A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Milyen színekkel és árnyalatokkal érdemes társítani a kéket?

Az emberiség felének kedvence

Sorozatunkban ezúttal egy olyan színhez érkeztünk, amely az emberek közel felének a kedvence. Ebben nincs is semmi meglepő, mert a kék a nyugalommal, a kellemessel társítható. A nyári ég, vagy a békés tenger kékje ugyan kit ne ringatna el? 

A kék elsődleges szín, ami annyit tesz, hogy nem lehet más színekből kikeverni, de a kékkel más színt is előállíthatunk. Már az óvodás gyerekek is tudják, hogy a kék-sárga keverékével meg tudják komponálni a zöld valamennyi árnyalatát. A kék komplementer színe, azaz a színkör másik felén a narancssárga helyezkedik el, ezért nagyon harmonikus szobabelsőket lehet kialakítani a kék-narancs kombinációval. 

Mivel a kék örök kedvenc, az élet minden területén főszerephez jut, így a lakberendezésben is.     

Hogyan érzi magát az egyes helyiségekben a kék?  

A fentiek alapján nyilván azt mondanánk, hogy a kék szín a lakás minden helyiségében uralkodó lehet. Mivel azonban a színek pszichológiájával foglalkozó szakemberek kimutatták, hogy étvágycsökkentő hatása van, ezért a konyhában csak akkor használjuk erősen, ha rendszeres fogyókúrán vagyunk. Természetesen az étkezőben is felbukkanhat a kék, de bánjunk csínján vele, ne ez a szín legyen az uralkodó.   

A kék színnek nyugtató, relaxáló hatása van, ezért nem meglepő, hogy a hálószobában már igazi sztár lehet. Természetesen a mély árnyalatokat csak óvatosan használjuk, inkább a halványabb verziókban gondolkodjunk. A kéket nagyon kellemesen társíthatjuk itt a drapp, a tojáshéj, a vanília, a bézs vagy akár a barna színnel is.      

Egy szín, amelyet minden kultúra nagyra tart – a kék.

Most vessünk egy pillantást a nappalira! Mivel a kék halvány árnyalatai a teret tágítják, ezért nagyon ajánlható a használata. A kevesebb olykor több elve mentén nem kell mindent bekékítenünk, ügyeljünk az arányokra. A nappaliban kiegészítő színként is elvégzi tértágító küldetését, és bátrabban kísérletezhetünk élénkebb társszínekkel is.  

Mivel a kék halvány árnyalatai a teret tágítják, ezért nagyon ajánlható a használata.

A nagy kékségre a fürdőszobában bukkanhatunk. Mivel a kékhez a vizet társítjuk, így ebben semmi meglepő sincsen. Lehet kék a csempe, kék a mozaikpadló, kék a kerámiamosdó, vagy akár a fal is. Bármilyen árnyalatot válasszunk is, mégse vigyük túlzásba a dolgot. Érdemes egy másik tiszta színnel ellenpontozni a kéket a fürdőben is – ez általános gyakorlat szerint a semleges fehér szokott lenni.  

A nagy kékségre a fürdőszobában bukkanhatunk.

Mely stílusok nyúlnak a kékhez? 

Mivel már több stílust is bemutattam korábban nem lesz meglepő, hogy melyek azok, ahol a kék alapvető színelem. 

A romantikus szobabelsők nem bírnak meglenni a kék nélkül. Átölelik a virágok meleg színárnyalatait: a rózsaszínt, a sárgát, a halvány vöröset. A romantika csupa fodra, lágysága, puhasága, feminim jellege a kékkel kiemelhető. A púder is szívesen társul ebben az enteriőrben.   

Érdekes, de nem meglepő, hogy a kék észak hidegét és dél melegét egyszerre szimbolizálhatja. A skandináv stílus kedveli mély árnyalatait, amelyet fehérrel vagy szürkével kombinál. Ugyanakkor a provance-i ablaktáblák és ajtók kékje meghatározó, mint ahogy a mediterrán stílus elmaradhatatlan színe is a kék. A nyári ég és a déli, meleg tengerek hangulatát egyszerre idézi meg. 

India, mely kedveli az élénk, olykor rikító színeket, természetesen gazdagon használja a kéket, ezért stílusvilágának is meghatározója. 

Szimbólumok, érzelmek – milyen ingereket fokoz a kék? 

Érdekes összefüggéseket mutattak ki a pszichológusok a kék és a zöld szín kombinációja kapcsán. A mélyebb kék-zöld tónusok nagyon kedveltek voltak Csontváry Kosztka Tivadar vagy Vincent Van Gogh műveiben. Ezek a festőművészek skizofréniában szenvedtek, s úgy tűnik, hogy az ilyen betegségben szenvedőkre nagyon inspirálóan hat ez a színházasítás. 

A mélyebb kék-zöld tónusok nagyon kedveltek voltak Csontváry Kosztka Tivadar vagy Vincent Van Gogh műveiben.

A kéket, mint önálló entitást az európai kultúra nagyon sok pozitív jelzővel ruházta fel. A kék a bizalom, a biztonság, a nyugalom és a tekintély szimbóluma. Nem véletlenül lett a rendőrök egyenruhája is csaknem minden európai országban kék. Az arisztokráciára sem véletlenül mondták egykor, hogy kékvérűek. Az egyházi kultúrában a Madonna gyakran kék ruhában jelenik meg. A kék ilyenkor a tisztaságra és a hűségre utal. Ezt valamilyen szinten a tudomány is kimutatta. 

A kék színt kedvelők állhatatosak, kitartóak az eszméikben, szorgalmasak a munkájukban és nagyon nehezen befolyásolhatóak. Nézeteikről inkább másokat próbálnak – viszonylag eredményesen -, meggyőzni. A kék hívei nagyon szeretik, ha a környezetük jó véleménnyel van róluk.        

Hogyan tekintenek a kékre az egyes kultúrák?  

Fentebb már említettem, hogy Európa nagyon magasra taksálja a kéket. A mennyország színszimbolikája is ez a szín. Érdekes, hogy minél keletebbre megyünk, annál erősebben változik a kék szerepe. Ha eljutunk a Közel-Keletre, Törökországba vagy Közép-Ázsiába, látni fogjuk, hogy sötét árnyalata ott a gyász színe.  

Kínában a kékhez érdekes módon negatív társítások tapadnak. A szellemek és a gyötrelmek színe. A kínai operákban a gazembert játszók maszkja hagyományosan kék színű.

Kínában a kékhez érdekes módon negatív társítások tapadnak.

Azért szerencsére megtaláljuk Ázsiában kedvező jelentését is: a hindu vallásban az isteneket gyakran jelenítik meg kék bőrrel. Visnu, az isteni erő jelképe sok ábrázoláson kék. Visnu nagyon fontos isten: ő az anyagi teremtés fenntartója és védelmezője, így a kék nagyon magas rangra emelkedhetett általa.

nyito-lefele-nyil-bibor