A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A felnőttkor egyik nagy eseménye, amikor párunkkal az összeköltözés mellett döntünk.

Mielőtt bedobozolnánk

A felnőttkor egyik nagy eseménye, amikor párunkkal az összeköltözés mellett döntünk. Összetett a kihívás, mert nem arról van szó csupán, hogy hol fogunk lakni és hogyan helyezzük el a közös lakásban a bútorokat. Bár ezek a kérdések sem mellékesek, és nagyon sok kompromisszumot kívánnak. 

Sajnos nem egyszer fordult már elő, hogy az addig galambpárnak ismert fiatalok (de akár idősebbek is), amint összeköltöztek, szinte azonnal veszekedni kezdtek, amelynek aztán záros határidőn belül szétválás lett a vége. 

Talán úgy tűnhet, hogy a cikkemben újra feltalálom a spanyolviaszt, de érdemes az összeköltözéssel járó nehézségeket áttekinteni, mielőtt még bedobozolnánk a holminkat. 

Összeköltözés – hol és milyen legyen a lakásunk?

Aki volt már szerelmes, az tudja, hogy nincs annál csodálatosabb érzés. A szerelmespároknál egy idő után természetes lesz az a vágy, hogy minden reggel egymás mellett ébredjenek, és minden este egymás mellett feküdjenek le.  Nem mindegy azonban, hogy ez az egymás mellett hol és milyen módon történik. 

A nagyon szerencsések abban az ideális helyzetben vannak, hogy rendelkeznek egy közös ingatlannal, amelyet már korábban kiválasztottak. Nekik a lakáskeresés nehézségeivel már nem kell megküzdeniük. Magyarországon a fiatalok nagy része nem rendelkezik önálló lakással, és ilyenkor megindul az albérlet keresése. 

Összeköltözés - Magyarországon a fiatalok nagy része nem rendelkezik önálló lakással, és ilyenkor megindul az albérlet keresése. 

A megfelelő ingatlannál sok szempontot kell figyelembe venni: milyen messze lesz a munkahelyektől, ahová naponta utaznunk kell, megoldható-e a parkolás a környéken anélkül, hogy vagyonokat kellene fizetnünk, milyen a környék infrastruktúrája, elérünk-e viszonylag könnyen minden szükséges szolgáltatást. Ezek bizony sarkalatos kérdések, és akkor még az árakról nem is beszéltünk! Manapság pedig az sem mindegy, hogy mivel fűtik az adott lakást, mert akár katasztrofális anyagi helyzetbe is kerülhetünk. 

A kiválasztott lakás esetében is nagyon sok mindent fel kell térképezni. A lakás beosztása akkor különösen nem mindegy, ha a pár valamelyik tagja, vagy akár mindketten home office-ban dolgoznak. Ilyenkor szükség lesz egy olyan helyiségre, ahol nyugodtan lehet dolgozni. A nehézséget az okozhatja, hogy a plusz helyiséggel egyenes arányban nőhet a bérlemény ára. Szóval nem könnyű a lakás kiválasztása sem, pláne, ha az adott ingatlanban csak akkor éreznénk jól magunkat, ha a számunkra kívánatos átalakításokat is el lehetne végezni.

Üres vagy bútorozott? Ki mit hozzon magával? 

Az albérlet esetében nem mindegy, hogy az bútorozott vagy üres. Az üres ingatlanok esetében van reményünk arra, hogy a tulajdonos megenged átalakításokat. Ilyenkor általában egy festés, némi térelválasztó elhelyezése, esetleg egy közfal eltávolítása jöhet szóba. A bútorozott lakásoknál erre aligha kapunk egyből engedélyt. 

Üres ingatlan esetében is előfordulhatnak feszültségek, mert a két fél által a lakásba szánt holmik nem mindig fedik le a másik vágyait. Előfordulhat, hogy a nagymama vitrinjéhez ragaszkodik a pár egy tagja, míg a másiknak nem tetszik az a bútordarab. Ekkor derülhet ki, hogy a felek stílus iránti vonzalma is eltérhet. Ezek az ellentétek bizony jobb, ha idejében kiderülnek. 

A bútorozott lakásban is fel kell mérnünk mindent, nehogy valamiből kettő legyen a költözés során. Célszerű mérőszalaggal menni a helyszínre, hogy időben kiderüljön: a tervezett kanapé befér-e a többi bútor mellé. Ugyanakkor a bútorozott albérletből is hiányozhat valami, amire szükségünk lenne. 

A magyarországi bútorozott albérletek esetében a legnagyobb problémát a berendezés állaga szokta jelenteni. Sajnos nagyon sok tulajdonos csupán pénzbányának tekinti a lakást, és úgy adná ki, hogy abban még a dédszülők bútorai állnak. Különösen nagy gondot jelent, ha az ágy régi és viseltes. Ebben nem érdemes megalkudni, mert a megfelelő pihenés alapvető igény. Ilyenkor jobb egy új ágyat venni közösen, hogy a partnerek mindegyike jól érezze magát benne. 

Különösen nagy gondot jelent, ha az ágy régi és viseltes. Ebben nem érdemes megalkudni, mert a megfelelő pihenés alapvető igény. Ilyenkor jobb egy új ágyat venni közösen, hogy a partnerek mindegyike jól érezze magát benne. 

Még egy fontos dologra kell ügyelni. Semmi olyat ne vigyünk magunkkal a közös otthonba, ami egy korábbi kapcsolatra emlékeztet. Meglehet, hogy beleszerettünk abba az éjjeliszekrénybe, amit még a korábbi partnerünk vett ajándékba, de okosabb, ha valakinek elajándékozzuk, vagy egyszerűen csak hagyjuk hátra a szülőknél. Nem kell emlékeztetni a párunkat egy ilyen bútordarabbal, hogy előtte volt már más is. 

A harmónia alapja a kompromisszum

A párok összeköltözése természetes és egy idő után praktikus is. Praktikus, mert nem kell utazgatni ahhoz, hogy találkozzanak egymással, a közös programokat kényelemesen lehet szervezni, nem beszélve arról, hogy két ember fizetéséből könnyebb kijönni még egy drágább albérletben is. Manapság ez az utóbbi szempont igencsak ösztönző lehet, amikor a rezsit kell fizetni.

Az üres lakások esetében mindent aprólékosan meg kell beszélni. Mi kerüljön a lakásba? Melyik bútort ki hozza magával? Ez azért fontos, mert könnyen bútorraktár lehet a bérleményből. Akkor is káoszhoz vezethet a költözés, ha két nagyon eltérő stílust ütköztetünk. Ha az egyik a romantikus stílust idéző bútorait viszi a lakásba, míg a másik a minimalista berendezési tárgyakat, akkor abból rémes ízlésficam keletkezhet, ráadásul a pár egyik tagja sem fogja magát jól érezni abban a környezetben. Az sem jó, ha csak a pár egyikének érvényesül az akarata. Ezért az összeköltözés esetében a legfontosabb jelszó, a kompromisszum!   

Az összeköltözés esetében a legfontosabb jelszó, a kompromisszum! 

Egyéb, de nem lényegtelen szempontok összeköltözés esetén

A bérlemény vagy saját lakás kiválasztásánál figyelembe kell vennünk egymás szociális terét. Amennyiben a párunk nagy baráti társasághoz szokott, akkor bizony erre az otthonunkban is fel kell készülnünk. Ilyenkor a nappalinak elég nagynak kell lennie egy társaság befogadásához, és az étkezőasztal sem lehet csupán négyszemélyes. 

Amennyiben a párunk szeret főzőcskézni, akkor nagyobb konyhára lesz szükség, ahol elférnek a konyhagépek, és bőven van hely az ételek feldolgozására. A fürdőszobában pedig abból fakadhat némi feszültség, ha a pár egyike zuhany alatt, míg a másik a kádban szereti áztatni magát. Ilyenkor a vegyes megoldás lehet a legoptimálisabb, azaz, ha van zuhanyzó és kád is. 

Ugyan nem tartozik a lakberendezés tárgykörébe, de az összeköltözés témakörébe annál inkább az a kérdés, hogy ki milyen anyagi terhet vállal magára a költözéskor és az együttélés során. Számos megoldás jó lehet, de az első időben nem szerencsés a közös számla nyitása, hiszen ilyenkor még miden nagyon képlékeny. Célszerű a várható kiadásokat rögzíteni és azután közösen megbeszélni, hogy ki mit fizet. Mert szép dolog a szerelem, de nemcsak a hosszú barátság alapja a szoros elszámolás, hanem – az esetek többségében – ez a párkapcsolatra is elmondható.        

Ugyan nem tartozik a lakberendezés tárgykörébe, de az összeköltözés témakörébe annál inkább az a kérdés, hogy ki milyen anyagi terhet vállal magára a költözéskor és az együttélés során.

nyito-lefele-nyil-bibor