A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Gyermekkoromban irigykedve néztem a szemközti ház erkélyes lakásait, ahol a lakók csaknem közvetlen kapcsolatba kerülhettek a város forgatagával.

A gyermeki képzelet a lakásoknak ezt az apró, kívülre nyúló területét számos funkcióval ruházta fel – hol egy játszóteret álmodtam oda, hol egy mini erdőt, ahol Robin Hoodként elbújhatok. Felnőttként kellett rájönnöm, hogy a bennem élő gyermek nem is járt messze az igazságtól.

A lakások erkélyét sokan valamiféle lomtárolónak tekintették egykor, holott ez a terület lakóterünknek egy olyan meghosszabbított része lehet, amelybe csöppnyi kertet, kávézót, olvasó vagy dolgozószobát, esetleg napozót vagy sziesztázót álmodhatunk.

Szerencsés az olyan erkély, amely nem a poros, és közlekedési zajban fuldokló utcai frontra néz. Az ilyen adottságú erkély csábító lehetőségeket kínál arra, hogy lakásunk egy újabb, akár több funkciós területévé váljon.

Egy hangulatos erkélynek öt fő összetevője van, amelyre feltétlenül figyelnünk kell. Először is megfelelő bútorokat kell választanunk. A megfelelő bútor jelen esetben az, amelyik a kis térben és szélsőségesebb időjárási viszonyokban is remekül funkcionál. Ezért strapabíró anyagú, könnyen mozgatható, összecsukható, vagy egymásba rakható székeket, a teret okosan kitöltő asztalt, polcokat válasszunk. Téglalap alakú erkélynél nem szerencsés a kerek asztal, mint ahogy többszögletű kiülők sem.

Erkélyünket tegyük otthonossá puha textíliákkal, színes párnákkal. Válasszunk olyan anyagokat, amelyek mind az esőnek, mind az UV-sugárzásnak ellenállnak.

Kert vagy udvar hiányában sem kell lemondanunk a kertészkedés öröméről, ha van egy remek erkélyünk. A támaszkodó korlátot akár teljes egészében körbe futtathatjuk napfényt tűrő növényekkel. Árnyékosabb oldalon lévő erkélyek esetében jöhet a jól bevált muskátli és árvácska, melyek színes gallérral látják el a látóteret. Akár fűszerkertet is kialakíthatunk itt, így nyári főzéseinkhez saját „kertünkből” nyert friss növényekkel ízesíthetjük. A tűző nap, a szél és az eső ellen színes árnyékolókkal védekezhetünk.

Figyeljünk oda a megvilágításra is. Nyári éjszakákon – különösen panellakások esetében – kellemes lehet az erkélyen, növényeink között hűsölni, s kis kertünkből nyert mentalevéllel meghintett limonádénkat szürcsölni. Hogy ez az élmény teljes legyen, finom és szórt fényeket adó lámpákat, égőket helyezhetünk el, melyek nem túl nagy intenzitással vonzzák a rovarokat, de lehetőséget adnak egy könyv elolvasásához is.

Apró polcok, ládikók elhelyezésével nemcsak a teret tudjuk dizájnosabbá és tagoltabbá tenni, de tárolóként is kitűnő szolgálatot tehetnek. Így kéznél lehet a locsoló, a rovarriasztó, de akár a teázás, kávézás eszközei; poharak, csészék, kiskanalak is.

Erkélyünk közvetlen teret nyit a körülöttünk lévő környezetre, amelynek természetesen vannak árnyoldalai is. Ez egy olyan nyilvános terület, ahová beláthatnak avatatlan szemek, s amelyet az utcai por és zaj ostromol. Ezek ellen azonban ötletes és látványos megoldásokkal védekezhetünk.

Legegyszerűbb és összkomfortos megoldás lehet az erkély beépítése, ugyanakkor elveszítjük a környezet közvetlenségét, tapinthatóságát. Ha csendes, forgalomtól mentes területre néz az erkélyünk, érdemes lehet egyszerűbb eszközökkel védekeznünk. Díszes, a dizájnba szervesen beleillő függönyökkel, paravánokkal óvhatjuk meg intimitásunkat, virágok füzérével, falra futtatott növényekkel csökkenthetjük a por és zajártalmat.

Az erkély ne legyen lomtároló! Nyitott erkélynél egészen egyszerű ötletek is sok élettel töltik meg a teret. Egy pici asztal, szőnyeg, nádtakarás, párnák, virágok, akár befőttes üvegben. Néhány cserép növényről mindenki tud gondoskodni. A színes, érdekes kaspók látványra is üdítőek. A bátrabbak raklapot is átalakíthatnak függőkertté vagy különböző polcokon helyezhetik el a cserepeket.

Íme, már készen is van szabadtéri kicsinyke oázisunk, élvezhetjük a jó levegőt, a napsütést, ahova jó kiülni, olvasni, jót beszélgetni, napozni…

nyito-lefele-nyil-bibor