A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Forró színek, édes illatok, pazar díszek – így rendezd be az indiai stílusú szobádat!

Természetesség és tradíció – hogyan rendezzünk be egy indiai enteriőrt?

Korábbi cikkeimben már foglalkoztam a 2020-as esztendő lakberendezési trendjeivel. Hogy mennyire nehéz a folyton változó közízlést és tendenciákat megragadni, azt mi sem mutatja jobban, mint a Pinterest egyik felmérése. A kutatás szerint az indiai nappali szókapcsolatra kerestek rá a legtöbben, ami a szakemberek jóslataitól fényév távolságra van.

Ezek alapján érdemes egy kicsit górcső alá venni e nagyon impulzív stílusnak a jegyeit, hogy amennyiben az angolszászok kíváncsisága ránk is átragadna, és megvannak a kellő eszközeink, optimálisan tudjuk indiaivá alakítani a lakásunkat, de legalábbis annak központi helyiségét.

A tervezésnél két alapvető kulcsszót kell megjegyeznünk: a természetest és a tradicionálist. A természetesség az alapanyagokon alapszik, legyen az bútor, padlózat, vagy kiegészítők. A fa, és a kő lesz uralkodó anyag a járófelületen. A nyers padlózat egy forró világot próbál a talaj szintjén lehűteni. A bútorok is tömör fából készülnek. Alapanyaguk meggy, dió, shisam, vagy a jellegzetes indiai rózsafa.

A tervezésnél két alapvető kulcsszót kell megjegyeznünk: a természetest és a tradicionálist.

A bútorok gazdagon díszítettek, a faragások gyakran ábrázolnak virágmintákat (lótusz, krizantém), vagy állatmotívumokat (antilop, elefánt, páva, tigris). A faragásokat látványos rézbetétekkel teszik még díszesebbé, de jellemző a kovácsoltvas vasalat vagy betét is. Az asztalok általában alacsonyak, a bútorok masszívak, súlyosak és gazdagon díszítettek. Akinek a tömör fa túl tömör, az alkalmazhatja a rattant is.

A belső bútorzat mellett már a bejárati ajtónál kezdődhet a stílus felépítése. A tömör fa ajtó pazar faragásokat kíván, és a réz valamint a nyersvas itt is megjelenhet. A kilincs tovább hangsúlyozhatja a tradíciókat, amennyiben a felülete kecsesen hajlított, és díszes gombbal ellátott. 

A színek nagyon erős jellemzői az indiai stílusnak.

A színek nagyon erős jellemzői az indiai stílusnak.

Forrás: https://www.happyshappy.com/idea/7859245658123811

A meleg színek tobzódása már-már a határokat feszegeti. A zöld, a vörös, a narancs, a meleg kék akár együttes kavalkádban hömpölyöghet, visszaidézve a forró ázsiai ország hangulatát. Az anyagok a kiegészítőkön is természetesek: a sejtelmesen átlátszó selyem, az aranyhímzéssel ellátott muszlim, a gyöngy és tükör flitterekkel gazdagított nehéz bársonyok határozzák meg az enteriőrt.

A fentiek leírtak leginkább nőies stílusra utalnak, de szerencsére meglelhetjük ennek férfiasabb párját is. Egy férfias lakótér kialakításánál a bőrök használata is igen elterjedt. Kedveltek a természetes ornamentikák, valamint az építészetből átvett motívumok, a kő és fa korlátok, falak áttört mintázata.

Egy férfias lakótér kialakításánál a bőrök használata is igen elterjedt.

Fontos szereplője a stílusnak a szőnyeg!

A perzsaszőnyeg indiai mintákkal dúsított változata nem maradhat el. Ezekkel a kézműves remekekkel nemcsak a padlót boríthatjuk be, de helye van a falakon is dísz és kiegészítő gyanánt. Jellemzően szinte semmi olyan felület nincs az indiai lakberendezésben (a falakat kivéve) ami ne rendelkezne mintákkal. Éppen ezért bátran használjuk őket, a pöttyöket, indákat, köröket, elefántokat.

A perzsaszőnyeg indiai mintákkal dúsított változata nem maradhat el.

A kiegészítőkhöz tartoznak a különféle egzotikus szobrok, és növények. Törekedjünk arra, hogy az istenségek, vagy állatok szobrai természetes anyagból készüljenek. Figyeljünk oda arra is, hogy ne halmozzuk túl a szobát ilyen szobrokkal. A „kevesebb több” elve alapján elegendő lesz 2-3 szobrocska a tér egy-egy meghatározó pontján, azaz adjunk mondanivalót ezeknek a kis műremekeknek. A virágok legyenek színesek és egzotikusak, akár egy egész térelválasztót is építhetünk belőlük.

Törekedjünk arra, hogy az istenségek, vagy állatok szobrai természetes anyagból készüljenek.

Forrás: https://interiorr-decorator-in-noida.business.site/posts/1193868424922612311?hl=en-GB

A fénytechnika is igazodjon az enteriőrhöz. A sejtelmes fényeket a díszes lámpaernyők teremtik meg. Az állólámpák, lampionok, és falikaros lámpák világítják meg a tér egyes elemeit, zugait. A színek és fények mellett az illatokkal is foglalkoznunk kell. Az erős illatú füstölők fontos higiéniai szerepet töltenek be Indiában, ahol a meleg rohasztó szagát kell kiküszöbölni. A vanília, ánizs és más mézes virágok illatát a gyümölcsös aromákkal is keverhetjük.

Jellemzően szinte semmi olyan felület nincs az indiai lakberendezésben (a falakat kivéve) ami ne rendelkezne mintákkal.

Forrás: https://interiorr-decorator-in-noida.business.site/posts/1193868424922612311?hl=en-GB

Már majdnem készen is vagyunk, csupán egy meghatározó tárgyat kell még elhelyeznünk a nappalinkban. Fogjunk egy színes tálat, és helyezzük bele a füstölőket, de a vastagabb pénztárcájúak akár egy teljes teáskészletet is beszerezhetnek, amely gazdagon díszített sárgarézből készül. Utazásunk ezzel céljához ért, s immár együtt lüktethetünk India forró szívével.

nyito-lefele-nyil-bibor