A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A kamaszlánnyá serdülés a szülő pénztárcájának is üzen: ideje tervezni a lányszoba felújításának költségével is. Ami tegnap még jó volt rózsaszínben, ma már üldözendő színnek találtatik.

Felnőnek a gyerekek. Ezzel a ténnyel én magam is gyakorta szembesülök, amikor a lányommal összefutok néha a konyhában. A kamaszokra oly jellemző módon most van a kuckós, elbújós korszakában, holott nem is volt még olyan régen, amikor a nappaliban futkározott, folyton a társaságunkat keresve. A változást naponta látom, amely ízlésében, érdeklődésében is erőteljesen visszaköszön.

A kamaszlánnyá serdülés a szülő pénztárcájának is üzen: ideje tervezni a lányszoba felújításának költségével is. Ami tegnap még jó volt rózsaszínben, ma már üldözendő színnek találtatik. Az ágyat ki kell dobni, mert már nem jó az emeletes struktúra az alatta elhelyezett kis íróasztallal, de még a falak színét is újra kell gondolni. Egészen pontosan ezt már a „gyerek” gondolja újra, és nekünk csupán a tanácsadó, na meg a finanszírozó szerepe jut.

Van e változásokban valami szabályszerű, s most ezeket vesszük sorra a lányszoba újratervezésekor. Arra számítanunk kell, hogy a tinédzser kor sokkal több ruhával és „kacattal” jár, így nem árt minél több tárolót kialakítani. Hogy a polcrendszer ne lógjon ki a sorból, nem árt azonnal meghatározni az alapszíneket. Milyen színű legyen a fal, a szoba ablakának, vagy erkélyajtajának kerete. Mindez hogyan illeszkedjen a járórész színéhez? Egyáltalán, kell-e ezeket az elemek cserélni, mi legyen a régi parketta sorsa? Váltsunk laminált padlóra, vagy valami másra és az milyen színárnyalatban lenne megfelelő?

Ha ezeken a kérdéseken közösen átrágtuk magunkat, akkor jöhet szóba a polcrendszer, vagy esetleg új szekrények beszerzésének kérdése. Jó, ha felkészülünk rá, nemcsak a bútorok színe, de azok teljes dizájnja is fontos lesz, mert a kamasz lánynál nincs szigorúbb kritikus. Úgy kell a döntést meghoznunk, hogy abban a saját igénye is visszaköszönjön.

Míg egy gyerekszobára általában nem jellemző, hogy virágok díszítenék, addig a tini szobában szinte kötelező darab. Hiszen ettől csak még felnőttesebb lesz az egész szoba hangulata. Tehát amennyiben erre van elegendő tér, mindenképpen számoljunk ezzel az igénnyel. Az én lányomnak csöppnyi a szobája, így nagyon logikusan apró kaktuszokra „szakosodott”. Ahol van tér, ott egy-egy növényfal nemcsak esztétikus, de jó térhatároló is lehet. És a szobanövények gondozásával csak csiszoljuk etikai és esztétikai érzékét, növeljük felelősségtudatát.

Egy tini szobának már nem kell annyira színesnek lennie, mint egy gyerekszobának. Persze a színek nem hiányozhatnak innen sem, ám érdemes mértékkel használni – és a natúr színeket is előnyben részesíteni. Ebben is a lányunk lesz az irányadó, mert számukra a színeknek talán még nagyobb jelentősége van, mint a felnőtteknek. Mi is átestünk a rózsaszín, a pink, majd egy váratlan fordulattal a fekete korszakon, s most kerülnek egyensúlyba a színek. A natúr és pasztell igen előkelő helyre került a listán.

A mai gyerekeknél a környezettudatosság sokkal hangsúlyosabb, s jól van ez így. Ezért sokkal könnyebben fogadják be a letisztult, nyers anyagok használatát elmenve egészen a vintage, ad abszurdum a rusztikus stílusig.  Ennek megfelelően érdemes közösen „átlapozni” a lakberendezéssel foglalkozó szaklapokat és weboldalakat, mert a látványban gazdag ötletekre minden kamaszlány vevő.

Nagyon fontos egy tanulósarok kialakítása is a szobában, mivel egy tinédzsernek még ez a legfontosabb feladata, és egy szuper hely hozzájárulhat a sikereihez! A szoba enteriőrjéhez passzoló, de a számára is tetsző és otthonos sarkot kell megalkotnunk, ahol minden könnyen elérhető, s ahová a sok munkaeszközét és egyéb apróságait, csecsebecséit is el tudja rejteni. Fontos szerepet kaphat itt még egy falitábla, legyen az préselt fa, vagy mágnesezhető típus.  Egy táblán rengeteg mindent el lehet helyezni, ami egy tini számára fontos: fényképeket, rajzokat, kis emlékeket és stb. Nem beszélve arról, hogy nemcsak hasznos, de remek dekorációs elem is.

Ez a kedvencek „istenítésének” ideje, számítsunk rá, hogy popsztárok, színészek, filmes karakterek stb. plakátja is felkerülhet a falra. Ha nem akarunk lukacsos vagy a ragasztó által letépett vakolatot, érdemes egy olyan felületet kialakítanunk, ahol vezetőlécekre applikálhatja fel lányunk ezeket a posztereket.

Ne lepődjünk meg, ha a kiegészítők, takarók és ágyneműk tekintetében is az erősebb minták iránt nyitott. A geometriai minták vidámak, ugyanakkor már felnőttesek is, így tökéletes választás egy tini szobába. Használjuk a függönyökön, szőnyegen vagy ágyneműn is ezeket a mintákat bátran!

Lányoknál megszokott igény a fésülködő asztal. Ha van erre hely, akkor erre is ügyelnünk kell. A sminkkészletek, hajcsatok és parfümök pedig nem is lehetnének becsesebb helyen, mint egy fésülködőasztalon! Ha erre nincs lehetőség, akkor a tanulósarok egy polcrendszerét nevezhetjük ki a kozmetikai készlet helyének, és a ruhák számára még mindig ott van a szobainas, mint kézenfekvő megoldás.

Legyen bármekkora is az a lányszoba, az a lényeg, hogy visszaadja és tükrözze az igényeit. Ha ez megvalósul, akkor számítsunk rá, hogy jó ideig csak percekre fogjuk látni a csemeténket, mert szinte elbújik ebben az általa szeretett térben. Legyünk türelemmel, hiszen ez a korszaka is elmúlik egyszer, de az már egy másik történet lesz még lakberendezés szempontjából is.

nyito-lefele-nyil-bibor