevény birodalmának kialakításával. Korábbi cikkünkben (Vigyázat, jön a baba!) elsősorban azokkal a fontos biztonsági előkészületekkel foglalkoztam, amelyben a kisgyerek testi épségét tudjuk a leghatékonyabban megóvni. Ezúttal a szobatervezés egyéb aspektusait tekintem át.

A babaszoba kialakításánál érdemes figyelembe vennünk, hogy a kiságyban fekvéssel töltött idők hihetetlen gyorsasággal érnek véget, és elkezdődik a mászó korszak, majd a játék és alkotás időszaka. Ezek mind megfelelő teret kívánnak, ennek megfelelően egyáltalán nem biztos, hogy a legkisebb szobát kell babaszobává avatnunk.

A szoba kiválasztásának vannak még egyéb, fontos szempontjai is. Nem szerencsés, ha a szoba zajos környezet közelébe kerül. A baba nyugalmát megzavarhatja egy vécé lezúduló vize, a fiatal szomszéd nagy hangerőre tekert CD-lejátszója, vagy a hangos utcai zaj. Amennyiben lehetőségünk van rá, olyan szobát válasszunk, ahol a csend és a természetes fények biztosítottak.

A babaszobák kialakításakor a szülők általában a falak festésével indítanak, tipikusan halvány rózsaszín, vagy kék árnyalatok fogják közre a teret. Ezek a színek jó ideig csak a szülőknek szólnak, mert a baba 3 hónapos koráig nem érzékeli a színeket, majd ez úgy változik, hogy a nagyon erős színek és kontúrok kötik le a figyelmét.

Az ezzel a kérdéssel foglalkozó kísérletek bebizonyították, hogy a babák számára a legvonzóbb (de legalábbis figyelmüket a leghosszabb ideig lekötő) szín a kék és a lila; ezután következik a narancs és a vörös, végül a zöld és a sárga. Ezért érdemes ezekkel az erős színárnyalatokkal dolgozni a környezeten. Arról nem is beszélve, hogy a halvány árnyalatú falakon csakhamar megjelennek gyermekünk tenyerének nyomai, mihelyst elkezdi tanulni a járást. Az erősebb színek e tekintetben is strapabíróbbak.

Fordítsuk most tekintetünkben a falról a padló felé. Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a burkolat nem lehet kőből, hiszen rendkívül balesetveszélyes egy járni próbáló gyerek számára, de ugyanígy tilos a szőnyegpadló borítás is! A szőnyegpadló bár puha, de a benne könnyen megtelepedő atkák miatt nagyon megnövekszik az allergia veszélye. A legjobb a parketta, vagy a laminált padló, kis, gyorsan és könnyen tisztítható szőnyegekkel kombinálva. Aki teheti, választhatja a puhább és rugalmasabb parafapadlót is. Fontos, hogy semmilyen szinteltolás vagy küszöb ne legyen ebben a szobában, amelyben a csemete eleshet.

Érdemes a szoba levegőjével és hőcseréjével is behatóbban foglalkozni. A babaszobában nem jó megoldás a padlófűtés, mivel az onnan áradó hő 10 cm magasságban lebegteti a port, pont ott, ahol a gyermek orra elvonul mászás közben. A legjobb megoldás a radiátor, konvektor, esetleg a falfűtés. A falfűtés esetében törekedjünk arra, hogy a kis ágy ne kerüljön közvetlenül a fal mellé, mert ez a baba számára olyan, mintha minket közvetlenül egy kemence mellé telepítenének. A friss levegő a babaszoba gyógyító energiája, ezért gyakran, rövid időre szellőztessünk. Ez az eljárás a penészesedés ellen is remek védelemmel szolgál.

A természetes fény nagyon fontos, ezért az az igazi, ha a szobának, nagy, jól zárható, a gyermek számára kinyithatatlan ablakai vannak. A nyugalma szempontjából viszont ennek ellentétére, a megfelelő sötétségre is szükség van. Mivel a kisbabák még napközben is sokat alszanak, szükségünk lesz tökéletesen sötétítő függönyre vagy reluxára.

A babaszoba legfontosabb berendezése a babágy lesz. Törekedjünk arra, hogy a bútorok, amelyeket telepítünk, később is, amikor már nagyobbacska a gyerek, még mindig használhatóak legyenek. Az a jó gyerekágy, amelynek rácsozatát idővel le lehet venni, és a mérete alkalmas arra, hogy a 3-4 éves csemete is elférjen benne kényelmesen. Ugyanez vonatkozik a pelenkázóra: amennyiben olyan pelenkázót szerzünk be, amely a későbbiekben komódként, vagy kis szekrényként is használható lesz, akkor évekig tudjuk a bútort használni.

A baba- majd gyerekszoba nem lehet szekrények, polcok, tárolók nélkül. A kisgyerek már érzékeli a rendetlenséget, amit maga körül hagy, mivel akadályozza a csúszás-mászásban, szaladgálásban, ezért célszerű a játékainak megfelelő tárolókat kialakítani, amelyeket idővel már ő tud használni. Ezzel egyúttal rendszeretetre is okíthatjuk csemetéinket. A bútorokat úgy a legjobb elhelyezni, hogy a szoba centruma megmaradjon a gyermek játszóterének, s lehetőleg kombinálhatóak legyenek az egyes elemei. Így, amennyiben változtatni szeretnénk az elosztáson, vagy a ruhák és egyéb tárgyak tárolásának kapacitásán, nem fog a dolog nagy erőfeszítésünkbe kerülni.

Amennyiben figyelembe vesszük a fenti szempontokat, úgy ideális babaszobát alakíthatunk ki, amelyben kifejezhetjük a gyermekünk legfontosabb szükségletét, az áradó, meleg és feltétel nélküli szeretet, az örömöt, hogy van, hogy személyében az élet újra diadalt aratott.

nyito-lefele-nyil-bibor