A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A redőnyök remekül védenek a hideg, a meleg és a zaj ellen is, ám néhány hónap alatt igencsak be tudnak koszolódni, a tisztításuk pedig nem egyszerű. Ha emeleten lakik, vagy van nem nyitható ablak is a lakásban, akkor szinte lehetetlen feladat. De van megoldás!

Az emeletes házakban sosem volt leányálom az ablak-és redőnytakarítás, mivel gyakran előfordul, hogy kívülről nem lehet hozzáférni az ablakhoz. Az ember ilyenkor vagy „Bánja a fene, akkor koszos marad!” felkiáltással legyint egyet, vagy hosszú órákig szenved, mire eléri valahogy kívülről a megfelelő helyet.

A probléma az újonnan beépített redőnyök esetében is fennáll. Azonban nem mindegyik redőnyt nehéz kívülről tisztítani! Ezért ha redőnyválasztás előtt áll, akkor most feltétlenül olvassa el a következő bejegyzést és könnyítse meg a saját életét!

nyito-lefele-nyil-bibor

külső tokos redőny

A tisztítható redőnyök titka

A beépítés módja szerint alapvetően kétféle redőny létezik, és a két típus takarítása is másképp történik.

  1. Az egyik az előre beszerelt fajta: ennél a redőnytok az ablak fölött, a falba építve helyezkedik el és a lakásból egy takaróelem leszerelésével könnyedén elérhető. A legtöbb régi, emeletes házban ilyenfajta redőny van, és csere után is ilyet építenek be.
    Ennél a típusnál a takarítás kicsit pepecselősen ugyan, de megoldható, akármilyen magasan is lakjon a tulajdonos: a redőny külső részét ugyanis bentről, a lakás felől is le lehet takarítani.
    Ehhez le kell szerelnie a redőnytok belső takaróborítását, ekkor szabaddá válik a redőny szerkezete és a feltekert redőny, aminek pedig éppen a külső fele mutat Ön felé. Ha a redőnyt lassan, szakaszosan elkezdi feltekerni, le tudja takarítani az éppen Ön elé guruló részt, így lassanként a redőny egész külső felét.
    Aprólékos és időigényes, de tökéletes megoldás.
  2. A másik redőnyfajtát általában utólag építik be olyan házakba, ahol eredetileg nem volt redőny. Éppen ezért a redőnytok ilyenkor az ablak tetején, kívül helyezkedik el, és a lakás felől nem lehet hozzáférni. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ez a típus – az elhelyezkedése folytán – úgy tekeredik fel, a redőny lakás felőli oldala kerül a feltekert redőnyhenger külső felére, vagyis éppen az, amit Ön az ablak kinyitásával egyébként is le tudna belülről takarítani.
    Ebben az esetben sajnos le kell mondania a külső rész takarításáról, hacsak nem fér hozzá valahogyan kívülről. Ha a szomszéd ablak közel van, egy hosszú eszközzel némi megpróbáltatás árán, de takarítható a külső felület, ha azonban nincs a közelben más ablak, akkor kénytelen beletörődni a ténybe: az ilyen fajta redőnyt nem lehet anélkül tisztítani, hogy leszerelné, vagy ipari alpinistákat hívna.

nyito-lefele-nyil-bibor

Lehet-e redőnyt tisztítani, ha fix az ablak?

A takarítás problémája akkor is felmerül, ha fix ablakokat építtettünk be valahova. A fix ablak nem nyitható, hiszen ilyenkor az ablaktokba vasalat és nyitószerkezet nélkül van beszerelve az üveg.

A fix ablakoknak egyébként több előnyük is van: egyrészt – mivel sokkal egyszerűbb konstrukciójúak – jelentősen olcsóbbak, mint a hagyományos ablakok. Másrészt lehetnek a lakásnak olyan részei, ahová fölösleges nyitható ablakot szerelni: ha például az erkély vagy a nappali nagy üvegfelületekkel rendelkezik, akkor nem szükséges mindet nyitható kivitelben megrendelni.
Energetikai vonzata is lehet egy fix ablaknak: a passzívház-tulajdonosok egy része azért részesíti előnyben az ilyen nyílászárókat, mert biztosabb szigetelés alakítható ki velük, szellőzésre pedig nincs szükség, mivel a passzívház beépített hőcserélős szellőzőrendszerrel van felszerelve.

A baj akkor jelentkezik, ha fix ablakra szereltetünk redőnyt. Sokan bele sem gondolnak, hogy az ilyen szerkezetet milyen nehéz lesz takarítani. Ha az ember emeleten lakik, és a fix ablak nem erkélyre nyílik, akkor kívülről, házilag nem lehetséges a takarítás, és belülről is csak az ablaktábla kiszerelésével. Ha a fix ablakot kívülről (például az erkély felől) meg tudjuk közelíteni, akkor két módon is le tudjuk takarítani a redőny belső felét.

  1. Ha leszereljük a redőnysínt, hozzáférünk a redőny belső feléhez is, így le tudjuk mosni.
  2. Manapság már léteznek olyan erős, lapos takarítóeszközök, amiket éppen az ilyen bonyolult feladatokra hoztak létre. Az ilyen hosszú, rudak általában flexibilisek, így viszonylag könnyen be tudunk velük nyúlni a redőny mögé kívülről és meg tudjuk tisztítani.

A redőnyök külső felületének tisztíthatósága tehát a beépítés típusától függ, de néha egy egyszerű trükk elég ahhoz, hogy újra tisztává varázsoljuk. A nem nyitható ablakra szerelt redőny takarítása viszont mindenképpen macerás feladat, ezért lehetőleg még a vásárlás előtt gondoljuk át alaposan, képesek leszünk-e tisztán tartani vagy hajlandóak vagyunk elnézni a fehér redőny egyre szürkülő belső felét!

nyito-lefele-nyil-bibor





Ügyfélreferensünk Kovács Edina, mosolyogva várja hívását nyílászárócserével kapcsolatban


Nyílászárók egy helyről = Bíbor ház





    Bemutatóüzlet és iroda címe

    1135 Budapest, Reitter Ferenc utca 77.

    Nyitvatartás

    Hétfő-Csütörtök: 9-18
    Péntek: 9-16
    Szombat: 10-14
    Vasárnap: zárva

    Telefonszámaink

    Mobil: +36 (70) 884-3880
    Vezetékes: +36 (1) 780-2760; 780-2765





    Nyílászárók raktárkészletről

    1-3 nap alatt leszállítjuk a megvásárolt terméket.